13 Юни, 2014 10:22 1 639 0

Орешарски: Разпоредих да се прекрати подготовката за "Южен поток" (обновена 11.50)

  • пламен орешарски-
  • "южен поток"-
  • парламента

Повдигнатите от ЕК въпроси предполагат задълбочен юридически анализ, какъвто в момента се прави, увери премиерът

Орешарски: Разпоредих да се прекрати подготовката за "Южен поток" (обновена 11.50) - 1
Снимка: БТА

Естеството на повдигнатите от Европейската комисия въпроси във връзка с „Южен поток“ предполагат задълбочен юридически анализ, който в момента се извършва от експерти на Министерство на икономиката и БЕХ, заяви от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски при изслушването му по темата. Той обеща да отговори и на въпроси след експозето си, прекъсвано от обажданията от първи ред на ГЕРБ и Цецка Цачева в частност.

ЕК подлага на съмнение процедурите по обществените поръчки за определяне на проектант, оператор и собственик на тръбопровода по „Южен поток”, поясни премиерът.

Разпоредих на съответните български участници да прекратят подготовката за проекта, докато тече кореспонденцията с ЕК и докато не се предприемат корективни действия в резултат на техните констатации.

Заключението на уведомителното писмо ЕК призовава да се прекратят всички действия до този момент, което съм и направил за всички участници от българска страна, тъй като не мога да разпоредя на руската страна, каза Орешарски. Договори има подписвани от 2008 г. насам, тоест от предишното и дори от по-предишното правителство, обясни той.

Ивайло Московски от ГЕРБ настоя за по-конкретен отговор има ли подписан договор и какви са евентуалните санкциите по него. 

За трети път трябва да повторя какво съм направил: на база на уведомително писмо от ЕК съм издал съответните разпореждания, заяви министър-председателят, като поясни, че този въпрос не е разглеждан в МС, който не е страна. Договор за изпълнение има, той е между търговски участници и не мога да оповестя съдържанието му без съгласието на двете подписали страни, каза той. За изпълнение на договора обаче са необходими допълнителни процедури, които на този етап са спрени, подчерта премиерът.

Янаки Стоилов от Коалиция за България запита защо изявленията за замразяването на проекта е направено след среща с американски представители извън ЕС. По време на срещата бяха разисквани най-различни въпроси и един от тях беше за енергийната сигурност на Европа, региона и нашата страна - за интерконекторните връзки и газопроводи, южния газов коридор, "Южен поток", беше отговорът. 

Както българските власти от предходния мандат, които са работили по проекта, така и настоящите считат, че са изпълнили всички изисквания на европейското законодателство, факт е обаче, че ЕК не смята така. Не можем да не се съобразяваме с исканията им и да установим какви са нарушенията, обясни още министър-председателят.

От информацията на българските експерти се надявам да няма сериозни нарушения на европейското законодателство, отговори Орешарски на запитване на Цецка Цачева от ГЕРБ.

Анелия Ташева от парламентарната група на „Атака“ заяви, че е обидена и страда за мънкането на премиера за някакво писмо от ЕК. „Вие унижихте българския народ като мънкахте какво ви е поискал сенаторът от САЩ Маккейн - ето това е въпросът“, каза тя. На 5 май американска корпорация е сключила 30-годишен договор с „Роснефт“, на който Вашингтон наложи санкции, каза Ташева.

Два дни преди идването на тримата сенатори посланикът на САЩ Марси Рийс каза, че ще налага санкции на всички фирми, участващи в строителството на „Потока“. Тези санкции се отнасят само за малки изпълнители, а не за големи корпорации, които си продължават бизнеса с Русия, категорична бе Анелия Ташева и запита: „С какво ви заплашваха, какви изисквания имаха те? Коя директива според американците, които ви дърпат конците, конкретно нарушава европейското законодателство?“

„Силно съм затруднен да отговоря на тези въпроси, а и в предишните сякаш имаше призив да се държим като че ли не сме членове на ЕС. Но ние сме членове и към тях трябва да се отнасяме сериозно“, беше краткият отговор на премиера.

Малко след това Анелия Ташева от „Атака“ повторно зададе от трибуната конкретните си въпроси.

Рамадан Аталай от ДПС коментира „опита на опозицията в арогантен стил да унижи управлението“. От нищо неказването на премиера станаха ясни няколко неща, стана ясно, че няма да продължи проектът, докато не уверим нашите европейски партньори, че всичко е наред по европейското законодателство. Той каза, че сме уважаваща себе си европейска държава, че едновременно с това ще защитим и националните си интереси и ако има пропуски, свързани с третия енергиен пакет, след като бъдат отстранени, след това проектът може да продължи в името на националните интереси на България. Това е „нищото“, което не каза премиера, а това, което казахте вие, е, че за вас е без значение дали това, което се прави, е в интерес или в ущърб на страната, заяви Аталай.

Прекратяването на мандати в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, не е въпрос на изпълнителната власт, особено в тази конфигурация, когато премиерът няма политическа партия и парламентарна група. Това заяви малко по-късно на брифинг в Народното събрание министър-председателят Пламен Орешарски. Попитан дали ще изчака някой друг да вземе решение за подаването на оставката и кой трябва да вземе това решение, Орешарски заяви, че е отговорил много ясно: „В парламентарна република парламентът е върховен орган”.

Преди изслушването в парламента на премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по проекта „Южен поток“, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи в НС да бъдат изслушани и неговият наследник начело на МВР Цветлин Йовчев, както и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, доколкото реализацията на проекта може да заплашва и националната сигурност. Предложението бе отхвърлено: от 108 депутати 59 гласуваха „за“, 44 - „против“ и 5 се въздържаха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА