Last news in Fakti

15 Юни, 2016 07:00 3 567 18

И санкциите от САЩ и ЕС не спират руската ВТБ за „Виваком”

  • втб-
  • виваком-
  • санкции-
  • ес-
  • сащ

Поставена под американски и европейски санкции руска банка влиза в стратегическа за сигурността на България компания

И санкциите от САЩ и ЕС не спират руската ВТБ за „Виваком” - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ВТБ влиза в българския оператор за фиксирана и мобилна телефония Bulgarian Telecommunication Company (BTC; Vivacom), в която ще получи 20% минус 1 акция, съобщават специализираните издания.

Това създава сериозен проблем, защото банката е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на придобивания. Още повече, когато става дума за стратегически за националната сигурност актив в страна от ЕС.

Руската банка ВТБ беше една от участниците в консорциума от инвеститори, който през миналата година спечели аукциона за дълга на българската компания.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком”

- Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г.

Финансирането беше обезпечено чрез залог на 100% от акциите на люксембургската компания InterV.

През миналия ноември българският бизнесмен Спас Русев купи дълга за €330 млн. чрез компанията си Вива Телеком. Това отвори пътя за ново преразпределение на дялото участие в компанията. Според добре осведомени източници Спас Русев ще има 46% от „Виваком”, ВТБ -20% минус 1 акция, Delya Capital - 19% и миноритани акционери 15% плюс 1 акция.

Информирани източници смятат, че

инвеститорите зад Спас Русев първоначално са се разбрали за разпределението на акциите

във „Виваком”.

За Delta Capital се смята, че тя принадлежи на топ мениджърите на българската VTB - братята Милен и Георги Велчеви.

Според публикации в руски издания Viva Telecom, на която за собственик се самопредставя Спас Русев, на практика се контролира от верига офшорки, която накрая достига до мениджърите на VTB Capital.

За подобно разпределение на собствеността и за това, че телекомът минава в скритото владение на ВТБ, говори в свое писмо и собственикът на Empreno Ventures Дмитрий Косарев, придобил дела на Цветан Василев. 

В свое писмо до U.S. Bank Trustees Limited сочи руската банка ВТБ за краен собственик на 85% от българския телеком. Това създава сериозен проблем, защото банката е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на придобивания. Още повече, когато става дума за стратегически за националната сигурност актив в страна от ЕС.

В цялата тази верига от компании продължава да изумява пасивната позиция на българската официална власт. Защото

77% от БТК са купени със средства с произход КТБ

и е нормално да се очаква българските власти да направят и невъзможното да приберат този дял в размер от близо €150 млн. обратно в масата на несъстоятелност на банката.

До момента обаче такива опити не само че не се правят, но и по нищо не личи някой в държавата да го интересува какво се случва с този актив. А все пак става дума за най-големия телеком в България.

Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, защото чрез неговата компания „Телелинк” голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за „Мтел”, и за „Глобул”, и за „Виваком”.

През последните месеци се забелязват индикации, че „ВТБ Кепитал“ планира да вложи стотици милиони евро на Балканите през следващите няколко години. Компанията се интересува от приватизацията на железниците в Румъния и от покупката на банки в Сърбия. От „ВТБ Кепитал“ с интерес оглеждат и Хърватия и Словения за инвестиции.

Панос Германос е основател на веригата магазини за мобилна техника и потребителска електроника „Германос“, която през 2006 г. тя беше погълната от "Космоте".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 усарми

    2 3 Отговор
    БълХария вече е РУСКИ КАТУН!!!!!!
    Руснаците ни изкупиха на килограм, нищо, че сме в НАТО, НАТО - МАТО, икономиката е в техни ръце, политиците също ги слагат ТЕ, месят се грубо във вътрешната ни политика - ДПС, АТАКА, БСП, ГЕРБ и т.н., все творения на руско - българската дружба.
    Техномаркет също вече е руски, повече няма да пазарувам от този магазин, докато свинете го владеят.
  • 2 усарми

    2 2 Отговор
    Докато не вкара НАТО войски в България и да назначи марионетно правителство ще е така, а ние ще сме още по зле!
    Само военен режим и реални избори след това ще оправи това подобие на държава.

    Коментиран от #6

  • 3 доктор ох боли

    1 2 Отговор
    Докато такива като теб не започнат да ги вкарат в специализирани лечебни заведения за неопределен престой, положението ще става още по-зле.

    Коментиран от #4

  • 4 усарми

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "доктор ох боли":

    Много са такива, като мен, няма да стигнат лечебните заведения, само американците могат да ни излекуват от руската зараза.

    Коментиран от #7

  • 5 усарми

    2 2 Отговор
    Руснаците избушиха и КТБ, ако не знаете!
  • 6 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "усарми":

    Ти наред ли си?
  • 7 Бай Хой

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "усарми":

    Е тогава ще пипнем хамериканска такава...
  • 8 Цура

    2 2 Отговор
    КТБ е отмъщението им за гьолът Белене, а мустака е основна фигура в този сценарии.
  • 9 усарми

    3 2 Отговор
    Каква е тая любоФ към Русия не мога да разбера? Кой ви освободи от турско робство и за какво?
    Царска Русия, а не тази Русия в момента!!!!!!!
    Ленин ли ни освободи или Александър 2,а??????
    Мустака, къде избяга????? В Сърбия! На кой е сателит Сърбия? На Русия!
    Къде отиде Симеон Дянков? В Москва, не работеше ли доскоро за същата тази банка, Банката на Путин?
    Давате ли си сметка, че цялата администрация е под контрола на чужда държава?????
    Не само администрацията, но и икономиката!!!!!!! Всичко се дирижира и ръководи от Москва, всички хора са завършили в Москва!!! Държавна сигурност е само от хора обучени от Москва. Нали врещите, че сме били бедни, че тока бил скъп, че горивата били скъпи, е те от, къде идват бе? Тока идва от АЕЦ-ца, горивото е пак на руснаците, газта пак от там идва, сега започнаха да изкупуват и български фирми, НЕЧЕСТНО и НЕЗАКОННО!
    Фалираха КТБ за могат да изкупят след това фирмите, чрез подставените си лица, като крадеца Цв.Василев!
    Къде отидоха парите? Във фирми близки до ДПС и т.н.! Защо са според вас обръчите от фирми,а??????
    Кои фирми започнаха да строят Южен Поток???? На Пеевски, ЗАЩО ЛИ?
    Е, как е харесва ли ви да нямаме икономика и да бъдем роби??????
    Ако ви харесва, продължавайте да бъдете русофили!
    Разберете, че тая любоФ ще ни погуби, като държава, ние вече почти сме стигнали дъното с 3 милиона имигранти!
    Не Ви ли е срам бе, родоотсъпници, или просто комунисти!?

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "усарми":

    Да продължа ли? Два ТЕЦ (Марици)-американски, най-скъпия ток (изключая фотоволтаниците), има Белене-идват двама сенатора-няма Белене. Сигурно сме първе по икономическо развитие и стандарт на живот в ЕС? Кренвиршите сигурно са от месо, сиренето от млеко, майонезата от яйца. Хайде вземи се скрий някъде, че с тези щуротии и два цента няма да изкараш.
  • 11 cornholio

    2 2 Отговор
    Монго ходи в расия да видиш кремвиршите от какво са... Тва русофилистиците срам нямат братче. Ти България ли обичаш или расия повече? Много сте жалки като се разлаете и започнете да защитавате малка расия от голяма и страшна България...

    Коментиран от #12

  • 12 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "cornholio":

    Някъде да съм споменал в поста си Русия, Путин, КПСС-БКП вечна дружба? Краварски троле, това, че не ви оттървам не означава, че съм русофил. Питам те още веднъж, къде видя мои думи изразяващи вечна обич към рашъните? Къде?

    Коментиран от #13

  • 13 УСАРМИ

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монго":

    Кой е подписал договорите с ТЕЦ-овете? Какво означава американски? Това са частни фирми, кой знае, къде са регистрирани и кои са истинските собственици, да не излезнат пак руснаци.;)
    Амрерика е пазарна икономика, това е пазар и фирмите са частни, а не авторитарна централизирана икономика, като Русия!!!!!
    Я ми кажи, къде другаде в Европа има държава с ОЛИГАРСИ, само България и Русия, сляп ли си, че модела е един и същ, това не те ли карал малко да се позамислиш,а?
    Аз ти говоря с ФАКТИ, а ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ, че България се е превърнала в Троняския кон на Русия, за това всички странят от нас, за това амриканците и един самолет не са ни подарили, за това държавата ни е на този хал!
    Хубаво ли е да ти оберат държавата? Хубаво ли е след време да няма пенсии, да няма здравна помощ, да не остане нищо, това ли искаш?
    Не виждаш ли каква е схемата и защо е фалирана КТБ???????
    Придобиват се български фирми и то по абсолютно арогантен и противоконституционен начин.
    За да изпълнят плана руснаците имат хора на всички нива на властта, на най високите нива.
    Аз искам да живея в България, това е моята родина и не искам някой да ми краде спестяванията, разбираш ли сега за какво говоря?
    Айде махайте се в Русия, дано там ви е по-добре.
    Гнус ме е да разговарям с русофилистици, предатели! :(

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 14 Монго

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "УСАРМИ":

    Изобщо не ме интересува Русия, някъде да съм я споменал? Кой бие сега българите, кой ограбва и убива бабите и дядовците ни? Русия? Кой може да си позволи лукса, да събере 30-40 души и да направи меле насред туристическо селище? Руснаците? Кой те управлява в ммомента? Б.Б., да е бил случайно член на БКП? Ми бил е. Плевньо какъв е бил-комсомолски активист на окръжно ниво. Бил ли е? Бил е! От тецовете парите къде отиват, в Русия ли? Не! А златото къде отива? В Русия ли? Еми не! Лепите епитети, като комсомолски и партийни активисти, кой бил русофил, кой бил ушанка и т.н. Вие к*ви сте бе? Будната съвест на народа ли? Те и комунистите бяха уж такива и вие сега сте,като тях. Айде отивай да си вземещ надницата от Козяк и да нахраниш дечицата, че нямате акъл сами да си изкарвате парите...

    Коментиран от #18

  • 15 НАШТЕ КИНТИ СИ ИСКАМЕ И НИЩО ПОВЕЧЕ

    1 1 Отговор
    С ДВЕ ДУМИ ВИВАКОМ Е ЗАЛОЖЕН ПРИ ВТБ СРЕЩУ 159 МЛН.ПАРИТЕ НЕ СА ВЪРНАТИ И ЗАЛОГА ВИВАКОМ Е ТЯХЕН.ТВА НЕ Е ПРИДОБИВАНЕ А СПАСЯВАНЕ НА ОТПУСНАТИТЕ СРЕДСТВА.ЩОМ ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ И БАНКИТЕ ТИ ВЗЕМАТ АПАРТАМЕНЧЕТО КАТ СПРЕШ ДА ПЛАЩАШ КРЕДИТА СИ И ТУКА Е СЪЩОТО НО КОГАТ ВТБ СЕ СПАСЯВА ПО ТОЗИ НАЧИН ТОВА Е НЕДОПУСТИМО СПОРЕД ЕС СТРАННОООО...
  • 16 Сори

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "УСАРМИ":

    Ало..... бъркаш Сащ с русия.....В българия има олигарси защото нашите политици са Руски възпитаници....но си смениха Чорбаджията ...Русия с Сащ...
  • 17 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "УСАРМИ":

    Гнусливия, кой мама ти е шлифовал и полирал мозъчето до безпаметност? Или по рождение си си така? Едно време такива бяха мозъчетата на партийните секретари и комсомолски активисти. Ти пиле от кои си, кажи си не се срамувай,ще те разберем. То тази обремененост не е наследствена, може пък да се получи нещо от децата ти. Но за предпочитане е да не пробваш да правиш,знае ли се.
  • 18 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Монго":

    манго,пак за златото почна еи!!!!та в българия манго управляват русофилите сите до един са такива като почнеш от б.б. та стигнеш до доган и затова само в българия от целия ес се случват работите които се случват в русия 30-40 човека дето се бият ,типична cxема на кгб за разпределение на властта по територии валидна само у нас и в русия ,а и в украйна също ,само при нас и в русия има олигарси ,а именно политически подпомагани некъдърници дето приватизират икономиката на страната и пречат тук да се инвестира от нормални произвеждащи компании.та кой ограбва баба ти и дядо ти питаш?ами почвам да ги упоменавам ,ковачки,тим,цветан василев ,гриша ганчев,николаи банев......и т.н комунистически ,а впоследствие и руски креатури на борци,ченгета или комсомолци.те приватизираха страната и ограбиха натрупаното от баба ти и компанията и,сегашните соцносталгици като теб потдържаете системата да не се променя.за това мразиш президента щото завалията той не е от тази група играчи и иска да се смени ситуацията,той затова и си заминава щото не е удобен ,но от това ще загуби в крайна сметка българския народ най-много както и ти.