Last news in Fakti

20 Юни, 2014 13:14 2 178 0

БНБ постави КТБ под специален надзор

  • бнб-
  • ктб-
  • корпоративна търговска банка

КТБ спря разплащанията. Правата на акционерите са отнети и са назначени квестори

БНБ постави Корпоративна търговска банка (КТБ) под специален надзор. От този момент правата на акционерите са отнети и са назначени квестори. Това съобщиха от Централната банка.

От съобщението на КТБ става ясно за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции. На това основание и с решение на Управителния съвет на БНБ Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор, съобщиха от Централната банка.

Ръководството на БНБ е в пряка комуникация с основните държавни институции.

Междувременно от миноритарния собственик на КТБ – ВТБ – бе заявен интерес за водене на разговори с БНБ за подкрепа на банката.

По-рано в петък Корпоративна търговска банка изпрати съобщение до Българска фондова борса, в което поискала институционална подкрепа от БНБ и поставяне под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Банката е публично дружество.

Ето и официалното съобщение от банката.

Уважаеми клиенти на КТБ,

всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт, се казва в съобщение на банката, се посочва още в съобщението.

Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка, гласи съобщението.

Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка, заявяват от КТБ.

Обръщение от УС на Корпоративна търговска банка АД Уважаеми клиенти на КТБ АД, Всички ние сме свидетели на безпрецедентна кампания срещу банката, в която бяха въвлечени и органите на съдебната власт. За да защити интересите на своите вложители и клиенти, КТБ АД реши да потърси институционалната подкрепа на БНБ по реда на Закона за кредитните институции, като предложи на Централната банка да постави КТБ АД под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Уверени сме, че това е допълнителна гаранция за защита на Вашите интереси, а също така и - за бъдещо възстановяване на банковата дейност на КТБ АД под прекия надзор на Централната банка. Още веднъж сме длъжни да заявим, че Клиентите са ни скъпи и това е единственият мотив, от който се водим да предприемем тази нелека, но необходима в този момент стъпка. Благодарим Ви за лоялността и подкрепата! С уважение: Ръководството на КТБ АД

Инициативата на КТБ идва ден след като в четвъртък от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който заедно с държавните дружества в енергетиката, които притежава (АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, НЕК и др.) заявиха, че ще се придържат стриктно към прието през май миналата година постановление, което разпорежда в дадена банка да няма повече от 25% от парите на дадено държавно предприятие.

Ето и съобщението от БЕХ от 19 юни 2014 г.:

В изпълнение на Постановление 127/27.05.2013 г. на Министерски съвет

за предотвратяване концентрирането на парични средства във финансови институции на дружествата с държавно участие, както и на разпореждане на Министъра на икономиката и енергетиката за стриктно спазване на посочените решения, БЕХ ЕАД прие допълнителни мерки за продължаване стриктно спазването на правилата за предотвратяване на концентрирането на парични средства във финансови институции.

Мерките предвиждат засилване на ежемесечния контрол върху разпределението на финансовите наличности на БЕХ ЕАД в обслужващите го финансови институции в съответствие с Постановление 127/27.05.2013 г. на Министерски съвет.

Пресцентър на „Български енергиен холдинг" ЕАД

Часове по-рано вицепремиерът Даниела Бобева по време на пресконференция при откриването на годишната среща на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) в отговор на въпрос дали държавните дружества спазват изискването за избягване на концентрация на капитали в една банка, Бобева коментира, че с изключения на някои енергийни дружества това постановление на Министерския съвет се спазва.

В опит на присъстващите журналисти вицепремиерът да уточни кои са енергийните дружества, които не са изпълнили постановлението, Бобева отговори, че не знае, а и дори да ги знае, няма да ги назове. Постановлението беше прието от служебния кабинет на Марин Райков след като стана известно, че голямата част от парите, особено в енергетиката, са концентрирани в КТБ.

Позицията й е доста странна, защото самото постановление предвиждаше неговото изпълнение да приключи на 8 декември 2013 г.

В края на декември на миналата 2013 г. финансовият министър Петър Чобанов обяви, че 76% от държавните дружества внедряват или вече са въвели вътрешни правила и влизат в синхрон с наредбата за диверсифициране на парите на държавните предприятия в банките. По думите му нетните експозиции на държавните дружества са намалели над два пъти – от 47% към края на март до 22% към края на ноември.

По отношение на спекулациите, че наредбата се изпълнява фиктивно и парите на държавните дружества не се променят, Чобанов тогава посочи, че няма как това да е вярно, тъй като се вижда, че средствата намаляват.

Дни преди Чобанов вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева също заяви, че диверсификацията на парите на държавните дружества се изпълнява по план. Наредбата за равномерно разпределяне на средствата на предприятията с над 50% държавно участие, засяга 234 компании.

Напрежението от последните дни около КТБ предизвика опашки днес пред централата на банката.


Факти.бг отбелязва: Информацията не е препоръка за сделка с ценни книжа.

Бел. ред. Уважаеми читатели, заради ограничения в Закона за кредитните институции затваряме форума под този текст.



Свързани новини