Last news in Fakti

19 Ноември, 2014 14:34 1 009 0

Трибуналът в Хага пристига у нас по покана на Цацаров

  • трибуналът в хага-
  • международният наказателен съд-
  • сотир цацаров-
  • съдия сонг-
  • екатерина трендафилова-
  • фату бенсуда

Магистратите от Международния наказателен съд ще се срещнат с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов

Трибуналът в Хага пристига у нас по покана на Цацаров - 1
Снимка: БТА

По покана на главния прокурор на България Сотир Цацаров утре на тридневно официално посещение у нас пристигат президентът на Международния наказателен съд в Хага Санг-Хюн Сонг, главният прокурор на МНС Фату Бенсуда и българският съдия там Екатерина Трендафилова.

В програмата са предвидени срещи с председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с членове на Висшия съдебен съвет. Специално срещата със Сотир Цацаров ще се проведе на 21 ноември от 9.30 ч. в Кабинета на главния прокурор.

Съдия Сонг (род. 1941 г.) е президент на Международния наказателен съд от 11 март 2009 година и е преизбран за нов тригодишен мандат на 11 март 2012 година.  Той има богат практически и академичен опит в областта на управлението на съда, гражданското и наказателното производство и доказателственото право.

От 1972 г. в продължение на повече от тридесет години преподава като професор по право в Университета в Сеул. Изнасял е лекции и като гост професор в редица юридически факултети, включително Харвард, университетите на Ню Йорк, Мелбърн и Уелингтън.

Съдия Сонг започва кариерата си като юрист в Корейската армия и по-късно продължава като адвокат в адвокатска кантора в Ню Йорк. Бил е член на Консултативния съвет към Върховния съд и Министерството на правосъдието на Корея. Като такъв той е ръководил инициативи за реформиране на националната система за съдебни спорове и системата на наказателното правосъдие и по-специално на Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, съдебните правила при наказателно-процесуалното правосъдие и системата на затворите. Съдия Сонг има богат опит в  областта на международното право и по-специално на международното хуманитарно право. Съосновател е на Центъра за правна помощ на жените и Фондацията за деца болни от левкемия в Сеул, както и президент на УНИЦЕФ - Корея.

Прокурор Фату Бенсуда от Гамбия е избрана с консенсус за главен прокурор на Международния наказателен съд от Асамблеята на държавите участнички на 12 декември 2011 година и полага клетва на 15 юни 2012 година.

Бенсуда е участвала в преговорите за Договора за икономическа общност на Западноафриканските държави (ECOWAS), Парламента и Трибунала на ECOWAS. Била е делегат на конференциите на ООН по превенция на престъпността, срещите на министрите по правата на човека на Организацията за африканско единство и представител на Гамбия на заседанията на Подготвителната комисия за Международния наказателен съд.
Фату Бенсуда притежава магистърска степен по международно морско право.

Съдия Екатерина Трендафилова е избрана за съдия в Международния наказателен съд на 11 март 2006 г. за срок от девет години от Групата на източноевропейските държави. Като съдия в МНС е председателствала съдебните заседания при делата за Централноафриканската република и Република Кения, както и при делата прокурорът срещу Жан-Пиер Беба Гомбо; прокурорът срещу Уилям Руто и прокурорът срещу Франсис Мутуара.

Преди да започне работа като съдия, Екатерина Трендафилова е била съветник към  Министерството на външните работи по въпросите за създаването на Международния наказателен съд. Работила е като експерт в Министерството на правосъдието и Парламента на Република България, където е била ръководител на направлението по наказателно право в Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.

От 1998г. до 1999г. е председател на работната група, която подготвя реформата на Наказателно процесуалния кодекс в съответствие с европейските и международните стандарти за ефективно правораздаване и защита на правата на човека.

От 1992 г. до 1994 г. е представител на България в Комисията на ООН по превенцията на престъпността и наказателното правосъдие. Член е на Съюза на българските юристи и Съюза на българските учени. Професор е по наказателно право в Софийския университет. Има богат опит в областта на наказателното право, наказателно-процесуалното право, международно наказателно право и правата на човека. Публикувала е редица разработки в областта на хуманитарното право, международното наказателно-процесуално право и конституционното право.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове