Last news in Fakti

3 Юни, 2014 13:02 1 460 0

Total и E.On излизат от газопровода ТАР

  • total-
  • e.on-
  • тар-
  • газопровод-
  • газ

През 2013г. Консорциумът по разработване на Шах-Дениз избра Трансадриатическия газопровод вместо Набуко за основно трасе за газови доставки в Европа

Компаниите Total и E.On възнамеряват да се оттеглят от проекта за строителство на Трансадриатическия газопровод (Trans Adriatic Pipeline, TAP), по който се планира Европа да получава газ от азербайджанското находище Шах-Дениз.

За предстоящото оттегленяне на Total и E.On съобщи пред журналисти в кулоарите на откриващия се днес в Баку форум „Нефт и газ от Каспийския регон" Вагиф Алиев, ръководител на инвестиционния департамент на държавната нефтена компания на Азербайджан (SOCAR). Тя притежава 20% от проекта TAP). Той не разкри повече подробности, а Total (притежаваща 10% от TAP) и E.On (9% от TAP) не потвърждават в момента новината, съобщава Ройтерс.

Освен Total и E.On дял в TAP притежават British Petroleum (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%) и швейцарската Axpo (5%).

През 2013г. Консорциумът по разработване на Шах-Дениз избра Трансадриатическия газопровод вместо „Набуко“ за основно трасе за газови доставки в Европа.
Коридорът тръгва от малкия гръцки град Кипи, където ТАП ще се свърже с Трансанатолийския газопроводом (TANAP). След това TAP се простира на 550 км. през Гърция, 210 км - Албания, пресича Адриатическо море и излиза на Апенините в района на Сан Фока.

Первоначалната мощност на TAP се оценява на 10 млрд. куб. м. годишно с възможност да стане до 20 млрд. куб. м. годишно. Началото на строителството се очаква през 2015г., а първите доставки на газ се планират за 2018 – 2019 г.

Договорът за разработването на Шах Дениз беше подписан на 4 юни 1996 г. между BP (оператор) - 25,5%, Statoil - 25,5%, NICO - 10%, Total - 10%, Lukoil - 10%, TPAO - 9%, SOCAR - 10%. Запасите на находището се оценяват на 1,2 трлн. куб. м газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА