27 Август, 2024 10:47 2 968 3

Кипър даде 3 месеца срок на Chevron и Shell за отраняване нарушенията по газовия договор

  • кипър-
  • shell-
  • chevron-
  • газ

NewMed обяви, че консорциумът възнамерява да представи на кипърските власти актуализиран план за развитие и производство

Кипър даде 3 месеца срок на Chevron и Shell за отраняване нарушенията по газовия договор - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Кипърските власти заплашиха да прекратят договора с 3 големи енергийни компании, участващи в разработването на газовото находище Афродита в Източното Средиземноморие, съобщава вестник Phileleftheros.

Израелската компания NewMed Energy е информирала фондовата борса в Тел Авив за тази заплаха. На 25 август кипърският министър на енергетиката, търговията и промишлеността Йоргос Папанастасиу е изпратил до NewMed, американската компания Chevron и британската Shell писмо, в което се казва, че и на 3-те компании се дава 3 месеца да отстранят нарушенията на условията на първоначалния договор, който беше променен през 2019 г. в полза на интересите на чуждестранните членове на консорциума.

Кипърският министър даде да се разбере на страните, че неспазването на това условие ще даде на официална Никозия правото да отнеме лиценза, издаден на консорциума, и по този начин да лиши партньорите от правата да разработват находището.

В тази връзка NewMed обяви, че консорциумът възнамерява да представи „актуализиран план за развитие и производство“ през следващите дни. Този план се основава на условията, включени в първоначалната версия на договора.

Phileleftheros, от своя страна, предполага, че претенциите на кипърските власти може да са свързани с факта, че консорциумът не е завършил работата по проектиране и проучване (FEED) в рамките на договорения срок. Според островната държава това обстоятелство може да повлияе негативно на бъдещото окончателно инвестиционно решение (FID) по отношение на експлоатацията на газовото находище Афродита.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 6895

    1 1 Отговор
    Ще ги прекарат хитрите гърци ?
  • 2 Не знам

    2 0 Отговор
    как ще стане това "отраняване" на тези неисправности - с трънки или с друг вид бодили!?

    Коментиран от #3

  • 3 123

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Не знам":

    ..... просто и на теб, както и на копи/пейст "журналиста" ви трябват буквари.....