Last news in Fakti

5 Декември, 2014 08:32, обновена 5 Декември, 2014 10:55 2 062 1

Потоп на югоизток, студ на северозапад

  • потоп-
  • югоизток-
  • северозапад-
  • вода-
  • студ-
  • бедствено-
  • положение

В Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е задействан Националният план за защита

Потоп на югоизток, студ на северозапад - 1
Стралджа. Снимка: Yambol News

Обстановката в двата края на България - югоизточният и северозападният продължава да е тежка. На югоизток падналите обилни валежи доведоха до евакуации, а на североизток дни наред вече има села без електрозахранване. В Бургас, Ямбол, Хасково, Сливен и Видин е задействан Националният план за защита.

В община Стралджа се наложи евакуацията на около 30 семейства, които са настанени във физкултурния салон на местното училище.

В община Елхово река Тунджа е пред критичния праг от 4 метра. Около 100 семейства са заплашени от евакуация, ако реката продължи да се покачва нивото. Екипи на полицията започнаха обход на къщите, намиращи се в близост до реката и предупреждават стопаните да бъдат готови за евакуация.

За да провери на място ситуацията в Елхово пристигнаха министърът на земеделието и храните Десислава Танев, която заяви, че държавата е предприела всички необходими мерки, за да бъдат защитени животът на хората и тяхното имущество.

По данни и прогнози на НИМХ  е обявен

червен код- тревога

за р. Марица при Свиленград и за р. Тунджа при Елхово, съобщиха от МОСВ тази сутрин.Повишението на речните нива ще продължи в почти цялата страна, на места повишенията ще бъдат значителни.

Има готовност за евакуация на населението в засегнатите от проливните дъждове общини Елхово и Стралджа. Продължава източването на язовир „Жребчево”.

В Бургаско състоянието е предкризисно, съобщиха от общината. Ако продължи да вали със същото темпо и количество, в Бургас ще бъде обявено бедствено положение, той като хидросъоръженията на територията на общината са на своя предел. Следи се с особено внимание положението в с. Извор, както и в квартал Долно Езерово – той е разположен на брега на Бургаското езеро "Вая", чието ниво застрашително се покачва.
Залят от води и затворен е пътя I-9 в участъка Поморие- Ахелой.Затворен заради наводнение е пътя II 53 Средец- Ямбол. Обходен маршрут има през Средец - Дюлево – Суходол - Малина. Продължават дейностите по разчистването на жп линията в района на село Люляково, община Руен.
 

Над 200 са спасителните дейности, извършени от пожарникарите и спасителите за последното денонощие.

Екипи наблюдават всички критични участъци на водоемите в областите Ямбол, Хасково, Бургас, Сливен и Варна. Централният оперативен щаб в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължава да обобщава информацията от страната, съобщиха от МВР. Данните са за 6 часа тази сутрин:

Област Видин
Над 30 са населените места без електрозахранване на територията на областта. Заради повреди в електрозахранването не функционират 8 помпени станции на ВиК, захранващи с вода 26 населени места с около 5000 жители. Аварийни екипи работят приоритетно за възстановяване на електроподаването към помпените станции.

Област Ямбол
Евакуираните 80 човека от град Стралджа са настанени в местното училище. Към момента са отработени 12 сигнала за отводняване на различни обекти в града. Нивото на р. Тунджа при Ямбол е 463 см при критично ниво от 600 см, а при Елхово е 382 см  при критично ниво от 400 см. Наводнени са две помпени станции, които обслужват 5 населени места. Преливат микроязовирите край селата Маломир и Пчела. Няма опасност за хората в района.

Област Хасково
Над 50 са сигналите за наводнени обекти на територията на област Хасково.

Кризисният щаб към областния управител ще се събере днес в Областна администрация на Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Заседанието се свиква заради обилните валежи в областта в последните дни. Около 3 метра е дупката на дигата на р. Сазлия, която е причина за наводнението на подстанция Гълъбово, захранваща града и няколко села в региона. Наложи се поетапно спиране на тока в някои населени места, но по последна информация на повече от 50% от абонаните електрозахранването вече е възстановено.

В Раднево остава в сила обявеното бедствено положение. Има наводнени къщи и евакуирани хора. Също няма информация за бедстващи и пострадали. Едно семейство е настанено в МБАЛ „Д-р Д. Чакмаков”. С помощта на тежкотоварна техника се изграждат диги на критични точки. Затворен е пътят Раднево - Нова Загора.

Обстановката в Кърджали и Хасково постепенно се нормализира. Единствено в община Черноочене съществуват проблеми с достъпа до отделни населени места. Причината за това е, че 10-15 метра от пътната настилка от един мост са били отнесени от реката.

В другия край на страната, в Белоградчик Кризисният щаб пвчера роведе заседание, в което взеха участие министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на областната администрация, както и кметове на засегнатите общини. Осигурени с електроснабдяване болниците и Центърът за спешна помощ. Най-големият проблем е прекъснатият ток на населените места. Екипи от ЧЕЗ и Електро енергийния системен оператор работят непрекъснато, като използват и високо проходима техника, създадена е необходимата организация. Има затруднение към един от електропроводите, но от Пътно поддържане ще бъде осигурен достъп на екипите на ЧЕЗ и Електро енергийния системен оператор.

В сила е бедственото положение в Община Белоградчик, като 16 села в общината вече трети ден са без електричество. Временно е подаден токът към сградата на местната управа. Изтощени са батериите на мобилните оператори и по населените места в общината вече няма обхват. Предупредени са кметовете на селата при спешни случай хората да бъдат превози до Белоградчик с частни автомобили.

Всички населени места в община Бойница са без ток. Обстановката не се е подобрила и продължава да бъде все така критична. Мобилните оператори не работят, няма и интернет в цялата община. Единствено пътищата са в добро състояние, след като през вчерашния ден е имало затворени пътни участъци поради паднали дървета. Обстановката в региона е динамична, но постепенно се нормализира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Wow

    0 0 Отговор
    За тия м....ли на снимката, изобщо не ме е*е само за горките хорица българи ми е жал!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове