Last news in Fakti

14 Май, 2014 14:50 1 335 0

Икономисти: Енергетиката ни е в колапс

  • ерп-
  • енергетика-
  • икономисти

Всяко едно правителство прави грешки в сектора. В момента има опасност да се повтори 1996 г., но в енергетиката ни

Икономисти: Енергетиката ни е в колапс - 1
Снимка: М. Богданова ©

Защо в българските мини в Марица Изток работят два пъти повече миньори от мините за открити лигнитни въглища в съседна Гърция, а всички знаем колко е раздут щата в южната ни съседка. Това попита на форума „Шумът на парите“ Камен Колчев, главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите в Елана финансов холдинг .

Той посочи, че се забелязва една последователност в българските правителства всяко едно от тях да прави грешки в енергетиката. Твърде много грешки се натрупаха, заключи Камен Колчев. Според него са необходими икономически, а не политически решения за сектора.

Модераторът Владимир Каролев дискутира заедно с Лъчезар Богданов, управляващ партньор на Industry Watch Group, Георги Ангелов, старши икономист във фондация „Отворено общество“ и Камен Колчев, главен изпълнителен директор и председател на съвета на директорите в Елана финансов холдинг дискутираха икономическите перспективи пред България за 2014 г.

Енергетиката ни е в колапс и причината е, че в сектора има твърде много държава се обединиха представителите в дискусията. Георги Ангелов припомни, че в момента трябва да се вземат бързи решения, защото можем да видим повторение на събитията от 1996 г., но в енергетиката.

Тогава в икономиката имаше натрупани много проблеми и дългове. Дойде кризата и хиперинфлацията и управляващите бяха принудени да вземат бързите и непопулярни мерки. Част от предприятията бяха фалирани, а други бяха приватизирани на безценица, защото ако не беше направено щяха да последват съдбата на първите.

В момента ще наблюдаваме сценария, според който нещата ще стават по-зле преди да се оправят, но за това са виновни политиците, които нямат воля да решат да проблемите.

ДКЕВР трябва да престане да определя как ще прави микса, а да разреши на ЕРП-та да купуват най-евтиния ток. Само по този начин ще има икономическа логика за намаляване на цената за бита и за откриване на възможности за привличане на инвестиции в сектора.

Медийни партньори на събитието са сп. Мениджър, Дарик Радио, новинарските сайтове fakti.bg и novini.bg, както и специализираните imot.bg и insurance.bg.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА