Last news in Fakti

18 Ноември, 2014 08:20 31 257 51

Опасна зимна течност за чистачки залива пазара

  • течност-
  • съставки-
  • опасни-
  • чистачки

Опасна зимна течност за чистачки залива българския пазар, алармира TV7. Потребители се оплакват, че са закупили от голяма верига течност, която предизвикала алергична реакция в очите и дихателния апарат. Екип на телевизията провери въпросния препарат, като го използва на своя автомобил.

Резултатът – очите и носът наистина реагират остро, когато течността се впръска върху стъклата на автомобила и влезе през въздуховода на парното отопление.

Гледайте дали етикетът е на български. Проверявайте в съдържанието дали има метанол, защото е опасен. Ако все пак получите някаква алергична реакция, можете да подадете жалба в Регионалната здравна инспекция, посъветва гл. инспектор Неонила Ганчева от РЗИ Велико Търново. Оттам ще направят проверка дали в състава няма опасни вещества.

По неофициални данни 2/3 от разредените и готови за употреба течни препрати съдържат опасни за здравето съставки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iMarh

    7 1 Отговор
    И като сте такива разследващи журналисти, защо не документирате въпросната течност с име, марка, производител? Или това не е важно дали РЕАЛНО ще предупредите читателите ви да се пазят от опасната течност, така че цялата тази статия да има смисъл изобщо? Да тръбите наляво и надясно, че сте обществено-отговорна медия и че ТОЧНО и САМО вие единственните сте намерили опасен за здравето продукт няма проблем, 'щото е по-лесно, нали. "Журналистите" нямате топки за 5 ст., когато трябва да застанете зад думите си, но да вдигате пушилка сте царе!

    Коментиран от #22, #39

  • 2 Обезкуражен

    7 1 Отговор
    Защо сте скрили етикета бе хора,според вашите препоръки трябва човек да пазарува по 7 часа за да може да прочете всичките небивалици които пишат по етикетите.Нима нетрябва да има контрол нима неможе да се регулират тези производствени хитрини???
  • 3 писател

    6 2 Отговор
    алергична реакция в очите и дихателния апарат - АПАРАТ

    абе вие като "пишете" използвате ли 2 грама мозък
  • 4 Гост

    5 1 Отговор
    Ами скрили са го приятелю, защото не се знае на какви връзкари ще попаднеш и дали няма да има последствия след това. Статията е да знаеш, пък ако искаш да четеш и да пишеш на ....институциите. Институция е силна дума и не бива да се използва за престъпните структури в България, които си лепят този етикет. Без проблем ще откриеш подобна течност най-вероятно в Метро или някоя известна бензиностанция. Хайде пробвай се да пишеш на някоя "институция" да видиш какво шоу става и да разбереш как тези структури ти гарантират правата на гражданин. Успех.
  • 5 gospodinvie122013

    3 1 Отговор
    като ще уведомявате хората за вредни препарати,редно е да показвате и етикета на артикула,за да знаем от кой да се пазим,все пак в магазините има и други клиенти и рядко можем да следим какво е съдържанието на всяка стока.Направете така,че и на тези стоки да се наложи стандарт и който го наруши да му се отнема лиценза или правото да произвежда
  • 6 пак ментета

    4 2 Отговор
    Е няма такава корумпирана държава с такова беззаконие в Европа! Течността е опасна, а здравната инспекция просто ни съветват да подадем жалба.......
    Ами спрете я от продажба бе, ако има вредни вещества, колко време ще трябва да се установи????? Години?
    Тва става за няколко часа, прави се анализ и се изземва от магазинната мрежа, налагат се глоби на производителя!
    С храните е същата история, няма качество, няма контрол, всеки може да набута каквито си иска боклуци, където си реши!
    Специално течност за чистачки си купувам от Кауфланд НЕМСКА, одобрена от Декра, по скъпа е, но със сигурност е проверена!
  • 7 жоро бекъма

    8 1 Отговор
    95% от течностите съдържат метанол а пък в безалкохолните напитки още по опасен е аспартам и се чудя къде са тия здравни инспектори ?
  • 8 йордан иванов

    5 0 Отговор
    Няма закони в България, има корупция и безхаберие! От всякъде ни заливат с некачествени стоки, вредни за здравето ни! Високи цени с голяма печалба за сметка на ниско качество... Ако нямаш пари за качествена храна си пътник, евтините храни са опасни за здравето!!!!!!!!!!!!!
  • 9 ддд

    3 0 Отговор
    Защо не кажете КОНКТЕТНО !!!
    Или да ОЧАКВАМЕ да четем нови МИСТЕРИИ ???
  • 10 ддз

    3 0 Отговор
    Ехо журналистите, нали сте четвъртата власт бе. Защо се унижавате така не ми е ясно. Вместо Вие да изграждате респект към вас от страна на политици и институции, Вие се страхувате от това да кажете истината. Докога ще се оставяте да ви тъпчат.
    А до всички доло които се питат къде са институциите, а Вие скъпи съграждани на Република България, да ви питам аз колко пъти сигнализирахте някоя от споменатите от вас институции. Ама ще кажете какво като го направя, ами как какво, нали знаете че в нашия народ битува стадното чувство и един като види, че някой прави нещо подобно и той ще почне. В следствие на което, институциите ще вземат да обръщат внимание от страх, че заспалия български народ може да се е пробудил и да е разбрал, че живее в демокрация и може да си търси правата. И от страх, че може това пробуждане да стане превъзбуждане, всеки ще върши своят дълг съвестно.
  • 11 kreten

    5 0 Отговор
    Ей пиешете името на течността и подробности, къде се продава. Сега отивам и купувам някакъв, ако нещо ми стане ще заведа дело и срещу вас !!!
  • 12 Естребовски

    3 0 Отговор
    Метанола е основна съставка на почти всички зимни течности.

    Коментиран от #18

  • 13 hjghj

    7 0 Отговор
    Хора ще ви задам един риторичен въпрос...защо в Германия не се продава нищо което е опасно за здравето ????? та за подобно нещо се отива в затвора..
  • 14 wulkan

    3 0 Отговор
    У нас пак спасението е в ръцете на давещите се: като видите такава течност внимавайте. Интересно какво да внимаваме. А като се знае защо са службите на РИОКОС. Минавайте, изземвайте и глобявайте ама тлъсто. Така го виждам аз. Има ли институции или няма и защо си вземат заплатите, като хората сами трябва да се оправят. Да спретнат една проверчица по големите вериги, където най-много се продават такива течности и работата ще стане. И като показвате снимки не крийте етикетите. Иначе благодарим за предупреждението.
  • 15 Гост

    6 0 Отговор
    Това което разбрах от статията е, че в едни магазини се продава една течност, в която имало метанол, който докарвал сополи. Въпрос за 200 лв. "Ха познайте как се казва течността, от кой магазин се купува, че да не си я вземате."
  • 16 гость

    1 3 Отговор
    ну что хвалённая европа!!!!

    Коментиран от #19

  • 17 Васко

    3 0 Отговор
    Мафия .Няма да покажат етикета защото имат да вземат едни пари,а народа да си.......... Това не са журналисти
  • 18 кучИто

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Естребовски":

    Tребе да е ЕТАНОЛ, не МЕТАНОЛ, оти метаноло е Утровин и еФтин!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 бау бау

    1 0 Отговор
    Причината за анархията на пазара /и не само там/ е в неработещите институции, които са отражение на мрънкащото и пасивно общество. Като нещо не му харесва на човек той го променя, но това мрънкане не става. Ако всички негодуващи го правят активно и на подходящото място ще видим дали няма да има разследване, изземване от търговската мрежа и наказани. Никой в институциите не иска да си има работа с разгневено общество, затова и ще си променят начина на работа, а дотогава – кучетата си лаят, керванът си върви!
  • 21 BBTY

    0 0 Отговор
    Не те просто копират...
  • 22 Japonese

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "iMarh":

    Докога ще крием етикетите- напълно си прав колега-ако беше в друга страна-с тази фирма е свършено!Аз ако съм на тези пострадалите-на доктор,после в лаборатория да се види състава и после в съда - в Щатите например -така се става богат !Тук няма ли правосъдна и здравеопазваща система- ХЕИ какво чакат - да умре някой и после ще се разбързаме!Кой знае в коя маза се бърка и се пълни!
  • 23 Кадилак Елдорадо

    1 0 Отговор
    Глупости на търкалета. Купих си такъв от Лидъл. Всички препарати са на етилова основа с миещи съставки. Никой не слага метанол. Метанолът е по скъп.
  • 24 Кадилак Елдорадо

    0 3 Отговор
    Българите ако са шарани ще ги ловят на бастун. Вярват на всяка журналистическа дивотия. Ами купувайте си скъп препарат само защото опаковката му е по шарена. Кой ви спира?
  • 25 Истински гост

    3 0 Отговор
    Точно в Европа такива проблеми няма.В BG все още не сме се изчистили от комунистическата зараза натресена ни от СССР,когато се отървем от руската опека,променим мисленето си и изчистим комунистите от управлението на държавата,можем да очакваме промени.Иначе ще продължават да ни лъжат,убиват,мамят!
  • 26 Истински гост

    1 0 Отговор
    Моят коментар 25 беше отговор на коментар 16.
  • 27 сдафг

    0 0 Отговор
    Тази течност е купен от Метро

    http://tv7.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE-%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-/%D0%A2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0_l.102_i.10179844.html#.VGuAbqN6NSM
  • 28 Ганьо

    0 0 Отговор
    Умнико метанола е отпадък от производството на етанол и пониже е отровен цената му е, кой каквото даде, но някои хитри Андрешковци ни го пробутват като течност за чистачки
  • 29 гост

    0 0 Отговор
    Този с Кадилака нещо не си е пил хапченцата , сигурно е от онези ганьовци които бъркат течност за чистачки от слаба ракия + оцет + веро за чинии и малко лИванта , ха ха.
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    Само Сонакс , зимна или лятна (според сезона) и никакви проблеми.

    Коментиран от #31

  • 31 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    SONAX ,,,само внимавайте да не е отворена капачката, има ги на Еко, Петрол и др.
  • 32 дженев

    1 0 Отговор
    Що се връзвате бе "големите европейци".Цяла плеада ни изнесохте как било в Европа.Ми отивайте там да живеете.Там не лъжат,умират за народа и само като кажеш,че не си доволен от нещо веднага се събира управата и променят всичко,че на тебе да ти е кеф.......теория на невероятностите.Пък и тоя журналист ако разбираше малко от химия нямаше да ни пързаля така....платена работа.Всички течности по автомобила са отровни.Да не иска течност която да не замръзва,да отмива веднага ,да не се маже по стъклото и да не разяжда гуми и боя да я правят билки и кайсиев сок.Пълни глупости.....на мен ми върши работа.
  • 33 Иван Господинов

    1 0 Отговор
    Аз си купувах преди година от ОМВ една в туби по 5л която миришеше на сливова ракия. Много странични ефекти имах постоянно ми се мезеше и напълнях за една зима с 25кг.
  • 34 dani

    0 0 Отговор
    марката на въпросната течност е fairline,продава се в магазините метро!аз лично съм я ползвал и смарди отвратително,наистина има много силна миризма.и струва 5.99 лв.
  • 35 долу дженев

    0 0 Отговор
    Аве пожелавам ти детето ти(ако имаш изобщо такова, но като ти гледам егоистичното поведение съм сигурен, че нямаш) да получи такава алергична реакция от зимната течност и да се сблъскаш с българското здравеопазване. Да те блъсне като товарен влак по-точно. То ако става дума и ракия да сложиш в казанчето пак ще върши работа. Говорим за елементарни работи, които да не те тровят и убиват. Добре, че не знаеш в доматите, дето ги ядеш какво има. Ще отида там да живея, да, не ми се съжителства с ........ като тебе. Накрая ще останете само такива тук и ще се самоунищожите.
  • 36 Tarbox

    0 0 Отговор
    Само три са течностите, които ни вредят на хората и боята на автомобилите - Сонакс, Мотокс и Нигрин.
  • 37 Стоян Стоянов

    0 0 Отговор
    welcome to bulgaristan - тук всичко е възможно!
  • 38 iMarh

    0 0 Отговор
    Точно в Лидъл зимната течност за чистачки в малките бутилки (1 или 1.5литра) е на основяата на метанол. А големите бутилки (5 литра) са от етанол. Даже си го и пише на тях, ако човек се зачете. За това и разликата в цената е почти двойна.
  • 39 Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "iMarh":

    Най вероятно нямат право да кажат марката и магазина, но в крайна сметка показват етикета, който гледа докрай ще го види. Марката е Fairline и се продава само в Метро, кой я произвежда не се вижда, но ако се разходите до Метро можете да прочетете. Иначе щом не им е окапала косата няма проблеми, течността е добра :D
  • 40 кара ВАЗ

    0 0 Отговор
    Народа сам си търси сам оевтинийката така че това и получава купувайки най евтиното.
  • 41 Инженер Химик

    0 0 Отговор
    Ганьооо, ганьооо...
  • 42 Кадилак Елдорадо

    0 0 Отговор
    Aз си купих от Лидъл, казва се "Premium" и не виждам нищо нередно. Взех си 5 бутилки по 2 литра. Не си спомням точно цената защото пазарувах доста неща но беше почти наполовина от тази по бензиностанциите. Който иска качество да купува "Sonax".
  • 43 Kiki riki

    0 0 Отговор
    Тази течност я пълним с едни приятели в Асеновград.
    Няма да ви кажа име и марка, защото ще останем без работа.
    Двама от нас вече недовиждат.
    Друг колега получи обриви и в болницата му казаха, че е от храната нещо, една женичка имаше - лепеше етикиети, но и корозираха ръцете, повръщаше и напусна, а аз - понеже ходя пиян на работа - нищо ми няма.
    НЯМА ЛИ ИКОНОМИЯ - НЯМА И ПАРИ !!!!!!
  • 44 geambler

    0 0 Отговор
    Аз лично ползвам от течностите за чистачки на Лидъл и Метро, не съм имам никакви проблеми нито със здравето ми , нито с миещата инсталация на стъклата и фаровете. Може би е въпрос на реакция на конкретен организъм, но според мен е редно при такъв репортаж да се спомене и марка производител , за да се пазят хората от конкретният продукт.
  • 45 jadaia

    0 0 Отговор
    ima te4nost za 4ista4ki evtina i e super polzvam ia s godini.v gorublane pri serafim 5l 5lv
  • 46 Somaliskiq Pirat

    0 0 Отговор
    Опасна зимна течност за чистачки залива пазара ...

    Тоест не мога да я пия , така ли да разбирам тази статия ?
  • 47 ники

    0 0 Отговор
    тази течност от Метро -на етикета пише че е на базата на етанол,сори ,сьдьржа етанОЛ и ПАВ.Пише още че е отровна при Директен контакт т.е. пиене или пьк директно шмьркане в тубата,ама всяка зима се появявяват такива статии
  • 48 ники

    0 0 Отговор
    тази течност от Метро -на етикета пише че е на базата на етанол,сори ,сьдьржа етанОЛ и ПАВ.Пише още че е отровна при Директен контакт т.е. пиене или пьк директно шмьркане в тубата,ама всяка зима се появявяват такива статии
  • 49 ники

    0 0 Отговор
    тази течност от Метро -на етикета пише че е на базата на етанол,сори ,сьдьржа етанОЛ и ПАВ.Пише още че е отровна при Директен контакт т.е. пиене или пьк директно шмьркане в тубата,ама всяка зима се появявяват такива статии
  • 50 палачинка

    0 0 Отговор
    Хора, призовавам ви да пазарувате български стоки от български магазини, до колкото е възможно! Стига сме пълнили гушите на швабите. Въобще не им пука че ни тровят, напротив, даже се радват на това!
  • 51 ДАИ

    0 1 Отговор
    А това не е ли работа на тези които поръчват тези продукти и ни ги продават.Защо магазините и бензиностанциите не следят за качеството на продаваните от тях стоки и няма ли кой да ги контролира и глобява?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове