Last news in Fakti

6 Септември, 2014 10:04 13 877 3

Пороят взе три жертви в Бургас (Обновена в 20:38 ч.)

  • наводнение-
  • бургас-
  • жертва

Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Димитровград, Опан, Гълъбово и Приморско.

Пороят взе три жертви в Бургас (Обновена в 20:38 ч.) - 1
Светослав Дойков ни изпрати снимка от наводнения къмпинг Китен

Интензивните дъждове причиниха проблеми в цялата страна, има и три жертви. Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Димитровград, Опан, Гълъбово и Приморско, съобщиха от МВР. Най-тежка бе обстановката в района на Бургас. Затворени са пътищата между Созопол и Приморско и Приморско - Китен, а река Ропотамо е излязла от коритото си.

Жена се е удавила в колата си в района Отманли-Ченгене скеле, на пътя Бургас - Созопол. Управителят на Бургаска област е разпоредил да бъде задействан кризисният план за действие на всички държавни институции. Пред БНР сутринта главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи и за втора жертва в Бургаска област -  удавена 23-годишна жена, която се издирваше.

По късно спасителни екипи откриха тялото на трета жертва на водната стихия – мъж на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево, съобщиха от МВР към 17 ч..

176 л/кв.м дъжд се изляха  в Бургас

от вчера до днес, съобщи Gramofona.com като цитира синоптичната станция в града. Вчера от сутринта до 20 часа количеството паднал дъжд е 92 литра. От 20 часа до 02.00 часа са се изляли 73 литра. 12 литра е количеството дъжд паднал от 02.00 досега.

На самото Ченгене скеле са завлечени от пороя много лодки и рибарски постройки, има обърнати автомобили, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, съобщиха от пресцентъра на общината. Другата кризисна точка е „Победа”. Залята е голяма част от квартала, също и улица „Индустриална”.

Военни спасиха двама с вертолет

Вертолет AS 532 „Кугър” на Военновъздушните сили от 8.30 ч. до 11 .10 ч. извърши полет за търсене и спасяване в района на гр. Китен. Екипажът, в състав: бригаден генерал Златко Златев, капитан Александър Цанков, капитан Петя Спасова, капитан Владимир Драгнев и парашутисти-спасители майор Петко Кискинов и сержант Стоян Колев, при аварийно-спасителна работа от режим на висене спаси двама възрастни, попаднали във водния капан на придошлата река, съобщиха от военното министерство.

Снимка: МО


 

15 души от „Победа” сме евакуирали и настанили в приюта за бездомни на ул. „Китка” №5 – това е в отсрещния квартал „Акации”. Нахранени са и са на сухо. Из града има паднали клони – работи се по отстраняване и почистване. На няколко места из периферните селища в общината има паднали електрически стълбове. Работи се и по този проблем, но за момента няма ток в селата Димчево, Твърдица. Няма ток на няколко места в самия град Бургас – на улиците „Дебелт”, „Мария Луиза”, „Оборище”. И тук възстановителните екипи работят. В знак на почит към паметта на загиналата жена Община Бургас отменя единствения концерт в програмата си за днес – музикално-поетичния спектакъл „Морето”, насрочен за 12.00 часа на острова.

 Интензивните валежи са нанесли щети по пътните артерии на територията на област Бургас. Затворен бе главният път между Созопол и Приморско и Приморско и Китен. Причината е река Ропотамо, която е излязла от коритото си. В района са разположени полицейски патрули, които спират движението и насочват водачите към най-близкото населено място.

Малко преди 3 часа тази сутрин е получена информация за усложняване на обстановката на територията на област Бургас. Според полученото съобщение има бедстващи хора в кварталите Победа, Акациите, Крайморие и рибарско селище Отманли между областния град и Созопол. Спасителни екипи веднага са били изпратени на посочените адреси и са евакуирали над 20 човека. Към момента се извеждат хора от село Ново Паничарево, като няма данни да прелива местния язовир.

Водната стихия е затворила пътя Веселие - Росен, общини Приморско/Созопол. Повредена е пътната инфраструктурата в района на произшествията.

След интензивните валежи и

в Димитровград беше обявено бедствено положение.

Евакуирани са хората от ниските части на кварталите "Изток" и "Марийно" поради очаквано преливане на язовира до рудник "Гита". Наводнени са складовите бази в града.

Кметът на Димитровград Иво Димов каза за Фокус, че стената на един язовир край димитровградското село Странско се е скъсала заради снощните порои.

В момента се евакуират жителите на селото, които са 350 човека.

"Екипи на Пожарната бяха на мястото и преди скъсването на стената и оказваха помощ на възрастни хора, чиито домове са под вода. На територията на селото има два язовира и този, на който се скъса стената, има опасност да залее два квартала", добави още Иво Димов.

Сериозно е положението и в община Харманли. В града има много наводнени улици и приземни етажи на сгради.

Над 80 сигнала за наводнения са получени на територията на област Хасково. Пострадали са къщи в Димитровград, Маричлери и село Лешниково. Главен път Е80 в близост до „Лидл” – Харманли е затворен поради преливане на реката.

Към 6.50 часа

в село Бисер е извършена евакуация на населението,

което е било оповестено с камбанен звън и сирени.

На територията на Стара Загора са наводнени селата Еленино, Арнаутито, Богомилово, Ловец, Ракитница, Кирилово, Петрово, Михайлово, Християново и Опан. Със заповед на директора на РДПБЗН – Стара Загора е въведен в действие плана на службата при извънредни ситуации и защита при бедствия.

Към момента спасителни екипи участват в локализирането и ликвидирането на 123 произшествия на територията на цялата страна.

От свое име и от името на народа

президентът Росен Плевнелиев изказва дълбоки съболезнования към близките на жертвите,

които природното бедствие взе в изминалите часове, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Росен Плевнелиев призова за солидарност към пострадалите от наводненията съграждани. „Само с човещина, кураж и воля ще се справим с последствията от бедствието“, заяви президентът Плевнелиев.
Държавният глава увери, че където е необходимо,

ще бъде насочен целият ресурс на държавата

в помощ на бедстващите региони и граждани. „Крайно време е да се вземат необходимите превантивни мерки, за да не се стига до подобни трагедии, на които сме свидетели в последните месеци“, заяви президентът.

Обстановка в страната към 16 часа

Над 500 са постъпилите сигнали в оперативния център на пожарната служба в Бургас. Всички те са за извършване на отводнителни, аварийни и спасителни операции.  Продължава да е в сила обявеното бедствено положение на територията на община Приморско. Силите и средствата на РСПБЗН Бургас са съсредоточени в центъра на град Бургас, където се отводняват общински и обществени сгради. В рибарското селище Отманли са освободени закъсали автомобили и е отводнен участък от пътното плътно. Предстои закъсалите превозни средства да се изтеглят, за да се нормализира трафика. На територията на областта продължават отводнителни действия на мазета и приземни етажи на жилищни сгради и пътни платна.
Спасителни екипи откриха тялото на трета жертва на водната стихия – мъж на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево.
Язовирът в село Странско, община Димитровград е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място. При град Харманли се наблюдава повишение с 2 м на нивото в река Марица. По течението й в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните участъци. До момента са получени близо 100 сигнала за наводнени къщи в Димитровград, Харманли и други по-малки селища. Продължава да е затворен главен път Е80, както и основният път между Стара Загора и Димитровград.
На територията на област Ст. Загора има обявени бедствени положения в общините Опан, Гълъбово и Раднево. Евакуирани са над 30 човека. Продължава да се работи предимно по спасяване на хора и имущество. На места в областта дъжда все още не е спрял напълно и отводнителни действия на засегнатите домакинства и инфраструктура са затруднени. Поисканата помощ за високо проходима техника от мини „Марица“-Изток вече е на терен и участва в спасителните дейности. Водната стихия е заляла кварталите „Строител“ и  „Лозенец“ в град Гълъбово. В момента частично е спряно електричеството в града.
Сериозни щети има в селата Опан, Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 2 Отговор
    Пожарникари са открили тялотo на жената в автомобил. Издирва се младо и момиче, родено през 1993 г....................УЖАС !!!
  • 2 Симеон Тасев

    0 3 Отговор
  • 3 зизо

    0 0 Отговор
    Стига си се чесал по брадата Симеоне.Всички коментари са ти по един и същ начин.Напиши нещо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове