23 Октомври, 2024 10:21 323 1

Ръст на търговските обеми в рамките на геополитическите блокове

  • мвф-
  • геополотически блокове-
  • търговия

Започнаха да се появяват признаци на геоикономическа фрагментация

Ръст на търговските обеми в рамките на геополитическите блокове  - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) отчита ръст на търговските обеми в отделните геополитически блокове, а не между тях, се посочва в публикувания доклад на МВФ за перспективите за развитие на световната икономика.

„Въпреки продължаващото геополитическо напрежение, обемът на световната търговия спрямо световния БВП не е намалял. Въпреки това започнаха да се появяват признаци на геоикономическа фрагментация, като повече търговия се извършва в рамките на геополитическите блокове, а не между тях. По-специално, ако сравним средните стойности за периодите от 2017 г. до 2022 г. и от 2022 г. до първото тримесечие на 2024 г., можем да видим, че ръстът на търговията със стоки между геополитически отдалечени блокове е намалял с около 2,5 процентни пункта повече, отколкото в рамките на блоковете. Ако геополитическото напрежение продължи да се развива, както по време на Студената война, може да възникне по-фрагментиран глобален търговски пейзаж“, отбелязват авторите на статията, която беше публикувана като част от есенната среща на ръководните органи на фонда и Световния фонд. Банка.

Според МВФ, ако фрагментацията „се придружава от увеличена търговия в рамките на блока, това не означава непременно бърза деглобализация; може да намали устойчивостта на глобалните вериги за доставки, да увеличи разходите за финансиране, да наруши трансграничното капиталовите потоци и намаляването на ефективността на пазара, забавянето на споделянето на знания между напреднали, развиващи се и нововъзникващи икономики ще увеличи разходите и рисковете за бизнеса и ще създаде по-големи икономически разходи за зеления преход.

Докладът подчертава „необходимостта от многостранно сътрудничество за ограничаване на разходите и рисковете, свързани с геоикономическата фрагментация и изменението на климата, и подпомагане на преструктурирането на дълга.“

Експертите обръщат внимание на „геополитическите рискове, свързани с възможността за ескалация на регионални конфликти и как това може да се отрази на стоковите пазари“. „Цените на златото се покачиха с 21,9% до рекордни нива спрямо щатския долар, подкрепени от геополитическата несигурност, очакванията за намаляване на лихвите и инфлацията в САЩ“, се казва в доклада. В същото време, според оценките на фонда, "по-нататъшното засилване на геополитическите различия може да повлияе негативно на търговията и инвестициите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Среднощен

    1 0 Отговор
    Хубава новина