16 Април, 2014 14:16 879 3

АССА-М: София не е чак толкова синя

  • урна-
  • асса-м

Чистотата, лошите пътища и безработицата са основните проблеми на столичани

София не е чак толкова синя. Столичани по равно предпочитат десни и леви партии. Това е основният извод от последното проучване на социологическа агенция АССА-М.

Тенденцията в София е към изравняване на лявата и дясната политическа ориентация.

Два месеца преди изборите 26 на сто от анкетираните посочват, че биха гласували за БСП, 28 процента - за ГЕРБ, 11 процента общо за Реформаторския блок, 5 на сто - за "България без цензура", 4,5 процента - за "Атака", 3,4 на сто - за АБВ, коментира проф. Михаил Мирчев, директор в АССА-М.

Една трета от анкетираните са посочили, че няма да гласуват.

За първи път в столицата се наблюдава тенденция към намаляване на подкрепата за ГЕРБ и лек възход в подкрепата за БСП. Ранната прогноза е, че за БСП ще гласуват между 19 и 26 процента от софиянци, а за ГЕРБ - между 20 и 28 на сто.

Близо 46% от столичани очакват в изборите да има машинации.

Изследването е проведено между 27 март и 2 април в 23-ти, 24-ти и 25-и МИР на София, обхваща и нагласите на софиянци за проблемите на столицата. Като най-сериозни проблеми столичани посочат чистотата и по-конкретно нерешения въпрос със завода за преработка на битовите отпадъци (20 процента), лошите пътища (19 процента) и безработицата (19 процента).

По думите на проф. Мирчев нараства страхът и недоволството от ромските гета в града - ако през 2003 г. едва 0,1 са изразили тревога по този въпрос, то през март тази година 8 процента са го посочили за сериозен.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ния Генова

    0 1 Отговор
    Процентите за БСП и ГЕРБ са си чиста загуба на гласове, ако са така реално.
  • 2 Marina Bogdanova

    0 1 Отговор
    ББЦ има потенциала да стане 3-та политическа сила!
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Така и не разбрахме какво е общото с лошите пътища?