Last news in Fakti

14 Април, 2014 18:40 1 058 0

Делян Добрев: Oбщите задължения на НЕК са близо 4 милиарда лева

  • делян добрев-
  • задължения-
  • нек-
  • иван айлов

В рамките на 10 месеца задълженията са нараснали в рамките на 600-700 милионна лева, което означава по 60-70 млн. лв. месечно

„По наша информация текущите задължения на НЕК надхвърлят 1 милиард лева, като общите задължения са близо 4 милиарда лева”. Това заяви днес народният представител от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той заедно със свои колеги от парламентарната група на ГЕРБ посетиха ресорното министерство, за да получат официалната, полагаща им се по закон информация относно размера на задълженията на НЕК.

„Информация не получихме, като оправданието беше, че заместник-министърът няма мандат от министъра да ни даде тези данни, но стана ясно, че те са се чули по-рано и са уговаряли детайли за нашата среща“, поясни Добрев. Той допълни, че е станало ясно, че поисканите документи и справки са готови и предположи, че отказът да бъдат предоставени е свързан с размера на задълженията.

Бившият икономически министър в правителството на ГЕРБ посочи, че в рамките на срещата във ведомството е обсъждано каква е причината да не бъдат предоставени данните и какъв е смисълът да крият информацията при положение, че в рамките на следващите седмици тя ще бъде публикувана, включително и на сайта на НЕК, тъй като е публична.

„Притеснява ги това, че в рамките на 10 месеца задълженията са нараснали в рамките на 600-700 милионна лева, което означава по 60-70 млн. лв. месечно“, допълни Добрев. Той предположи, че може да бъде забавено публичното обявяване на информацията за след европейските избори, като дотогава всички ще се опитват да разберат размера на задълженията.

Народният представител допълни, че през последните два месеца от ГЕРБ дават предложения как да бъде решена моментната ситуация. „БЕХ дължи 180 млн. лв. на финансовото министерство дивидент за минали периоди, парите ги има. БЕХ може да използва тези средства, ако бъдат опростени от министерството, за да увеличи капитала на НЕК и това поне частично да помогне в тази ликвидна криза в момента“, посочи Добрев. Той разясни и друго предложение- за стартиране на търговия с гаранциите за произход на зелената енергия, които биха могли да доведат до още 150 млн. лв. допълнителни приходи. Според бившия икономически министър през миналата година са взети две решения за намаляване на цената на тока, като в първото са вписани приходи извън енергийната система, които още тогава се е знаело, че няма възможност да се изпълнят и с второто решение е признат, по документи оформен дефицит от 400 млн.лв.

На журналистически въпрос дали се подготвя сценарий за фалиране на НЕК Добрев посочи, че се надява да не се прави това умишлено, а да е нескопосан опит за социална политика през цената на тока. „Намалявайки цената с 5% на всички, това означава, че хората с висока консумация, обикновено това са хората с възможности, получават много по-голяма отстъпка в парично изражение, отколкото хората с ниските сметки“, обясни Добрев. Той посочи, че дали се цели умишлена декапитализация трябва да се питат управляващите. „Ако имахме данните можехме да отговорим колко близо сме до такава истинска декапитализация“, допълни Добрев. Той припомни и писмото от ЕК с предупреждение за наказателна процедура, заради намесата на ДКЕВР в търговския спор с ЕРП-та. „ДКЕВР се използва като бухалка на НЕК, за да заплашва ЕРП-та“, посочи депутатът от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА