Last news in Fakti

14 Май, 2014 16:34 789 0

ЧЕЗ: Описаните нарушения са отстраними

  • чез-
  • дкевр-
  • нарушения-
  • ерп

Изявление на ръководството на ЧЕЗ Разпределение България

Днес, 14.05.2014 г. получихме доклад на ДКЕВР във връзка с регулаторния одит на дейността на ЧЕЗ Разпределение България за периода 2008 – 2013 г. Дружеството работи изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство и при стриктно спазване на лицензионните си задължения, съобщиха от компанията след днешната пресконференция на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Описаните в доклада на работната група на ДКЕВР нарушения за периода на одита (2008 – 2013 г)  са отстраними и се дължат на обективни причини – натиск за минимални разходи и намаляващ финансов ресурс на дружеството в резултат на неблагоприятни за ЧЕЗ Разпределение България ценови и други решения на ДКЕВР, постоянни кражби и посегателства над съоръжения.

ЧЕЗ Разпределение България е значим стратегически инвеститор, чиято дейност е от изключителна важност за баланса и надеждното функциониране на целия енергиен сектор. Нашите очаквания са, че ще установим ползотворен и работещ диалог с ДКЕВР и институциите за постигане на необходимите резултати и най-важното - за стабилизиране на енергетиката.

През последните три години, след одитите от 2010 година, предприехме действия, целящи адаптиране на нашия бизнес към препоръките на ДКЕВР и  със средата и обществените очаквания.

Съобразявайки се с новите европейски практики, компанията създаде институцията на първия в България Енергиен омбудсман и Потребителски съвет, предприе мерки за подобряване на отношенията с клиентите, промени начина, по който се закупуват материали и се осигуряват външни услуги за дружеството.

ЧЕЗ Разпределение България е публично дружество, чиито акции се търгуват на БФБ и всички негативни действия от страна на ДКЕВР и институциите могат да доведат до загуби за акционерите, част от които са български пенсионни фондове и частни инвеститори. Дружеството осигурява препитанието на семействата на около 3000 български енергетици и стотици български компании, в които работят хиляди български граждани. ЧЕЗ Разпределение България е изряден данъкоплатец със сериозен принос в българската хазна под формата на преки и непреки данъци и осигуровки и изряден работодател, който работи в съответствие с най-добрите европейски практики.

След като внимателно се запознаем с доклада на ДКЕВР, ще изразим становище по направените констатации и препоръки и ще предприемем действия за гарантиране на интересите на нашите клиенти и акционери. Очакваме провеждането на открит и професионален диалог с ДКЕВР.

Както и досега, ще продължим да спазваме стриктно закона и лицензионните си задължения. Вече    9 г. ЧЕЗ Разпределение България инвестира отговорно и с грижа за клиентите. С вложените 728 млн. лева компанията обнови една трета от електроразпределителната мрежа, присъедини 70 000 клиенти и намали средния брой на непланираните прекъсвания на клиент за една година с 42%.

Така например, в доклада се твърди, че дружеството е реализирало „допълнителни приходи“ в размер на 131 милиона лева.  Трябва категорично да подчертаем, че тези средства нямат нищо общо с приходите на компанията.  Дружеството не се е облагодетелствало с тези средства, а напротив - това са средства, които са вложени в изпълнението на основни дейности по разпределение и доставка на електрическа енергия в Североизточна България. Въпросните средства, необходими за дейността на компанията, не са били предвидени в ценовите решения на ДКЕВР. Поради факта, че Комисията системно недофинансираше оперативната дейност на компанията, се налагаше да се пренасочват средства от други направления,  включително собствени средства на акционерите, за да се покрие недостигът и да се гарантира нормалното функциониране на мрежата и на доставката на електричество до крайните потребители. В числото на недофинансираните оперативни разходи се включват необходими и присъщи дейности като ремонт и поддръжка на мрежата, закупуване на работни инструменти и облекла, гориво и ремонти на автомобилите, заплати и осигуровки на служителите и др, се посочва в съобщение от Енерго-Про.

В изнесената информация прави впечатление още едно твърдение – че на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО,  са  извършени проверки на качеството на доставяната електроенергия, при които е установено, че тя не отговаря на показателите за качество. Реалните факти сочат, че извършените по време на одита проверки не са представителна извадка, тъй като не са направени на случаен признак. На практика са извършени 7 броя проверки по жалби на клиенти за колебания в напрежението в малки населени места. Отново се пропуска фактът, че тези участъци от мрежата остро се нуждаят от инвестиции, средствата за които Регулаторът постоянно съкращава през последните години.

 По отношение на констатацията, че дружеството не е изпълнило заложената инвестиционна програма, трябва да поясним, че за 2013 г. ДКЕВР не е признала нито един лев за инвестиции, така че няма как ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД да не е изпълнило инвестиционната си програма, призната от Комисията.  За втория регулаторен период, който е 2008 – 2013 г., признатите от ДКЕВР разходи за амортизации са по- ниски дори от отчетените през 2007 г., които е трябвало да бъдат признати в пълен размер. ДКЕВР не е признала и пълния размер на оперативните разходи за 2007 г., определяща за финансовите показатели за следващите 5 години. Това прави невъзможно дружеството да финансира пълния размер на инвестициите, защото необходимият финансов ресурс е отивал за покриване на непризнати оперативни разходи само до нивото им за  2007 г., към които трябва да се прибавят непризнатите разходи за амортизации за същия период. Ако ДКЕВР беше признала пълния разход за амортизации за определящата 2007 г., както и разходите за амортизации на признатите инвестиции (съгласно Указанията на ДКЕВР), ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД щеше да бъде в състояние да финансира пълния размер на инвестиционната програма, съгласуван от ДКЕВР.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА