Last news in Fakti

12 Юли, 2014 16:24 4 964 3

Бърз влак дерайлира, загина машинистът (Обновена)

  • влак-
  • дерайлира-
  • калояновец-
  • загина

Машинистът е загинал

Бърз влак дерайлира, загина машинистът (Обновена) - 1
Снимка: bTV

Тежък инцидент с влакова композиция на бързия влак София-Варна стана днес в района на ж.п.гара Калояновец, област Стара Загора, съобщиха от МВР.

Инцидентът се е случил около 15,17 часа, уточниха от транспортното министерство.

Дерайлирали са локомотивът и четири пътнически вагона. Загинал е е машинистът на влака. По данни на МВР-Стара Загора ранени са 15 души, шестима от които са закарани в болница. Най-тежко е пострадал помощник-машинистът. Той е със скъсани коленни връзки и в тежък психически шок и е претърпял операция. Има е една тежко пострадала жена.

Багажът на пътниците от дерайлиралия влак е поет за съхранение

От областната дирекция на МВР Стара Загора информират, че багажът на пътувалите в дерайлиралия влак София-Варна е поет за съхранение и се пази в сградата на Районно управление "Транспортна полиция" /РУТП/ - Стара Загора, на адрес улица "Герасим Папазчев" №24 /в близост до ж.п. гара Стара Загора/. Пътниците могат да получат повече информация за своя багаж и на телефон: 042 622 322, както и на мобилен телефон: 0884 316 057.

Причината ще се установи след като експертизата бъде направена, заяви пред bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Транспортният министър Данаил Папазов беше на същото мнение, но посочи, че не е изключено висока скорост да е причина за инцидента.

Появи се и версия, че загиналият машинист е починал преди катастрофата.

С първите линейки  пострадалите са транспортирани към болницата в Стара Загора. Останалите имат по-леки наранявания, които не изискват лекарска помощ. Във влака са пътували общо 150-160 души.

Междувременно БЧК изпрати с хеликоптер лекарски екипи за оказване на психологическа помощ за пострадалите при ж.п. катастрофата.

Първоначално беше съобщено, че става въпрос за влака София-Бургас. По-късно стана ясно, че е това е влакът, който пътува към Варна, а няколко вагона се отделят към Бургас.

Няма загинали пътници във влака от София за Варна, единствено машинистът е починал. Това заяви пред БНР генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев във връзка с железопътния инцидент в района на старозагорското село Калояновец. „Това е по обективни причини, тъй като локомотивът се намира на 15 метра от железния път. В момента следствените органи на МВР работят и не ни допускат никого до мястото. Това е новата отсечка „Михайлово – Калояновец“, която е абсолютно рехабилитирана, която преди два месеца ние открихме и си е абсолютно в нормите. Ще видим след като ни допуснат до локомотива да погледнем скоростомерната лента. Нещо се е случило в движението му между стрелките и след това той загубва управление, може би и излиза извън жп линията. Може да е по-висока скорост, може да е нещо друго, но на този етап не можем да кажем. След като разберем и видим лентите, ще разберем какво се е случило. Възможно е и да е грешка на машиниста, но не можем да бъдем категорични на този етап. Много работа ни чака. Движението няма да бъде пуснато скоро, тъй като вагоните са напреки на линията. Поне три има такива, има други полегнали. Ще имаме доста задачи да вършим, за да възстановим движението”, каза още Милчо Ламбрев.

Причините за дерайлирането се разследват.

Осем екипа на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" от Стара Загора, Сливен, Пловдив, Ямбол са изпратени към мястото на инцидента с влака София-Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Свикан е централният оперативен щаб за управление на силите и средствата при извънредни ситуации към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че се уточнява броят на пострадалите.

В съобщение в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук, минути след като стана ясно, че влакът е дерайлирал, премиерът съобщи: "Днес в 15.17 е станал тежък инцидент с влакова композиция на влака София - Варна, която е дерайлирала в района на ж.п. гара "Калояновец". Създадена е организация и към мястото на инцидента пътуват вицепремиерът Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Лазаров, както и министър Данаил Папазов и зам.-министър Гинев, шефовете на БДЖ Християн Кръстев и на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Поддържам непрекъсната комуникация с компетентните органи относно ситуацията", заявява премиерът в социалната мрежа.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Каквото в държавата, такова и в БДЖ...
  • 2 Maria Stoianova

    1 0 Отговор
    МНОГО е ВАЖНО,КОЙ Е МАШИНИСТА.
  • 3 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Най тежко пострадал - помощник машиниста ... а машиниста починал ? По леко ли е пострадал човека ???Аман от трилъри в тези новини .... да гадаеш къде е истината ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове