23 Октомври, 2024 09:21 356 7

Последните 4 години се превърнаха в изпитание за силата на световната икономика

  • мвф-
  • икономика-
  • свят

МВФ влоши прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2025 година

Последните 4 години се превърнаха в изпитание за силата на световната икономика - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2025 г. с 0,1 процентни пункта (pp), до 3,2%. Това се посочва в доклада на фонда, представен във Вашингтон. Темпът на растеж на световната икономика през 2023 г. според МВФ е 3,3%. През 2024 г. тази цифра се очаква да бъде 3,2%. През юли специалистите на фонда прогнозираха, че глобалният икономически растеж през 2025 г. ще бъде 3,3%.

„Последните четири години се превърнаха в изпитание за силата на световната икономика. Пандемията, която се случва веднъж на век, разпалващите се геополитически конфликти и екстремните метеорологични явления прекъснаха веригите за доставки, предизвикаха енергийни и хранителни кризи и принудиха правителствата да предприемат безпрецедентни мерки за защита на хората и техния поминък. Глобалната икономика демонстрира сила, но това маскира неравномерното представяне в регионите и продължаващата нестабилност“, се казва в доклада на World Economic Outlook.

"Най-резки контрасти се наблюдават между страните с развита и развиваща се икономика. Докато първите достигнаха нивата на активност и инфлация, които бяха прогнозирани преди пандемията, вторите показват по-дългосрочни последствия – значително намаляване на производството и устойчива инфлация“, отбелязват специалистите на фонда.

Рисковете за световната икономика във фонда включват възможно отрицателно въздействие от затягане на паричната политика, напрежение, свързано с държавния дълг на страните, и по-голямо от очакваното свиване в китайския сектор на недвижимите имоти. „Ескалацията на регионалните конфликти, особено като се има предвид нарастващият конфликт в Близкия изток и войната в Украйна, може да доведе до по-нататъшно намаляване на търговията, което ще доведе до стабилно увеличение на цената на храните, енергията и други стоки“, фондът също отбеляза, оценявайки възможните рискове. Те включват потенциалното засилване на протекционистките политики от страна на държавите и социалната нестабилност.

Докладът отбелязва, че „в много страни бюджетните дефицити и държавният дълг все още са по-високи, отколкото преди пандемията, а разходите за обслужване на дълга остават високи и нарастват".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд господар на демокрацията

    0 5 Отговор
    Важното е Путлер да реже ватите по 1000 ден, докато децата му пълнят тоалетните в Хиландия.

    Коментиран от #2

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ротшилд господар на демокрацията":

    Ти как отваряш капака на тоалетната сутрин,АМИ АКО ПУТИН ИЗЛЕЗЕ ОТ ТАМ 🤔🤔🤔🤔
    Или ти ходиш на двора , да пи-ка-еш на изток, срещу Путин‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Чудно защо не споменават в статията, че МВФ обяви за ръст на икономиката на санкционираНА Русия и НЕръст на икономиките в налагащият санкциите ЕсеС‼️
  • 4 Факти

    0 6 Отговор
    От големите световни икономики има само две, които са се свили - Русия и Япония. Тя Русия вече е извън топ 10 и май не се води голяма икономика.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Перо

    5 0 Отговор
    След създаването на БРИКС с международната банка, двете световни, финансови, ционистки организации МВФ и СБ значително олекват! Не може да се залагат държавни “реформи” и обществени, коренни финансови реорганизации и политическа насоченост, голям лихвен процент, при който кредитополучателите стават колонии! Освен това, условията се диктуват от страните с най-голям влог и процент в двете финансови институции, а кои са те се знае!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    Фитка, това къде го прочете🤔❓
    В Опорка
    ОТпосолствоТО ли 🤔❓
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факти":

    По данни наСветовната банка (не на ТАСС):
    Русия е петата икономика в света, задминала е Германия❗
    Индия, Китай и Индонезия са топ три по ръст на икономиката с по около 6%, Русия е пета с 3% , а Г-7 са с по около 0,5% ‼️

    Не става само УРА и УУУ‼️