7 Октомври, 2024 11:25 468 0

Commerzbank може да загуби клиенти в случай на сливане с UniCredit

  • commerzbank-
  • unicredit-
  • сливане-
  • клиенти-
  • рейтинг-
  • загуби

Кредитният рейтинг на германската банка може да бъде понижен

Commerzbank може да загуби клиенти в случай на сливане с UniCredit   - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Потенциалното сливане на Commerzbank с финансовата група UniCredit може да доведе до загуба на клиенти поради евентуално понижаване на кредитния рейтинг. Това заяви изпълнителният директор на банката Бетина Орлоп.

„Ще загубим клиенти, които имат определени изисквания за рейтинга на банката и които работят само с банки с много добри рейтинги“, каза тя в интервю за вестник Handelsblatt, отговаряйки на въпроса до какви последици може да доведе сливането с УниКредит по отношение на кредитните показатели на банката. Орлоп припомни, че в сравнение с 2020 г. рейтингът на Commerzbank се е подобрил „благодарение на успешното преструктуриране и значително увеличение на рентабилността“. На този фон вестникът отбелязва, че с този показател, според агенция S&P, германската банка вече е на ниво А-, което значително надвишава рейтинга на UniCredit, оценен на ниво BBB.

Ръководителят на Commerzbank също сравни вероятното сливане с UniCredit със ситуацията през 2008 г., когато Commerzbank сключи подобна сделка с Dresdner Bank. Според нея този опит е показал, че сливането на две банки значително усложнява и забавя дейността им, а процесът на интеграция може да отнеме няколко години. В тази връзка Орлоп подчерта, че Commerzbank сега не може да си позволи това поради бързото развитие на технологиите и силната конкуренция.

На 23 септември агенцията DPA съобщи, че Unicredit е придобила допълнителни акции на Commerzbank. Финансовата група получи достъп до още 11,5% от акциите чрез финансови инструменти, с което очакваният ѝ дял достигна около 21%. Unicredit съобщи, че е подала молба за официално разрешение да увеличи дела си до 29,9%. По този начин официалното предложение за поглъщане на Commerzbank става по-вероятно, посочва агенцията.

Германското правителство се противопоставя на придобиването на Commerzbank от италианската финансова група. Германският канцлер Олаф Шолц остро разкритикува действията на Unicredit спрямо Commerzbank. Германската банка подчерта, че ако сделката с UniCredit се осъществи, две трети от работните места могат да бъдат загубени.

На 20 септември Германската финансова агенция съобщи, че германското правителство вече не планира да продава държавни дялове в Commerzbank. Германското правителство стана собственик на част от акциите на Commerzbank в резултат на финансовата криза от 2008-2009 г., когато отпусна над 18 млрд. EUR за стабилизиране на бизнеса. На 4 септември властите обявиха намерението си постепенно да продадат акциите на банката. На 11 септември Финансовата агенция съобщи, че германското правителство е продало дял от 4,49% в Commerzbank на италианската група Unicredit. В резултат на сделката делът на държавното участие в банката намалява от 16,49% на 12%.

Германските власти не са очаквали италианците да придобият дялове от института толкова бързо и в такива количества. На 12 септември ръководителят на Unicredit Андреа Орсел каза, че банковата група обмисля възможността за пълно придобиване на Commerzbank. DPA свързва решението на германското правителство повече да не продава акции конкретно с действията на Unicredit. В края на юни в Commerzbank, според собствените данни на финансовия институт, работят 38 700 души по целия свят, от които повече от 25 000 в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА