14 Октомври, 2024 14:21 542 16

Най-голямата европейска икономика остава в рецесия до края на 2024 година

  • икономика-
  • германия-
  • рецесия-
  • прогноза

Ван Харн: Най-добрият сценарий в момента е да стигне дъното

Най-голямата европейска икономика остава в рецесия до края на 2024 година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германската икономика е в рецесия и най-вероятно ще продължи да се свива до края на 2024 г., съобщи аг. Bloomberg, позовавайки се на Ерик-Ян ван Харн, анализатор в холандската банка Rabobank.

„Няма очевидни признаци на промяна в тенденцията към свиване на германската икономика. Най-добрият сценарий в момента е да стигне дъното“, цитира експерта. Други анкетирани от Bloomberg икономисти са съгласни, че германската икономика е в "умерена рецесия". Според техните оценки БВП на страната през третото тримесечие на годината ще намалее с 0,1%, продължавайки тенденцията от второто тримесечие. Агенцията отбелязва, че причините за песимистичните прогнози са недостигът на работна ръка, липсата на доставки на руски енергийни ресурси, намаляването на разходите от най-големите компании в германската индустрия, както и спадът в търсенето на износ от ЕС в Китай.

През 2023 г. Германия стана единствената страна от Г-7, чиято икономика се сви. Така през 2023 г. спадът в икономиката ѝ е 0,3%. В същото време за 2025 г. експертите прогнозират лек ръст на БВП на Германия – с 0,8%.

Германската икономика преживява сериозна криза. По-рано водещи икономически институции в Германия коригираха надолу прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2024 г. Според тях БВП на Германия ще намалее с 0,1%. Германският БВП през второто тримесечие на 2024 г., като се вземат предвид ценовите, сезонните и календарните корекции, намалява с 0,1% спрямо първото тримесечие на 2024 г. Преди това Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж на Германия през 2024 г. с 0,3 процентни пункта до 0,2%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    13 3 Отговор
    Важното е Израел и Косово да са добре.
  • 2 Праведен

    6 1 Отговор
    Евреите ги боли ханша за Германия.
  • 3 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Върти още палави Санкции срещу Русия и да не ти дреме на Фалита! ХАХАХАХХА

    Коментиран от #5

  • 4 дядото

    8 0 Отговор
    така трябва.да си направят сметката.коя ли държава или народ е била добре от вниманието на аглосаксонците.
  • 5 Сериознооо?

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    -0.1%=фалит ли бре?!Бая леП треба да изядеш още!

    Коментиран от #9

  • 6 Въй Въй

    4 1 Отговор
    Какво ли ще правят сега у немско? С тези заплати с по 3 хиляди евро чисто и със цени по ниски от българските .
  • 7 име

    5 0 Отговор
    Още санкции, за всеки който ви видят очите. Или поне мита и акцизи. А и цените на тока и газта не са достатъчно високодемократични, още може. Относно зеленото, на онова в Украйна не сте му дали достатъчно, така че стягайте колана. А на онова с енергията трябва да му осигурите предимства пред конвенционалната, веднага всички АЕЦи и ТЕЦове да се затворят. Даже и ВЕЦовете и когенерациите.
  • 8 име

    4 1 Отговор
    И да не забравите да поканите още амуджи, от цял свят!

    Коментиран от #16

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сериознооо?":

    Не става само с леП, требе и сирини‼️ Ама те ФВ , БМВ и Мерцедес избЕгаха, Опел отдавна е френски .... та нема сиренье ‼️
  • 10 От Непал

    3 0 Отговор
    тръгнах за Германия, чакайте ме с помощи и документация, идвам!!!
  • 11 От Непал

    3 0 Отговор
    Кратка почивка в БГ, отдъхвам и продължавам към вас. Немската мечта!!!
  • 12 УСА боклук

    2 0 Отговор
    Ю Ес Ей та Ю Ес Ей . Лапнахте големия хей
  • 13 Алооооо!

    3 0 Отговор
    Вие тези на Германците ги говорете че след като заводи , заводи повтарям произвеждащи продукция с висока добавена стойност икономиката им била свита до -0.1%.Че то това си е чист баланс от миналата година , то дори не си струва коментират тези 0.1% щом са само толкова.Сега да се върнем на ИСТИНАТА!Реално са си 10% надолу, както и е истина че на нашите до момента не им излизат едни 18млрд. лв за да покрият разходите на държавата , а Руската си пердаши с едни 4.5-5% само че в плюс , това признато от хората на Урсула в ЕС.Така че всеки да си прави сметката , аз викам да бягаме отЕС докато са тези 0.1% в Германия че истината идва!

    Коментиран от #15

  • 14 Българин

    1 3 Отговор
    Руската икономика е във възход с минимална заплата от 350 ЛЕВА ,а в България минималната три пъти над руската.
  • 15 Альоооо

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Алооооо!":

    Ами бягай,кеф ти Северна Корея,кеф ти Русия......Ама народа отдавна се изпати от тази система и бяга като дявол от тамян. Един живот имаме, който иска да си го пропилява в квас
  • 16 Дгх

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    Даже и те няма да могат да помогнат. Германия не отива на добре.