Last news in Fakti

8 Декември, 2014 19:48 1 284 1

Бюджет 2015 г. очерта управляващи и опозиция

  • бюджет-
  • разходи-
  • дефицит-
  • пари-
  • менда стоянова

След близо 7 часа дебати депутатите одобриха разходите за следващата година. Йордан Цонев обяви бюджета за 2015 г. като „копи-пейст“ от 2014 г. , a Менда Стоянова като реален

След близо 7 часа дебати депутатите нарушиха една установена традиция. Първо да приемат бюджетите на НОИ и НЗОК, а след това държавния бюджет. Извънредното заседание на парламента в понеделник показа, че не трябва да се очакват промени в парите за здраве и тези за пенсионери. Приемането на първо четене на държавния бюджет фактически обезсмисля дебатите по същество за бюджетите на НОИ и НЗОК. Двете институции ще трябва да се вместят в парите, които вече са гласувани.

Другият извод от днешното заседание е очертаването на управляващи и опозиция в сегашния 43-ти парламент.

Бюджетът на правителството на

Бойко Борисов получи подкрепата на 130 гласа,

осигурени от парламентарните групи на 130 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ), Патриотичния фронт (ПФ) и Алтернатива за българско възраждане (АБВ). Против гласуваха 82 народни представители от БСП – Лява България, ДПС, Атака и БДЦ. Независимите депутати пък се разделиха - един „за“, а трима бяха „против“.

Размерът на сумата на Общо приходите, помощите и даренията по КФП за 2015 г. е 30 335,2 млрд. лв., или 36,8 на сто от БВП. Размерът на сумата на Общо разходите и вноската в бюджета на ЕС е 32 824,1 млрд. лв. или 39,8 на сто от БВП. В консолидираната фискална програма и в Националния бюджет за 2015 г. се предвижда размерът на вноската на Република България в Общия бюджет на Европейския съюз за 2015 г. да бъде 979,9 млн. лв., или 1,2 на сто към БВП.

Планира се поемането на нов държавен дълг, като понятието „нов" изразява брутен размер на поетия през 2015 г. дълг в размер на 8,1 млрд. лв. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. да възлезе на 22.5 млрд. лв. Съответно към края на 2015 г. се очаква нивото му да нарасне до 24.5 млрд.лв. След консултации в Правителството и със социалните партньори се предлага минималната работна заплата да бъде увеличена през следващата 2015 г. на два пъти, като от 1 януари тя да нарасне от 340 на 360 лв., а от 1 юли - от 360 на 380 лв.

Потвърдено е и до края на годината да бъдат финансирани и разплатени всички забавени разходи по оперативните програми, най-вече "Околна среда" и "Регионално развитие". Това ще стане чрез механизма, по който тези разходи се доказват пред съответните управляващи органи и сертифициращия орган в Министерство на финансите.

Ние от ДПС слагаме на този бюджет етикета - бюджет на липсата на реформа. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ДПС Йордан Цонев след гласуването на бюджет 2015.

„Гласувах против предложения законопроект 2015, защото

той е „копи-пейст” на отречения бюджет от 2014 г.

Мнозинството не си поставя никакви цели, освен да е лесно изпълним. Освен да е ленив, по никакъв начин не показва, че мнозинството има визия. Питам Реформаторския блок къде са реформите? Коя реформа, която са заявили е обезпечена с финансов ресурс? Това са реформи на магия”, заяви Цонев.

"За пореден път тази година ще разгледаме и приемем годишния финансов план на държавата. В предишни години на бюджета се даваха различни имена и ако търсим определение за бюджет 2015 година бих го нарекла бюджет на възможното". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Тя коментира параметрите на бюджета за 2014 година, изтъквайки че при него се наблюдава неизпълнение на приходите в размер на 1 млрд. лева. Тя подчерта, че се наблюдава и много добро усвояване на разходите, не само на тези, предвидени в Закона за бюджета и даде пример с приетия Закон за МВР, където са заложени и необезпечени 127 млн. лева, както и за социални плащания – 50 млн. лева.

Менда Стоянова засегна и въпроса със спрените европейски фондове.

Неусвояването на средствата от административните програми доведе създаване на проблеми

на общини бенефициенти”, коментира тя.

„Това е бюджет на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. Накъде теглите българската икономика? Поради каква причина се залага посока, обратна на световната икономика, на ЕС, обратна на фалирате страни около нас на Балканите?” С тези думи народният представител от ПГ на БСП Лява България Румен Гечев коментира Бюджет 2015 по време на обсъждането му в пленарна зала. Той обясни, че има спорове между икономисти от целия свят какъв да бъде моделът на икономическо развитие, бюджетът, фискалната политика, но споровете са за това как да се увеличи БВП, как да се промени неговата структура и да се подобри ефективността на неговото производство, какъв да е икономическият растеж.

„Без това няма повишение на жизнения стандарт”, заяви депутатът от левицата. Гечев подчерта, че в Бюджет 2015 е заложен 0,8% икономически растеж и допълни, че в световната икономика от 3,3% през 2014 г. ръстът се качва на 3,8% и 4,1% за 2016 г., а в ЕС от 1,3% тази година на 1,5% за 2015 г. и 2% за 2016 г. Икономистът даде пример и със страни като Италия – над 1%, Германия – 2%, Испания – 1,8%, припомня trud.bg.

„Даже страни като Гърция, която е във фалит до миналата година, е заложила 2,3%, Турция – 3,25%. А бившите соцстрани, с които се сравняваме: Полша – 3%, Унгария – над 2%, Чехия – 2,3%. Заради заложения мизерен растеж от 0,8%, няма как да се вържат останалите бюджетни показатели”, смята Гечев.

Залагате обратна логика, няма я даже в учебниците

Румен Гечев коментира и дела на бюджетните разходи в БВП на ЕС, който е 50%. „Няма развита страна в света, където те да не са около този процент. Вие отново залагате на обратна логика, нечувана даже за учебниците. От 40% разходите се свалят на 38% в тригодишен период”, обясни той. По думите на социалиста Германия е повишавала разходите си на 57% от БВП, за да излезе от рецесията.

„Тук има нещо сбъркано и не мога да разбера на каква теория почива тази политика. Няма как освен спирачка, да дръпнете и ръчната, и да чакате българската икономика да излезе от кризата”, допълни народният представител.

Провалихме големите проекти. Със саниране ли ще дръпнем пред Япония и Германия?

„Недоумявам защо изключвате инвестиционната програма от Бюджет 2015”, заяви Гечев. Според него цяла Европа заделя публични средства за инвестиции и реализацията им чрез публично-частно партньорство. „Ние имахме 640 млн. лв. миналата година. Вместо да започнем да увеличаваме средствата, да наливаме в мотора на българската икономика през пазара, ние оттегляме средствата и очакваме някакъв икономически растеж”, констатира той.

Народният представител от левицата е на мнение, че страната се намира в много тежка ситуация. „Провалихме всички големи инвестиционни проекти. В Бюджет 2015 ще санираме панелки, ще озеленяваме предблоковите пространства и ще дръпнем пред Япония и Германия?

Кои са проектите на България и кои индустрии ще развиваме?”,

попита той.

Гечев не пропусна и колосалния, според него, държавен дълг. „Това е скандално. В най-новата история на България такъв дълг от 8,1 млрд. за една година няма”, категоричен е той. „Спомням си вашите изказвания, когато искахме 1,5 млрд. евро дълг, за да изплатим стар дълг от 2002 г. и осигурихме средствата сега, за 15 януари 2015 г.”, отбеляза Гечев. Депутатът от левицата обърна внимание, че бюджетният дефицит е на ръба – 3%, дългът се качва с 8 млрд. лв., предлага се „мижав” икономически растеж от 0,8% и замразяване доходите на хората. „Вие плувате напречно на басейна”, заключи Румен Гечев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вай

    0 0 Отговор
    ГЕРБ СЕГА ТЕГЛИХА ЗАЕМ ОТ4,5МИЛЯРДА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ НА ВЛАСТ,СЕГА ЩЕ ТЕГЛЯТ ОЩЕ 8,1МИЛЯРДА КАКВО СТАВА, НЕ РАЗБИРАМ ТОВА ЩЕ ФЯЛИРА ДЪРЖАВАТА, ЗАМРАЗЯВАТ ЗАПЛАТИТ,ПОМООООЩ,ТЕЗИ ЗАЕМИ ЩЕ ВДИГНАТ ТОТАЛНО ДАНАЦИТЕ НЕ ЗНАМ.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ. 12,6 МИЛЯРДА ЗА ДВА МЕСЕЦА УПРАВЛЕНИЕ,ТОВА НЯМА ВРЪЩАНЕ,ЩЕ ТЕГЛИМ ЗАЕМИ ПОСТОЯННО ПОТЪВАМЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове