1 Октомври, 2024 15:33 553 10

Призоваха за обединяване на европейския банков пазар

  • банков пазар-
  • сливане-
  • европа

Ще се случи ли най-голямото поглъщане в банковата сфера

Призоваха за обединяване на европейския банков пазар  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изпълнителният директор на инвестиционната компания BlackRock Лари Финк каза, че Европа трябва да продължи да върви към обединяване на банковия пазар. „Европа се нуждае от по-силна система на капиталовите пазари и се нуждае от по-голямо единство в банковата система“, каза Финк.

В същото време шефът на BlackRock отказа да коментира евентуалното поглъщане на германската банка Commerzbank от италианската финансова група UniCredit. Аг. Bloomberg припомня, че инвестиционната компания е най-големият акционер в UniCredit и третият по големина притежател на ценни книжа на Commerzbank.

На 23 септември агенция DPA съобщи, че UniCredit е придобила допълнителни акции на Commerzbank. Финансовата група получи достъп до още 11,5% от акциите чрез финансови инструменти, с което очакваният ѝ дял достигна около 21%. UniCredit заяви, че е подала молба за официално разрешение да увеличи дела си до 29,9%. По този начин официалното предложение за поглъщане на Commerzbank става по-вероятно, посочва агенцията.

Германското правителство, включително германският канцлер Олаф Шолц, се противопоставят на придобиването на Commerzbank от италианската финансова група. Германската банка подчерта, че ако сделката с UniCredit се осъществи, рискува да загуби две трети от работните си места.

На 20 септември Германската финансова агенция съобщи, че германските власти вече не планират да продават държавни акции на Commerzbank. Германското правителство стана собственик на част от акциите на банката в резултат на финансовата криза от 2008-2009 г., когато отпусна над 18 млрд. евро за стабилизиране на бизнеса. На 4 септември властите обявиха намерението си за поетапна продажба на акциите на банката. На 11 септември Финансовата агенция съобщи, че германското правителство е продало дял от 4,49% в Commerzbank на италианската група UniCredit. В резултат на сделката делът на държавното участие в банката намалява от 16,49% на 12%.

Както посочи ДПА, германските власти не са очаквали италианците да придобият дялове от института толкова бързо и в такива количества. На 12 септември изпълнителният директор на UniCredit Андреа Орсел каза, че банковата група обмисля възможността за пълно поглъщане на Commerzbank. DPA свързва решението на германското правителство повече да не продава акции конкретно с действията на UniCredit. В края на юни в Commerzbank, според собствените данни на финансовия институт, работят 38 700 души по целия свят, от които повече от 25 хиляди в Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    10 1 Отговор
    BlackRock трябва да бъдат изгонени от Европа, те са специалисти в разграбването и разпалването на войни (справка Украйна)
  • 2 преводач

    2 0 Отговор
    Призоваха за обединяване на европейския банков пазар
    (Четене с разбиране)
    Постигнаха обединена европейска цифрова валута на централната банка
  • 3 банкеръ

    3 1 Отговор
    Аааа не така , в Европа има лихви по депозитите , в България има 0% лихва , развалят дисциплината .
  • 4 Аааа Не

    3 2 Отговор
    Копейкин не дава Чака обединение с рублата

    Коментиран от #6

  • 5 Тома

    6 1 Отговор
    Тези от блекрок изкупиха земята на укрите а руснаците си е взеха.Сега за да избият парите ще си ги вземат от европейската централна банка като балъците ще им платят лихвите.А нашите мераклии за еврото са вече готови да се на.дуп ят
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аааа Не":

    АсаааНе, евроGeйците и Черната скала искат да докопат държавния ни гаранционен фонд , който е десет-единадесет цифрено число‼️

    Коментиран от #8, #10

  • 7 факуса

    2 0 Отговор
    една компания една банка за света,всичко за блекрок
  • 8 Чекмедже бабаит

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Баастун подпрен знаеш ли защо лева е фиксиран към еврото. Да та светна от 1999-та Дойче притежава БНБ, а черния кремак са пройзвели дойчебанка. 11 цифреното чило се изяде със инфлацията 98-ма. Така наричаните спестявани бели пари за черни дни от бай Тошо, ги превърнаха във месечна заплата, на най-послушните шепа хора. ПОЗНАЙ КОИ СА ХОРАТА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Няма са плашиш пич

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Те ако искаха нямаше да разбереш кога са го докопали Сега ваш човек е на Амбразурата таварищ Каръкмански да пази рублата Никакво евро