13 Октомври, 2024 11:11 559 6

Очава се значителен напредък по газовия хъб

  • газ-
  • хъб-
  • турция

Байрактар: Сътрудничим си с други играчи по този проект

Очава се значителен напредък по газовия хъб  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Напредъкът по проекта за газов хъб в Турция може да бъде постигнат в рамките на няколко месеца. Това каза турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар на пленарната сесия на Международния газов форум в Санкт Петербург.

„Ние си сътрудничим с други играчи по този проект. И през следващите месеци ще бъде възможно да се обяви напредъкът, постигнат по този въпрос, в изпълнението на проекта. Те ще създадат допълнителни възможности както за доставчиците, така и за потребителите с помощта на газов хъб в Турция“, каза той.

Турция е готова да получава както доставки на газ от различни страни чрез тръбопроводи, така и втечнен природен газ, а страната също така инвестира в собствено производство на газ в Черно море. Според него през следващите две години Türkiye ще достигне добив на газ от 7,5 млрд. куб.м и планира да утрои тези обеми.

Ръководителят на турското министерство на енергетиката припомни, че страната получава газ от Русия по тръбопроводи в размер на около 31 млрд. куб.м, от Азербайджан - около 10-11 млрд. куб.м. „Освен това можем да използваме нашите регазификационни терминали, където можем да имаме още 25 млрд. куб.м газ за получаване от Катар, Алжир, Русия и други производители на LNG, добави Bayraktar. - Собственото потребление е 50 млрд. куб.м, но, разбира се, се увеличава. Имаме обаче излишни количества газ, които могат да бъдат изнесени в други страни."

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин представи идеята за създаване на хъб на турска територия, където да бъде пренасочен загубеният обем транзит през газопровода „Северен поток“. Турските власти казват, че по отношение на инфраструктурата в страната почти всичко е готово за проекта. В края на декември 2023 г. руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че реализацията на проекта за създаване на хъб може да започне през 2024 г. Ръководителят на турското министерство на енергетиката от своя страна говори за планове за създаване на център в Истанбул като част от проект за хъб с участието на турската Botaş и руската "Газпром".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Нема да му се получи на султана, щото се направи на интересен за украйна. ХАХХАХ
  • 3 Оча-к-ва

    1 1 Отговор
    Очав.а, оча.ващия.
  • 4 Макето

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Напълно си прав, човече! И, ако в тази държава имаше ХОРА, отдавна да ги бяхте ………. Може да не харесвате Живков, ама ако беше той, не само щеше да има газ, ами щяхте да сте фактор в региона, както имахте АЕЦ, Кока кола, Пепси, и всички екстри от онова време.
  • 5 Търновец

    2 0 Отговор
    България да затвори Турски поток и никога вече газ от Турция, а в РФ има няколко нови находища на газ но няма търсене а има и санкции. Коренното население на Ямалски полуостров - богат на газ - живеят в юрти от еленова кожа, няма пътища, няма електричество за вода ходят с кофи на реката - къде са милиардите от техните природни ресурси? С Путин е всъщност търговец на нефт и газ.
  • 6 Никой

    0 0 Отговор
    България плаща всеки божи ден по 500 000 хиляди долара на Турската фирма " БОТАШ " за природен газ който не употребява. Вечна признателност на правителството на Гълъ п Донев - ерго Румен Радев.