15 Октомври, 2024 15:03 400 12

Нараства процентът на жените на ключови управленски позиции

  • жени-
  • ръководители-
  • шефове-
  • дял-
  • нараства

Това се посочва в годишния доклад за равнопоставеността

Нараства процентът на жените на ключови управленски позиции - 1
Снимка: Shutterstock

Жените на ръководни позиции в България се увеличават, въпреки че остават по-малко от мъжете. През 2023 г. техният брой е достигнал 68 000 - с 3200 повече в сравнение с предходната година. Това показват данните от Доклада за равнопоставеността на жените и мъжете за 2023 г., който беше одобрен от правителството. През миналата година делът на жените, които са част от управленски бордове, се е увеличил от 14,8% на 18,3%. Разликата в заплащането между двата пола през 2022 г. е била 13% в полза на мъжете.

Докладът показва, че през миналата година коефициентът на заетостта на жените на възраст 15-64 години е бил 67,4%, а на мъжете - 73,9%. Разлика се отчита и при средният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. За мъжете той е бил 942 лв., а за жените - 765 лв. Дамите обаче са получавали пенсия средно по 27,6 години, което е с над 7 години повече в сравнение с мъжете.

През 2023 г. средният осигурителен доход е бил 1445,55 лв. За мъжете размерът му е бил 1488,15 лв. - с 6,2% повече отколкото за жените.

Докладът отразява резултатите от изпълнението на политиките в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост; намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите; насърчаване на равнопоставеността в процесите на вземане на решения; борба с насилието и защита и подкрепа на жертвите; преодоляване на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    13 2 Отговор
    Ти затова всичко тръгна надолу !!! Съсипаха я тази държава !!!
  • 2 Резултатите

    15 2 Отговор
    са налице ! И са плашещи !
  • 3 Хаха

    5 2 Отговор
    В Северна Корея и Иран колко са ?
  • 4 гробар

    2 7 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 5 Професор

    10 1 Отговор
    Резултатите от подобна идеология са описани от "бащата на комедията" Аристофан. Произведението се казва "Жените в Народното Събрание". Има го издадено в библиотека "Световна класика". Купете си го и прочетете какво ви чака. Смешно, тъжно и саклет...

    Коментиран от #6

  • 6 честен ционист

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    В Древна Елада жените не са имали право на собственост на имот, да гласуват, да се развеждат, камо ли да ги пускат да влизат в Еклесията.

    Коментиран от #8, #10

  • 7 нашия

    5 1 Отговор
    пак се опитвате да делите природните способности на %-ти.....мъже и жени....така не става или можеш или не можеш....няма значение раса ,пол ,ръст килограми и други подобни критерии....
  • 8 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    демокрация значи точно това -власт на "демос"-а ,а кои са били демос си е имало критерии и между другото е работел този модел докато е бил жив и го е ръководел създателя му и след неговата смърт извращенията и изкривяванията започват.....
  • 9 Изглежда са по-Добри БиоРоботи от Мъжете

    1 0 Отговор
    Изглежда са по-Добри БиоРоботи от Мъжете !

    За това сме я Фтасали!
  • 10 Професор

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Тоест, според ТЕБЕ Аристофан не е съществувал, не е написал комедията, която цитирах и тази комедия не е издавана от библиотека "Световна класика"? Ти сигурен ли си, че си ционист, а не шоп? Защото шопите, като виждат жираф реагират точно като теб -- "Е, не мое да има такова животно"...
  • 11 Симо

    3 0 Отговор
    От както ЕС започна да налага против естесвените процеси и даказаната практичност, да се издигат жени на ръководни позиции не по заслуги, а по квоти!!! Целия ЕС заби яко надолу. Скоростта с която се движим ще ни забие в дъното в най-скоро време. После всичко ще си тръгне по нормалната линия. Без Урсули, Аналини, смехории и тнн.
  • 12 Сеирджия

    1 0 Отговор
    А нараства ли процентът на жените на ключови миньорски позиции?