Last news in Fakti

2 Юли, 2014 10:46 766 0

Румен Гечев: БСП има традиция да свиква конгрес преди избори

  • румен гечев-
  • бсп-
  • традиция-
  • свиква-
  • конгрес-
  • избори

БСП подкрепя утежняването на наказанията за разпространяване на слухове

БСП има традиция да свиква конгреси преди избори, където се одобрява предизборната платформа, така че в това няма нищо необичайно. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ, зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.

По думите му смяната на лидера на партията преди изборите не е невъзможно, но трябва да се направи след внимателен анализ на плюсовете и минусите. Според него минусите са много и това решение не може да се взима с лека ръка. Гечев обясни, че поради тази причина в устава на партията е записано, че лидерът и се избира на най-висшия и орган – конгреса и солови акции не са за препоръчване. Той подчерта, че БСП е най-демократичната партия и попита дали има друга такава, в която да е обсъждан лидерът преди изборите.

На въпрос, дали БСП трябва да отговори преди изборите на зародилите се в общественото пространство въпроси - как и от чие име се е управлявало, Гечев отговори, че всяка една партия трябва да отговаря на тези въпроси в детайли. По думите му отговорът им се крие в пакета от закони със силна социална насоченост, приет в парламента: размразяването на доходите, пенсиите, майчинските, заплатите в публичния сектор; стимулирането на икономическия растеж; подобряването на държавните финанси.
Помолен да коментира многото законопроекти, внесени в НС през последния месец, докато се говори за предсрочни избори, народният представител заяви, че изборите не освобождават парламента от отговорност. „В законодателната дейност има натрупване на предложения за закони, които влизат в НС по определен начин и е нормално да има повече закони през последния месец”, каза още депутатът.

БСП подкрепя утежняването на наказанията за разпространяване на слухове и невярна информация за банките

На въпрос за предложението за затвор за разпространителите на слухове и невярна информация за банките, той отговори, че и в момента има предвиден такъв в Наказателния кодекс. „Ние подкрепяме утежняването на наказанията за преднамерено разпространяване на слухове и невярна информация. Както беше и при последния случай, при една здрава банкова система започна първо една криминална атака, която се превърна в криминално – политическа, с оглед на предстоящите избори. Това беше едно заиграване с националната сигурност. Трябва внимателно да се прецизира терминологията в закона”, категоричен бе той.

По негово мнение държавните институции трябва внимателно да анализират защо се е случило това и кои са вдъхновителите на тази атака, донесла загуби за граждани и фирми, независимо от тяхната политическа ориентация. „Банковата система вече работи нормално, вчера и днес данните са изключително благоприятни и системата се връща към нормалност. Само вложителите обаче, които са прекъснали спестяванията си, са загубили над 30 млн. лв. Кой ще обясни защо бяха причинени тези вреди на българските фирми”, попита зам.-председателят на икономическата комисия.

Българската банкова система е стабилна и няма начин криминални елементи да я разклатят
Той обясни, че информацията която се е появила за помощ от ЕК, е за 3 млрд. лв., които са мобилизирани от българското правителство в помощ на централната ни банка и банковата ни система със съдействието на големите търговски банки. Гечев поясни, че са водени десетки разговори с правителството, експерти на правителството, на ПГ на КБ, на БНБ, външни банкови експерти. Той изрази задоволство за взетото в неделя решение, което е било подкрепено от всички.  По думите му именно с помощта на водещите търговски банки, които с осигурено финансиране от правителството през държавни ценни книжа и осигуряване на български паричен ресурс, само със съгласието на ЕК е бил решен въпросът.
Той подчерта, че България разполага с голям фискален резерв, около 6 млрд. лв., гаранционен фонд на депозитите 2 млрд. лв.  Банково управление на БНБ има 5 млрд. резерви. „Няма начин криминални елементи да разклатят системата”, категоричен бе той. 

Политиците трябва да внимават много, когато говорят за банките

Гечев подчерта, че политиците трябва да внимават много, когато говорят за банките. Той припомни, че Борисов от дни насам говори, че държавните финанси са в колапс, че държавата банкрутира, че призовава незабавно да дойде МВФ . „Ние нямаме нужда МВФ да идва, идването му е неприемливо и за ЕС, на който ние сме страна-член. Обявяването на държавните финанси, които са едни от най-стабилните в ЕС за колапс, за мен е преднамерено, неприемливо и изключително опасно, защото тези изказвания не инициираха кризата, но я усложниха”, заяви народният представител.

На въпрос, дали ще бъде преодоляно ветото на президента на Закона за защита на конкуренцията, той отговори, че то би трябвало да бъде преодоляно, тъй като НС и членовете му са избрани да защитават интересите на българските производители и потребители. „Аз съм изненадан от ветото на президента, тъй като това е закон, напълно хармонизиран с европейското законодателство. Ние сме последната страна в ЕС, която законодателно прави промени, които ще възстановят  баланса между търговците и българските производители”, заключи Румен Гечев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове