Last news in Fakti

6 Ноември, 2014 15:37 2 254 6

ГЕРБ и Реформаторите подписаха коалиционно споразумение

  • герб-
  • реформаторите-
  • подписаха-
  • програмната декларация

Подкрепиха ги Патриотичния фронт и АБВ

ГЕРБ и Реформаторите подписаха програмната декларация в 15,32 часа.

Тя е за стабилно парламентарно мнозинство, което ще е ключов приоритет на 43-то Народно събрание.

Формулата на властта ще е 2 +2 – ГЕРБ и Реформаторския блок в коалиция, подкрепени в програмата си от Патриотичния фронт и АБВ .

Трима вицепремиери и 18 министри. До днешното подписване се стигна след един месец драматични преговори на парламентарно представените политически сили.
От ГЕРБ п одписа си постави лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. От реформаторите парафа поставиха  Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Николай Ненчев, Борислав Великов.

Споразумението е от седем страници за управление. В коалиционното споразумение се посочва, че ГЕРБ и Реформаторският блок обединяват своите усилия за създаване на проевропейско реформаторско правителство за стабилно развитие на България и за осигуряване на парламентарно мнозинство, което да подкрепя политиките, провеждани от това правителство.

Борисов: Надяваме се това правителство да има дълъг живот, защото и европейските инвестиции зависят от това.

Да се връщаме назад отпреди месец и да изговаряме отново всичко, което всички политици и анализатори изговориха – колкото и да сме различни и да пазим идентичност, трябва да се намери начин в тази тежка ситуация, след като 3-те партии БСП, ДПС и „Атака“ сдадоха властта: бяхме принудени пред отговорността да търсим разумен компромис. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при подписване на коалиционното споразумение.

Да благодаря на всички преговорни екипи, които един месец успяха да подготвят това коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ, каза той и поименно благодари на всички лидери на реформаторите. „Поне 10 пъти сме били на прага да отидем на нови избори“, подчерта той.

Работихме с едно-единствено нещо в главите си – да се опитаме преди нови поредни предсрочни избори да направим правителство, каза Борисов. ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има, и се надявам то да има дълъг живот, защото и европейските инвестиции зависят от това.

В рамките на този мандат трябваше да се опитаме да направим кабинет на всички - условието аз да съм премиер не е било препъни-камък в нито един момент, увери Бойко Борисов.

Според мен, в Европа има много държави, които управляват стабилно, макар и с различия в името на стабилността на държавата, затова благодаря на г-н Каракачанов и г-н Симеонов. За да няма задкулисие и златно пръстче се опитахме да създадем сравнително ясен и точен документ, който да ни направлява и да държи рамката. Благодаря за принципното отношение, отбеляза отново Борисов.

Реформите означават стабилност, заяви Меглена Кунева

Искам да поздравя всички, които участваха във вземането на това трудно решение. Решение, което постави националният интерес над всичко. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Меглена Кунева.

Опровергахме всички, които пророкуваха, че в Реформаторският блок не можем да вземаме заедно решения.

Реформата в ключови сфери означава стабилност на държавата. Не трябва да спира европейската интеграция, подчерта Кунева.

Преговорите наистина не бяха лесни, но трудното тепърва предстои, предупреди Кунева. Тя увери, че няма да пожалят усилия и изрази надежда, че много от депутатите ще подкрепят  предстоящите реформи.

България над всичко, заяви Валери Симеонов

Водени от чувството за дълг пред българския народ за осигуряване на политическа стабилност като необходимо условие за решаване на тежките проблеми на обществото и нашата родина, коалиция „Патриотичен фронт“ декларираме съгласието си за подкрепа на Програмната декларация за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-тото Народно събрание, както и правителство с мандата на ГЕРБ, което ще изпълнява съгласуваната програма, каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Запазваме правото си на различно мнение по някои нестратегически въпроси, решаването на които ще търсим чрез обсъждане и консенсус в българския парламент, добави той и заключи: "България над всичко!".

ГЕРБ подписа отделно споразумение за подкрепа с АБВ.

Сега благодарим и на колегите от АБВ, които водеха безспорно остра кампания срещу нас и са партия от левия сектор – но България над всичко, поясни Борисов след подписване на споразумението. После каза, че няма нужда да представя президента Първанов, който седеше до него.

След подписването президентът  Георги Първанов заяви че с този документ поемат ангажимента да подкрепят програмната декларация. Искам да поздравя всички за толерантния дух и стила и са изработили един документ, срещу който е много трудно да се възрази, заяви Първанов. Това е една от най-добрите програмни декларации, в нея са отразени и наши предложения. Подкрепяме като акцент политиката на доходите, особено на възрастните хора, програмната декларация в енергетиката. Фактът, че подписваме различно споразумение за партньорство от това, което имат отношение ГЕРБ и Реформаторския блок. В данъчната система, ДДС върху лекарствата сме се разбрали да отстояваме своята позиция, едва когато е изчерпано говоренето. Даваме своя мандат на Ивайло Калфин като вицепремиер и социалното министерство. Това е и риск и шанс за лявото пространство. АБВ в този парламент и кабинет чрез министър Калфин ще изпълнява ролята на социален коректив. Правителството да отразява различни вектори в политиката.

Не случайно казахме коалиция с РБ, подчерта Борисов в отговор на въпрос защо има леви субекти в дясно управление. Мандатоносителят е длъжен да осигури необходимия кворум, посочи лидерът на ГЕРБ. Той припомни, че в Брюксел е ситуирано управление между ЕНП и ПЕС и това дава възможност за разговори и у нас.

Лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че не може да не оцени поведението на ГЕРБ в момента, сравнявайки го с поведението им в миналото. Той призова да не се говори патетично, а да се работи и даде за пример птиците, които имат две крила – не летят с едно.

Днес не ни е най-приятният ден, заяви Борисов. Той подчерта, че по отношение на г-н Калфин никога не е ставало въпрос за външно министерство. Предложението е за вицепремиер, предвид авторитета на Ивайло Калфин в европейското пространство, за да има тежест пред Брюксел, посочи Борисов и добави, че АБВ поема социалното министерство и демографията.

В залата присъстваха и бъдещи министри.

По материала работиха Калина Петрова, Ирина Гигова, Андрей Симеонов

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johny

    0 2 Отговор
    Изразявя желанието на българският избирател...щом преди няколко месеца падна кабинет на БСП и ДПС, то ГЕРБ и РБ е логичния и правилен избор.
  • 2 stenly

    1 0 Отговор
    Дано само знаят че и тях ще има кой да ги съди един ден.

    Коментиран от #3

  • 3 Johny

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "stenly":

    Уважи желанието на 33% от българските гласоподаватели, ако на някого не му харесва, следващия път да ГЛАСУВА!!!
    Разбери опцийте са малко- ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, ББЦ, АТАКА и АБВ. Втората и третата партия вече доказаха, че не могат...варианта е един...не са хиляди!

    Коментиран от #6

  • 4 Критика на чистия разум

    1 0 Отговор
    Върви, народе възродени.към светли бъднини върви
  • 5 гост

    1 0 Отговор
    герб Ликвидаторите на България! Предатели !
  • 6 ОСТАВКА

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Johny":

    ЗАРАДИ ТАКИВА НЕПОБЕДИМИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ КАТО ТЕБЕ,ПЛАТЕН СА НА ВЛАСТ НЕСМЕНЯЕМИТЕ ВЛАСТАДЖИИ ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ.ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ КОМУНАРИ ДО ЕДИН.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове