Last news in Fakti

20 Юни, 2014 14:13 3 156 0

Иван Искров: КТБ не е фалирала

  • ктб-
  • бнб

Не трябва да се притесняват вложителите в банката. Прекратени са операциите на банката и това може да създаде трудности на бизнеса, но банката не е фалирала, подчерта управителят на БНБ

КТБ не е фалирала банка. Това е важно да се знае, защото БНБ реагира бързо да се избегне фалит. Не трябва да се нагнетява напрежението.

Така гуверньорът на Централната банка Иван Искров обясни днешното решение на БНБ да постави КТБ под специален надзор.

Той посочи, че малките и големите вложители не трябва да се притесняват за своите спестявания. Няма да се прибегне до Гаранционния фонд.

Проблемите на КТБ няма да се отразят на останалите банки в сферата, а още по-малко до Валутния борд. Бордът поставя рамки за функциониране на БНБ. Да не подкрепяме продавачите на страх, призова Иван Искров.

Анонимката, че разследването срещу заместник-управителя на БНБ Цветан Гунев е свързано с проблемни кредите на Корпоративна търговска банка, постигна своя ефект, коментира Иван Искров.

В сряда наложи да излезем с официално съобщение, в което да се опитаме да успокоим обществеността. Тогава призовахме всички обществени, политически и медийни фактори да съдействат за успокояване на обстановката, припомни управителят на БНБ.

По думите му от понеделник започнало голямо теглене от страна на вложители на КТБ, което се засилило сред сряда.

Около 11.40 часа изпълнителният директор на КТБ е уведомил ръководството на БНБ, че банката не може да продължи да се разплаща. Това е накарало Централната банка да постави КТБ под специален надзор за три месеца. Назначени са двама квестори - Христина Стамова и Славяна Данаилова. Банката спира да изпълнява задълженията си за срок от 3 месеца.

Всички изпълнителни директори и членове на надзорния съвет са освободени. Всички акционери с над 10 % се лишават от право на глас. Акционерите в КТБ, които притежават 10% и повече в КТБ, се лишават от право на глас за 3 месеца. Това са "Бромак" на Цветан Василев (50.66%) и дружество от Люксембург „Бългериан акуизишън къмпъни“ (30.35%). Има заявен интерес за подкрепа на Корпоративна търговска банка от страна на миноритарния акционер в нея - руската VTB, каза Иван Искров.
Тепърва предстоят разговори, възможно е да се появат и други интереси, акционерите са сериозни и в лицето на фонда, който има 30 процента от капитала на банката, каза Искров. Когато се потвърди интересът от акционерите и те осигурят съответната подкрепа, банката ще възстанови обслужването и извършването на операции, а дотогава се налага да изчакат всички фирми и частни вложители, които имат средства в КТБ, поясни подуправителят на Централната банка Димитър Костов.

Корпоративна търговска банка е в ръцете на квесторите, каза още Искров. Той коментира, че някои фирми, които работят с нея, може да имат затруднения, но „едва ли фирмите работят с една банка“.

Гуверньорът на БНБ посочи, че премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов са подкрепили днешното решение за банката. Информиран за състоянието е й президентът Росен Плевнелиев.

Славяна Данаилова е дългогодишен кадър на „Банков надзор“ в БНБ и нейната кариера е гаранция за намеренията на Централната банка да спаси и вдигне на крака КТБ, посочи Иван Искров.

Квесторите ще проведат разговори с акционерите. Когато се потвърди интерес от акционерите и те осигурят съответната подкрепа, банката ще възстанови обслужването и извършването на операции. До тогава се налага да изчакат всички, включително големи държавни фирми, обясниха от ръководството на БНБ.

Квесторите ще изчислят и каква ще е необходимата подкрепа за банката, обясни Иван Искров: За да можеш да изчислиш в какво състояние е кредитният ѝ портфейл, вземанията, има ли достатъчно капитал, колко трябва да бъде допълнителният капитал, ако въобще има необходимост. Обсъждаш кой ще застане като ликвидност зад банката, за да може, отвори ли се банката, да не се стигне до затваряне отново. Да седи отзад и да подкрепя операциите. Това ни е целта към момента.

В пресконференцията участва целият управителен съвет, без Цветан Гунев, който е в отпуск заради досъдебното производство срещу него.

Факти.бг отбелязва: Информацията не е препоръка за сделка с ценни книжа.

Бел. ред. Уважаеми читатели, заради ограничения в Закона за кредитните институции затваряме форума под този текст.



Свързани новини