Last news in Fakti

23 Юни, 2014 21:33 1 812 0

Руската ВТБ няма намерение да купува КТБ

  • vtb-
  • втб-
  • ктб

Руската банка "Внешторгбанк" (ВТБ) няма планове да участват в рекапитализацията на българската Корпоративна търговска банка (КТБ), която изпитва финансови проблеми. Това съобщи РИА Новости, като се позова на свой източник в руската финансова институция. ВТБ притежава акции за по-малко от 10 милиона евро в поставената под надзор КТБ, заявява неназованият източник. Според него акциите на ВТБ ще се хеджират, а руската страна няма никакво намерение да спасява КТБ.

От пресслужбата на "ВТБ Capital" - дъщерното дружество на ВТБ, което е собственик на акциите в българската банка отказват официален коментар.

Миналия петък, 20 юни, БНБ реши да постави под специален надзор за 3 месеца Корпоративна търговска банка, след като от нея, по неофициални източници, са били изтеглени 20% от депозитите. Два дни по-късно в неделя под надзор бе поставена и дъщерната й компания Банка "Креди Агрикол - България" - за същия срок.

Двете банки ще отворят отново на 21 юли сутринта. Държавата ще даде възможност на миноритарните акционери да участват в увеличението на капитала на КТБ преди държавата да влезе чрез ФГВБ и ББР, обяви министърът на финансите Петър Чобанов вчера.По информация на Дневник.бг представители на суверенния фонд на Султаната на Оман, който притежава 30.35% от КТБ, вече са поискали среща с БНБ. Такава среща е направена и с руската ВТБ, която притежава 9.9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА