Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 13:46 1 736 6

Борисов не е оптимист за правителството

  • борисов-
  • не е оптимист-
  • правителство

Плевнелиев връчи мандата на ГЕРБ

Борисов не е оптимист за правителството - 1
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев връчи мандата на най-голямата политическа сила след изборите на 5 октомври – ГЕРБ.  Това стана с указ № 243.

Президентът заяви, че досега проведените консултации с всички парламентарно представени сили са преминали успешно. Той уточни, че единствено в тези консултации не са участвали "Атака", въпреки че са били поканени от държавния глава.

Президентът заяви, че е необходима стабилност на държавата, за да бъдат решени спешните и дългосрочните задачи на нацията.

Плевнелиев връчи мандата с надеждата, че България, съзнаваме има ново ниво на институционална стабилност, всички искаме доходи, работни места, това може да се постигне с работещо правителство и стабилност на институцията, допълни Плевнелиев. Това може да стане с непрекъснати разговори с устойчиво правителство.

„Консултациите приключиха. Навлизаме в следващи решителни часове и дни, които са важни за България. Това са дни на компромиси и лидерство“, заяви държавният глава. Президентът подчерта, че всички участвали в разговорите представители на политическите партии са заявили, че не желаят нови избори. „Вярвам, че и българският народ не иска нови избори, а иска лидерство и стабилно управление. Апелирам към всички парламентарно представени политически сили да работят за това“, добави държавният глава.

Президентът отбеляза, че в рамките на проведените консултации политическите сили са декларирали готовността си да подкрепят програми и политики, които съответстват на смислените национални приоритети. „В следващите часове и дни ще стане ясно дали декларацията на политическите партии за ново и по-високо ниво на стабилност, за ясно разпознаване на гласа на народа от вота от последните парламентарни избори, ще бъде облечена в конкретно съдържание“, подчерта Росен Плевнелиев.

„Всички са за енергийна ефективност, която да обхване милиони български семейства. Всички са за това „Южен поток“ да се строи, но по европейските правила. Всички са за ефективно управление на еврофондовете. Всички са за балансирано регионално развитие“, отбеляза президентът. Държавният глава подчерта също така, че заявените от партиите приоритети дават „поле за широко политическо съгласие“ и е много важно не само какво се декларира, а и какво ще се случи на практика.

България има нужда от по-високо ниво на стабилност и от нови коалиционни политики, заяви още президентът и подчерта, че в следващите години никой няма да има абсолютно мнозинство, „което означава коалиции и съгласие на принципна основа“. Държавният глава беше категоричен, че днес партиите могат да направят нещо историческо и че коалиция не е мръсна дума, а част от политическия процес във всяка демократична държава.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че благодари на президента за връчения мандат. Днес ще знаем дали ще направим правителство след поредните консултации, или ще върнем мандата. Борисов обаче по-скоро не е оптимист, стана ясно, след като отговори на журналистическите въпроси.

"В рамките на днешния ден имаме още няколко консултации. Като завършат, ще знаем дали сме в състояние да направим правителство. Така че в утрешния ден или ще върнем мандата, или ще предложим правителство", каза той. Изложението му бе кратко и той почти веднага пожела да отговаря на евентуални въпроси на журналисти.

Оценката на една политическа партия се дава на избори и когато ние имаме повече от другите две партии взети заедно не виждам какво поражение е това. Опитваме се да намерим начин да направим кабинет в мандата на ГЕРБ, защото той е единствено възможен – вижда се от това, което декларират и другите партии, коментира Борисов.

Ясно е, че ГЕРБ не желае подкрепата на ДПС за правителството утре и ги молим да не ни подкрепят, защото това поражда огромни спекулации, на които трябва да се сложи край, призова председателят на ГЕРБ. За другите партии дали ще ни подкрепят – както преценят. За БСП и „Атака“ знаем, че не ни подкрепят. Но добави по-късно към ДПС, че всичко което би взривило етническата толерантност, ГЕРБ не биха го допуснали.

Всички на преговорите поставят условия, които, ако не се изпълнят, няма шанс да се продължи напред. Всички декларират публично, че искат правителство, но поставят такива препъни-камъни, че математически е невъзможно. Виждате, че полагаме огромни усилия, подчерта Борисов. И Радан Кънев, и другите направиха компромиси, не се харесваме напълно, но това е положението. Затова приех всички имена, които те дадоха, а при зам.-министрите ще имат още по-голямо представителство и пак нямаме кворум, отбеляза лидерът на ПГ на ГЕРБ.

„При положение, че помолихме ДПС да не гласува за кабинет на ГЕРБ, а БСП, „Атака“, ББЦ казаха, че няма да го подкрепят, ако не се разберем днес с РБ и патриотите какъв кабинет ще правим?!“, риторично попита той.

Относно оставането на служебния правосъден министър Христо Иванов на поста Борисов коментира „Той беше предложен и от колегите от РБ, и от моя преговарящ екип, считат го за добър министър, ползва се и с подкрепата на Брюксел. Направихме компромис, за да се върви напред“.

Да се опитаме да използваме всички шансове, апелира още веднъж Борисов.

Казах на реформаторите, че съм готов да извадим друг премиер и изказах своите опасения: ако аз не взема участие в този кабинет, за партията ще е ясен сигнал, че аз не стоя зад него, поясни лидерът на ГЕРБ. За народа и поддръжниците ни вдясно и в Брюксел ще е ясно, че това означава нестабилност: ако се дърпам назад, значи, че не искам да нося отговорност. Борисов изтъкна, че когото и да излъчат, винаги „ще тегне съмнението, че се консултира с нас – нито е честно, нито е морално...“.

Относно решението да сформира кабинет Борисов отбеляза, че това е тежко решение, защото вижда колко трудно би работила такава институция. Не е лесно да чувам изказвания по мой адрес от хора, които изобщо не уважавам, каза още той.

Когато е коалиционен кабинет в този му вид и са ясно видими участниците в него, и тези, които ги предлагат, носят своята отговорност за експертизата им, добави Бойко Борисов.

На въпрос дали пак ще преговаря с хората на Бареков той обясни, че в 12 ч. днес Джефри ван Орден лично му се е обадил „с предложение да ни подкрепят и да говорим по програми“. Даже още не съм казвал на колегите, защото искам да се изчерпят днешните консултации и след това ще решаваме, допълни Борисов.

На въпрос не рискуват ли ГЕРБ с реформаторите, които са вътрешно нестабилни и това може да продължи фатално след сформирането на кабинет, Борисов отговори: „Така се е случило, че трябва да покажем някаква сила, да изчерпаме всичко и да се опитаме да се справим. Не е честно към президента да го натоварим с още 3 месеца служебно правителство и да го пита пак Сашо Диков защо еди кой си е министър...“.

Накрая Борисов благодари на РБ, че вчера са били изключително толерантни и компромисни. „Ние също бяхме такива. Имаме последен тънък лед, по който да минем, след това ще е тежко за всички“, заключи председателят на ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    2 2 Отговор
    Аз пък не съм оптимист за Борисов
  • 2 velik

    1 0 Отговор
    Хора кво ви става бе какво толкова умувате какво толова делите и за какво са толкова разногласия ви -държавата си отива не виждате ли ве4е е под дъното срамота за държава в центъра на европа
  • 3 Румен Янев

    2 0 Отговор
    Той не е оптимист а аз направо съм си песимист ама кой ли ме пита
  • 4 Пламен Бакърджиев

    3 1 Отговор
    И 5-тимата от снимката трябва да не са в управлението и парламента.
  • 5 Румен Янев

    1 1 Отговор
    Снимката е велика!Разпечатайте я и я сложете на входа в който живеете и на всяко излизане и прибиране-по една тлъста храчка!Помага срещу стрес 100% изпитано
  • 6 дивака

    1 0 Отговор
    До №5 Добра идея! Харесва ми! Но и за игра на ДАРТС става снимката! Само в 10-тката ще го центрирам тоя с бандитската мутра зад Вожда, който отдавна трябваше да е на топло!
    До №4 И на 5-имата мястото не само, че не е в Парламента, но е и редно да датат пример на своите избиратели, като им покажат нагледно от къде излиза хляба и да ходят на полето, за да разберат къде е истината и да добият достойно поне малко от уважението им!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове