10 Май, 2014 18:39 1 387 1

ГЕРБ: Вотът трябва да доведе до оставката на Стойнев и на правителството

  • герб-
  • вотът-
  • оставка-
  • стойнев-
  • правителството

Вотът ще бъде внесен през следващата седмица

Ще поискаме писмата на комисаря по енергетиката Йотингер към българското правителство, защото сред тях има и такива, които предупреждават за започване на наказателна процедура. За първи път, откакто България е член на Европейския съюз, има наказателни процедури, преди още да са приети промени на текстове в законодателството. Това заяви народният представител от ГЕРБ Делян Добрев на пресконференция в Централата на партията.

По думите му, ГЕРБ ще поиска и други писма, за да се види дали текстовете, предлагани от корпорации, съвпадат с предложенията на народно представители от БСП за промени в Закона за енергетиката. „Сред писмата, които са изискали колегите от Реформаторския блок, има такива, които са от съществено значение, защото съществуват основателни съмнения, че последните промени в Закона за енергетиката са продиктувани не от народните представители и Министерски съвет, а от друго място.

Поисканите промени изключват морската част на "Южен поток" от европейското законодателството“, обясни Добрев. По думите му, все още не са предоставени финансовите отчети от Министерството на икономиката, които ГЕРБ поиска преди 3 седмици, въпреки че срокът за това е една седмица. „Чака се да минат европейските избори и след това ще се покаже както е положението в НЕК. По предварителните отчети от НЕК се вижда, че от края на миналата година, задълженията са нараснали до 3,2 милиарда лева, а към момента може да са 3,5 милиарда лева”, посочи Добрев. „БЕХ към края на 2012 година има нула лв. задължения към банкови и не банкови институция, а в момента има един милиард и двеста милиона лева към финансови институции, като тук не са включени 620 милиона евро, които БЕХ планира да вземе за строителството на „Южен поток”. Задълженията в края на 2012 година на НЕК са 2,6 милиарда и нарастват до 3,2 милиарда само за една година“, обясни Делян Добрев. Той бе категоричен, че вотът на недоверие на правителството ще бъде внесен в деловодството на Народното събрание през следващата седмица. „Много е лесно да отварят плика, в който пише „виновни са предишните“ и това те го правят много успешно цяла година. Това обаче няма да им помогне, защото всеки грамотен човек може да сравни финансовите резултати на НЕК или нейните задължения в края на 2009 година, когато ГЕРБ пое управлението на страната, и в края на 2012 година”, подчерта Добрев.

  „Енергетиката традиционно е монопол на БСП през всичките 25 години на преход и ако питат кога са натрупани и защо са натрупани задълженията, трябва да отговорят как успяха да натрупат два милиарда дефицит до 2009 година. Със същите темпове трупат десетки милионни на месец, като крият тази информация, но тя рано или късно ще излезе наяве”, заяви Делян Добрев. По думите му, е много странно, че ДПС е променило отношението си по въпроса „Белене” и ако наистина има такава промяна, е интересното от какво е повлияна тя. „В момента, в който някой започне да говори за допълнителни мощности в България и анализ на мощностите след 2020 година, трябва да знаете, че със сигурност става въпрос за някой мегаломански проект. По същия начин 2000 – 2001 година е правен анализ на мощностите в страната - дали те ще бъдат достатъчни, или не, за да се обоснове рестарта на проекта „Белене”. В същия този анализ е записано, че България ще има недостиг на електроенергия и че ние ще внасяме такава”, обясни Добрев. Той припомни, че през 2010 година България е изнесла рекордно количество електроенергия за всички времена, като добави че от анализи става ясно, че проблемите в енергетиката на България се дължат на прекаленото много инсталирани мощности. „Няма разумен човек в България, който да се хване втори път на тази въдица, че трябва да внасяме допълнителни нови мощности и, че те трябва да се строят”, предупреди Делян Добрев.

Според народния представител от ГЕРБ Ивайло Московски, България е правова държава и когато на най-голямата опозиционна партия в парламента й се пречи и се прави всичко възможно да не си върши работата, тогава държавата не трябва да се нарича правова. „Това се случва с процедурата по вот на недоверие, която ще изискаме, тъй като официално на изслушването на изпълнителната директорка на НЕК в Комисията по енергетика, на многократно задаван от нас въпрос, за това какви са текущите задължения на НЕК в момента, тя отговаря, че не знае и допълнително ще ни представи информация. След като тя не знае, аз питам – какво прави на този пост и кой я е поставил?”, попита Московски. По думите му, отчетът на НЕК за задълженията към момента все още не е предоставен.

 „Интересно ще протече дебатът по този вот на недоверие, тъй като ние бихме желали по това време да се направи анализ за това какво е било състоянието на енергетиката по време на тройната коалиция, как се е развила системата на енергетиката като задължения, реформи, приходи по времето на управлението на ГЕРБ и какво се случва за изминалата една година, която наблюдаваме”, каза още Ивайло Московски. Според него, тезите и теориите, като опорни точки на БСП, в частност на Сергей Станишев и Драгомир Стойнев, са абсолютно противоречиви. „Станишев казва, че ГЕРБ остави държавата под разруха, след това го питат - защо взимате заеми, а той казва - защото и към днешна дата България е с един от най-добрите финансови показатели в Европа. Кое от двете е вярно? Оставили сме България с едни от най-добрите показатели в Европа или сме я разрушили? Така и Стойнев казва – ГЕРБ оставиха енергетика в разруха, но намерихме след ГЕРБ резерви и намалихме с два пъти цената на тока. Кое от двете е вярно, че сме оставили системата с достатъчно резерви, за да могат тези популисти да си позволят да правят социална политика през цената на тока, или другото?”, заяви Ивайло Московски. По думите му, Мини „Марица Изток” са взели заем от 20 милионна, за да платят заплатите на хората. „Какво бихме си отговорили тогава, когато в една правова държава, където считаме, че демокрацията е базата за развитие на тази държава – двама депутати от БСП си позволяват да вкарват промени в закона, наложени от една частна корпорация. Това искаме ли да се случва в България? Темата е жизнено важна за България, тъй като сега се води и дело, в което дело са заложени активите на БЕХ. Ако това дело тръгне в неблагоприятна за държавата посока, тогава някой трябва да носи отговорност пред цялото българско общество така, както никога досега не е носено”, категоричен бе народният представител от ГЕРБ. Според него, основанието и последствията от воденето на дебата по този вот на недоверие ще бъде искането на оставката на министър Стойнев, както и на цялото правителство. „Вместо да се прави на месия и на спасител на енергетиката, достойно би било да си подаде оставката, а ние с удоволствие ще я одобрим, но според мен е крайно време цялото правителство да си ходи, защото освен енергетиката, всички останали системи са в катастрофално положение”, подчерта Ивайло Московски.

 „Нещата в цялата енергетика отиват все по-зле и по-зле. Знаете, че първи приоритет не само на правителството на ГЕРБ, но и на това правителство трябва да бъде удължаването на ресурса на 5 и 6 блок, но те трябва да се финансират. Затова приветстваме и одобряваме дивидентът на АЕЦ „Козлодуй” да се опрости от БЕХ, за да може тези пари да участват в удължаването на ресурса на 5 и 6 блок на централата“, заяви икономическият експерт на ГЕРБ Валентин Николов. Той посочи, че износът на на ток от България към момента е 500 мегавата. „Това е „големият износ“, който отпуши това правителство. Към момента 500 мегавата е износът на България към съседни страни, което неименуемо води след себе си големи дефицити, защото би трябвало износът, заедно с прибавената стойност, който се внася в икономиката и най-вече в енергетиката, да покрие тези дефицити, които съществуват в енергийния пазар. Да, обаче те не могат да ги покрият ”, предупреди Николов. По думите му, това означава, че след изборите можем да очакваме драстично повишаване на цената на тока. „Не знам какви ресурси и запаси в енергетиката търсят, при условие, че няма дружество, което да има добри финансови резултати – няма нито едно такова. Може би само „Булгаргаз” и то благодарение на това, че правителството на ГЕРБ успя да намали с много цената на газа и позволи на дружеството да реализира по-добри резултати”, припомни Валентин Николов. Според него, правителството на БСП, ДПС и Атака е на път да провали и проекта за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, след като от преговорите се е оттеглила компанията „Тошиба“.

Народният представител от ГЕРБ Александър Ненков заяви, че ДКЕВР действа без адекватна оценка и подготовка, и такова е становището и на Европейската комисия. „Този орган никога не е бил толкова зависим от политиците, а миналата седмица от Европейската комисия са изпратили писмо, в което деликатно се намеква, че ДКЕВР не отговаря на изискванията", посочи Ненков. По думите му, причината за тежкото състояние на енергетиката е в некомпетентността на държавния регулатор, защото той не успява да балансира енергийния пазар. „Винаги ЕРП-тата са най-удобният виновник, но не те са причината за проблемите. Причината за проблемите е некомпетентността на МИЕ и на ДКЕВР", категоричен бе Александър Ненков. Той припомни, че ГЕРБ няма отношение към нито един дългосрочен договор в енергетиката, затова не може да бъде обвинявана за проблемите там. „Управляващите в момента умишлено работят България да загуби арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. От това държавата ще загуби поне 2-3 млрд. Ако наистина искаха да строят „Белене“ и го бяха направили, сега нямаше да има такъв арбитраж“, подчерта Ненков.

  „На това правителство не му пречи никой, да подпише договор за „Белене”, нито за „Южен поток”. Те могат да го направят всяка една секунда, но вероятно не го правят, защото има намесени сериозни корпоративни интереси, както и сериозна геополитика, която не е в интерес на българското общество и на българската правова държава“, заяви в заключение народният представител от ГЕРБ Ивайло Московски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Отбор юнаци , юнаци още жалки мижитурки , късопаметни и крадливи.