Last news in Fakti

24 Септември, 2014 14:01, обновена 24 Септември, 2014 14:43 1 163 0

Не се дискутира участие на България в коалицията срещу Ислямска държава

  • велизар шаламанов-
  • участие-
  • българия-
  • ислямска държава

Взимаме мерки и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО, и правим възможно най-доброто за защита на интересите ни

Не се дискутира участие на България в коалицията срещу Ислямска държава - 1
Снимка: БТА

„Към момента не се дискутира въпросът за участие на България в коалицията, водена от САЩ, срещу „Ислямска държава“. Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред журналисти днес, след като откри кръгла маса по въпросите на управление на кризи, организирана от Софийски форум за сигурност съвместно с Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Столична община.

Шаламанов заяви, че към момента българските Военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради ограничени способности на оборудването. „Това, с което се опитваме да помогнем заедно със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, е чрез дарения на леко въоръжение и боеприпаси“, уточни министърът на отбраната. На журналистически въпрос доколко сме заплашени от терористични атаки от „Ислямска държава“ той отговори, че всички страни, които държат на свободата и на демокрацията, са заплашени от едно такова движение, което определено е против основните ценности, които изповядваме. „Взимаме мерки и на национално ниво, и в рамките на ЕС и НАТО, и правим възможно най-доброто за защита на интересите ни“, заяви министър Шаламанов.

Той обясни, че това, което Министерството на отбраната извършва е подготовка на въоръжените сили и тясно участие в подготовки със страните-съюзници. „Въпросът тук е много повече свързан с разузнаване, укрепване на структурите за вътрешна сигурност, граничен контрол, което е извън компетентностите на Министерството на отбраната. Считаме, че трябва да има много по-добра координация за максимално използване на ресурси и способности“, уточни  Шаламанов.

Той заяви, че по отношение на бойните способности България трябва да намали зависимостта си от всички страни, които не са членове на Европейския съюз, включително и Русия. „Ние принадлежим към два съюза – ЕС и НАТО и нашето бъдеще, нашата сигурност, нашето развитие зависят от това колко добре сме интегрирани в тях“, заяви министърът на отбраната.

Правителството ще предложи национален координатор по киберсигурност, съобщи още министър Шаламанов. По думите му това се изисква от киберстратегията и Плана за действие по киберсигурност на Алианса.

На имейл пощата на Факти.бг пристигна и официален имейл от Президенството относно темата. В него се казва:

"Във връзка с публикуваната днес във вестник „Дума“ статия със заглавие „Плевнелиев и Шаламанов обещали сухопътна бригада срещу "Ислямска държава" от Прессекретариата заявяват:

Представената във вестника информация категорично не е вярна. Въвличането на армията и на други държавни институции в подобна реторика е опасно и неоправдано за националната сигурност дори и за целите на предизборна кампания. Използването на тези методи за реализирането на партийни цели не бива да се толерира, защото в крайна сметка може да доведе до дестабилизиране на политическата система, на държавата като цяло и да предизвика паника и смут в обществото. На фона на тази опасност краткосрочните и тяснопартийни ефекти нямат стойност. Отчитайки вътрешнополитическата обстановка в навечерието на предстоящите парламентарни избори в страната и геополитическата ситуация, по-конкретно в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка, прилагането на такива подходи е крайно рисковано.

Твърдението, че Република България е поела ангажимент за присъединяване към „…евентуална „Коалиция на желаещите" за сухопътни удари срещу „Ислямска държава“, освен че не отговаря на истината, може да предизвика последващи реакции, както от страна на радикалната групировка, така и от засегнатите държави.

На срещата на върха на НАТО в Уелс не е обсъждано включване на каквито и да било български военни формирования в операция срещу ислямистите. В тази връзка не е имало и запитване към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, за изпращане на бригада от състава на Сухопътни войски. Единственият поет ангажимент от наша страна е заедно със съюзниците от НАТО и ЕС да предоставим дарения, свързани с леко стрелково въоръжение и боеприпаси."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове