Last news in Fakti

16 Юли, 2014 18:22 788 1

ГЕРБ няма да влязат утре в НС

  • герб-
  • поиска-
  • повече-
  • нзок

При това положение няма как да бъде корегиран бюджета

ГЕРБ няма да влязат утре в НС - 1
Снимка: БТА

ГЕРБ няма да влезе утре в пленарна зала, заяви Цецка Цачева след съвместното заседание на комисиите по здравеопазване, по бюджет и финанси и по икономическата политика. По този начин няма как да бъде корегириния бюджет днес заради КТБ и НЗОК.

Народните представители не  не постигнаха консенсус.  По време на заседанието  Жельо Бойчев от БСП е казал, че партията ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК, но няма да подкрепи някои от предложените промени в държавния бюджет. Бойчев предложил да се раздели гласуването на две части.  С това обаче не се съгласиха останалите участници в заседанието, след което то бе прекратено.

„Да търсят „Атака”, да си направят кворума и да приемат актуализация на бюджет на правителство. Вече не знаем кой стои зад това правителство след като мандатоносители, излъчили г-н Орешарски за министър-председател, не подкрепят неговите предложения тук”, категорична бе Цачева.

Цачева заяви, че това е пълен хаос и ще докарат гражданите до състояние, в което не само здравеопазването е в колапс, но се поставя под въпрос изобщо съществуването на държавата. „Какво ще прави служебен кабинет без средства и въобще какво се случва оттук-нататък”, запита тя.

Цачева заяви, че няма какво повече да участват и коментира дискусията, която според нея, се е водила от колегите й от ГЕРБ с известно участие на колегите й ДПС. „От Коалиция за България единственото, което заявиха е, цитирам: „Социалистите са последователни и на тях им трябва време да направят анализ”. От колко време чакаме ние да направят този анализ? Изборите бяха на 25 май, до момента те правят анализ. Има дата, около която политическите сили са се уточнили за предсрочни избори. Никой не казва ще има ли оставка на г-н Орешарски. Както са го подкарали с анализи и протакане, по-вероятно е оставка да няма”, заяви Цецка Цачева.

„Ние вече нямаме възможност да влизаме в сложните им схеми, задкулисие, това, което те демонстрират. Това е подигравка не само с опозицията, това е подигравка с българския народ”, каза още Цецка Цачева.

По-рано пък изказване от парламентарната трибуна направиха и колегите й Менда Стоянова и Лиляна Павлова. ГЕРБ тази седмица е тук, в пленарна зала, защото чака Закона за актуализиране на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет. Днес правителството приема тези два закона и всеки момент ще влязат в НС. От цифрите, които ние научихме, че правителството ще внесе в НС, категорично не сме съгласни с този вариант, който се предлага. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова на брифинг в парламента. „Правителството предлага актуализация на разходите в бюджета на НЗОК в размер на 225 млн., независимо че Надзорния съвет, Лекарският съюз и здравната министърка изчислиха, че недостига е 330 млн., сто милиона по-малко”, допълни тя. Факти.бг припомня, че днес МС гласува за НЗОК 225 милиона лева.

Според Менда Стоянова, това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати всички направени, извършените от болниците работи или ще трябва да се отлагат плащания за следващата година, което означава нова дупка и за следващия бюджет. „Ние настояваме актуализацията да е в размер на 330 млн. Правителството предлага да намали приходната част на държавния бюджет с 500 млн. Това е стъпка в правилната посока, защото за първи път от шест месеца те признават, че имат нереално планирана приходна част, но добре изпълнявана разходна. Ние категорично не сме съгласни с 500 млн. Увеличението на приходите за 2014-та година спрямо 2013-та година, е в размер на 2 млрд. Към 30 май приходите са на плюс 264 млн. спрямо миналата година. Не може до края на годината да бъдат събрани милиард и половина, за да остане неизпълнение от 500 млн”, заяви Стоянова.

Менда Стоянова подчерта, че и при най-добрата организация, която ще направи служебното и следващото правителството, за тях най-малкото, което трябва да се признае и да се актуализира към този момент, е намаление на приходите с 1 млрд. „Въобще не ни задоволява това, което правителството внася”, каза още Менда Стоянова.

Meнда Стоянова заяви, че за ГЕРБ актуализацията на бюджета трябва да бъде с допълнителен дефицит от 5 млрд. 720 млн., което на касова основа прави 7% от БВП, а дълга при всички случаи трябва да се увеличи с още 3.4 млрд. или общо увеличението трябва да достигне 14.4 млрд. „Това е състоянието и, ако днес правителството не си признае това, ако НС не гласува подобни цифри, това означава срив на държавата до края на годината, отлагане на разходи за следващата година и поставяне под заплаха и следващата година, и следващия бюджет”, допълни Стоянова.

Стоянова посочи, че правителството ще внесе и увеличаване лимита на дълга от 4.4 млрд. с още 3.3. милиарда при общ размер 7.7 милиарда за тази година дълг като от ГЕРБ смятат, че и това са занижени цифри и е ясно защо. „Стоте милиона на Здравната каса, другите 500 млн., които няма да дойдат от приходите също трябва да бъдат предвидени в дълга. Най-вече има едно изключително сериозно перо, за което никой не говори, това е перото европейски проекти и програми”, заяви тя. Стоянова подчерта, че от два месеца Министерство на финансите е спряло всякакви разплащания, а фирми и граждани поставят въпроси кога извършените от тях дейности, декларирани и приети работи, ще бъдат платени. „Ако правителството сега не осигури с тази актуализация на бюджета на следващото служебно правителство и на следващия кабинет според наши груби сметки още 3 млрд. лева, за да може да се говори по европейските проекти”, каза още Менда Стоянова.

„Тази актуализация е хвърляне на пясък, прах в очите, защото тя не отразява истинската ситуация на бюджета, а тя наистина е драматична. Приходите няма да се изпълнят поне милиард, разходите по никакъв начин не се ограничават”, каза народният представител Лиляна Павлова.

Павлова посочи, че най-драматична е ситуацията с европейските фондове като до края на година под риск са 3 млрд. и това по никакъв начин не е отразено в бюджета. Павлова запита по каква причина те са под риск и обясни, че от една страна имаме спряно възпрепятстване на парите и по Околна среда, и по Регионално развитие. „Тук говорим за средства, много над 3 млрд., които изобщо не ни се възстановяват, но държавата има ангажимент да ги плаща. Градовете са разкопани, фирмите работят и не плащат заплати на работници. Ако продължим с тази тенденция, те ще започнат и да освобождават тези работници, освен че няма да им платят заплатите”, заяви още тя.

Лиляна Павлова подчерта, че паралелно с това ангажимент на държавата е текущо да разплаща и вече имаме платени милиард и половина, които не сме получили от Брюксел. „Но ако не доразплатим 800 млн. по Програма за развитие на селските райони, 850 млн. по Околна среда, 750 млн. по регионално развитие, България ще ги загуби по правилото за автоматично освобождаване”, коментира Павлова.

„България ще загуби тези средства и никога повече няма да бъдат възстановени, ако не ги платим сега, за да ни бъдат възстановени тогава, когато дай боже едно ново правителство успее да отблокира спрените европейски фондове”, каза още Лиляна Павлова.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    И аз днес няма да отида на работа. Ама мога да си го позволя, защото фирмата си е моя. А парламента не е ваш "скъпи" политици, той е /трябва да е/ на народа и той ви е сложил там...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове