Last news in Fakti

7 Април, 2014 09:27 730 0

Румен Гечев: Предоговарянето на старите договори с банките е популизъм

  • румен гечев-
  • банки-
  • популизъм

Действието на закони със задна дата нарушава конституцията и правилата на ЕС

Банките ще трябва да предпишат близо 3 млн. договора заради законова поправка. Оценката се появи в медиите в последните дни, след като стана ясно, че депутати предлагат изменения, които ще вкарат в сила и за старите заеми новите правила за кредитите, прокарани в защита на потребителя.

„За голямо съжаление това е популизъм. На всички би се искало с магическа пръчка да решим този омагьосан кръг, тъй като лихвите в предишни години бяха много големи, а изискванията за ипотеки много високи”, коментира в „Здравей, България” депутатът от Коалиция за България Румен Гечев. „Конституцията на България, а и правилата в ЕС, ясно казват, че не могат да се приемат закони със задна дата”.

Гечев изрази надежда, че с последните изменения в законодателството ще бъдат създадени условия за силна конкуренция, която води до понижаване на лихвите, при други равни условия.

„Но освен юридически, проблемът е и икономически, тъй като преработването на няколкостотин хиляди договора би означавало хаос в системата. Поради което, това не е възможно и не би трябвало да се случва, колкото и да се иска на хората. Сигурен съм, че парламентът не би направил такава грешка”.

Социалистът посъветва гражданите, които са теглили ипотечни кредити да прегледат договорите си и ако в тях няма клауза с наказателна лихва за предоговаряне или предсрочно изплащане, да се възползват от новия закон, като теглят по-изгоден кредит от друга банка и погасят задълженията си с него. По експертни оценки поне една трета от договорите нямат такава наказателна клауза, посочи Румен Гечев.

С новия проектозакон управляващите задължават търговските банки да предлагат на клиентите две опции. Първият вариант е съществуващият, при който ако получателят на кредита не успее да го изплати, може не само да загуби жилището си, но и да се наложи да доплаща разликата между това, което дължи и цената, на която е продаден имотът след това. Вторият вариант предвижда собствениците на ипотеката да не носят такава отговорност, а в случай, че нямат възможност да си обслужват кредита, единствено да напуснат имота си. Това обаче ще струва по-скъпо на кредитополучателя заради по-високия риск за банките.

Правната комисия разработва проектозакон за частния фалит, отбеляза Гечев в ефира на Нова ТВ. По думите му в повечето страни-членки на ЕС действа такъв закон. По думите му това обаче не означава опрощаване на дълговете. Законът ще касае по-особени случаи – например, когато длъжникът губи трайно работата си или задълженията не са големи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА