Last news in Fakti

13 Юни, 2014 11:56 750 0

Стойнев: Българите няма да платят нито лев за Южен поток

  • стойнев-
  • българите-
  • южен поток-
  • пламен орешарски
Стойнев: Българите няма да платят нито лев за Южен поток - 1
Снимка: БТА

Министърът на икономиката и енергетиката бе категоричен при изслушването му в Народното събрание за Южен поток, че българите няма да платят нито лев.
„Съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение за „Южен поток“, което е направено през 2008 г. и за начина на създаването на проектната компания, което е през 2011 година. Съмненията са защо е направен търг, а не обществена поръчка“, каза министърът на икономиката и енергетиката. По думите му ЗОП не е приложим за проектната компания. От 2010 г. има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз, допълни Стойнев. "Този търг е направен по начина, по който вие сте избрали и проектант. Ако вие сте сбъркали, сбъркали сме и ние", обърна се Стойнев към ГЕРБ.

„България няма да плати и една стотинка за този проект, заемът за него е обезпечен единствено с дивидентите , които ще получаваме от проекта. Имаме един месец  да изчистим съмненията на ЕК. Необходимо е  да го направим до 4 юли“, поясни Стойнев

Той приповтори тезата, че проектът "Южен поток" е необратим, защото е стратегически за България и геостратегически за региона. Той е важен и за други страни от ЕС, през които ще премине.
Според него сегашните управляващи защитават стари правителства. "Тук включваме и Тройната коалиция, и правителството на ГЕРБ. Документите, които съм изискал от проектната компания показват, че може би ние вървим по правилния път", подчерта енергийният министър.

Стойнев заяви, че от създаването на проектната компания са похарчени общо 23 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА