12 Май, 2014 19:18 840 0

Туризмът ни генерира 14% от БВП

  • хасково-
  • туризъм

Стратегията за устойчиво развитие на българския туризъм обръща специално внимание на културните маршрути

Инициативата за популяризиране на културно-историческото наследство на страната ни „Чудесата на България 2014“ е прекрасна и ще получи пълна подкрепа от правителството. Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на обществената дискусия „Хасково - нови възможности за регионален туризъм“, организирана в града като начало на четвъртата национална кампания.

Във форума участваха също: министърът на културата Петър Стоянович, зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, над 40 представители на местната власт, историци, хотелиери, туроператори, работодателски и браншови туристически организации и др. От компютър в залата министрите Стойнев и Стоянович и зам.-министър Ботев дадоха своя глас в националния електронен вот, който ще определи най-големите археологически открития и културно-исторически атракции за 2014 г., съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Туризмът се превърна в основен сектор за българската икономика и вече формира близо 14 на сто от БВП у нас, подчерта министър Стойнев и припомни, че МИЕ подготви нова стратегия за устойчиво развитие на българския туризъм до 2030 г., в която специално внимание е отделено на културно-историческия туризъм. Засега секторът има сезонен характер, но ние искаме да преодолеем това, като разширим допълнителните и специализираните форми и услуги в него, стана ясно от думите му. Не само чуждестранни, но и български туристи трябва да опознаят чудесата на България. Последните няколко седмици около празниците показаха колко много българи отидоха на почивка зад граница и там харчиха ресурсите си. Нека направим така, че тези средства да се изразходват в България, акцентира още Стойнев.

Той подчерта, че инициативата за чудесата ще помогне в тази посока, като промотира българските забележителности. Всъщност ние не познаваме достатъчно с какви красоти и културно-исторически ценности разполага България. Хасковска област например е изключително богата на такова наследство и то е с огромен потенциал. Стратегията е много добра основа и с помощта на специалистите ще обсъдим как чрез нея да развием и промотираме това наследство. Трябва да направим необходимото българските граждани да използват възможностите за почивка у нас през летния сезон, с което да подкрепим родния туризъм. Като депутат от региона съм готов да стана гид на първата група, която иска да разгледа бъдещия маршрут с чудесата на Хасково, допълни министър Стойнев.

Зам.-министър Ботев призова местните власти към по-голяма активност, за да бъдат използвани оптимално средствата за реклама и развитие на туризма. От националния бюджет тези суми са увеличени няколко пъти за тази година и заедно със средствата по новите оперативни програми на ЕС „Региони в развитие“ и „Конкурентоспособност и иновации“ може да се кандидатства за един огромен ресурс. Трябва да се търси синергия, като се консолидират усилията на всички институции, за да се постигне максимално добър резултат, поясни Ботев. Според него е изключително важно голямото богатство на културно-исторически паметници и други артефакти да бъде превърнато в туристически атракции. Тогава може да се окаже, че археологията на България е една от най-крупните финансово генериращи индустрии на страната. Бенефициенти по програмите могат да са общини, неправителственият сектор, религиозни общности и публично-частни партньорства, които обаче трябва да подготвят пълна документация, обобщи Ботев.

Изборът за начало на тазгодишната кампания не е случаен. Хасковският регион притежава над 500 културно-исторически паметника и 47 паметника на културата с национално значение, които могат да бъдат свързани в общ туристически маршрут с надслов „Чудесата на Хасково”. На форума бяха представени част от тях - най-високата статуя на Богородица с младенеца, Узунджовската църква, Минералните бани, Александровската гробница, Музеят на тракийското изкуство, светилището Глухите камъни, крепостта Букелон, Светилището на нимфите край с. Каснаково, крепостите Лютица и Мезек, вила „Армира” и др., както и проекта „Еликсирът на боговете” за развитие на винения туризъм.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА