Last news in Fakti

23 Декември, 2014 18:19 835 2

Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна

  • миков-
  • пенсионната реформа-
  • безпрецедентно-
  • непрозрачна

Премиерското вето замества президентското

„Дори някой някога да е допускал, че предколедната суматоха от няколко дни е достатъчен параван за взимането на толкова важно решение по толкова абсурдно непрозрачен начин, мисля, че се е объркал.” – така започва коментара си във Фйсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод пенсионната реформа на управляващите.

Най- важното според лидера на левицата е : „безпрецедентната непрозрачност на т. нар. „пенсионна реформа” и с нищо непродиктуването бързане и натиск това да се случи на всяка цена”. Миков изтъква, че този стил на действие на правителството на ГЕРБ не е бил засегнат от еволюционните процеси през последните години: „Еволюцията е заобиколила и онази част от механизмите за взимане на решения от управляващите, които се отнасят до тяхната коалиционна култура. И преди, и сега ГЕРБ управлява, като сключва непрозрачни парламентарни сделки с различни партии или пък стимулира процесите на роене в тях, за да ги контролира по-добре.” Председателят на БСП съжалява за излъганите надежди на всички онези, които бяха подведени, че управлението ще бъде прозрачно, ясно разписано и всички коалиционни договорки ще бъдат писмени и обществено известни. Миков задава и въпроса: „Къде е Президентът в цялата тази ситуация? Обединител на нацията, човек с интереси в пенсионното дело, които не са от вчера, радетел за прозрачност и правова държава, той сякаш остана малко встрани от процеса. Президентът, който налагаше вето върху актуализация на бюджета, само за да пречи на правителството, който публично заявяваше, че е необходимо да се спазва принципът за прозрачност и правова държава, сега изчерпа своята роля с едно вяло изявление, че вето няма да бъде налагано, макар и да не е съгласен с решението за пенсионните фондове.”

Михаил Миков намира за странно друго – Президентът не наложи вето върху Закона за бюджета на Националния осигурителен институт, но функциите му в това оношение иззе Борисов, който обяви, че законът може и да е приет, но няма да бъде прилаган, докато се постигне обществен консенсус по въпроса. „Така беше въведен институтът на „премиерското вето”, по който изследователите на конституционното право тепърва ще се изказват.” – коментира  лидерът на БСП. Той изразява  недоумение как някой отговорен държавник може да си помисли, камо ли – да заяви публично, че един приет закон, няма да бъде прилаган. „Законите не са ли задължителни за всички, в т. ч. и за правителството? Ясно е обаче, е „премиерското” вето в случая замества президентското. Друг е въпросът защо му е на едно правителство да инициира приемането на закони, които не възнамерява да спазва.”- изтъква Михаил Миков.        

Този въпрос се поставя с още по-голяма острота и защото в последните дни няколко посланици у нас заяви собствено мнение по иначе вътрешно държавния въпрос за съдебната реформа у нас. Тези посланици намират основание да коментират това като част от идеята България да се утвърждава като европейска правова държава. Добре би било, ако тези посланици действат последователно и заявят позиция и по въпроса за т. нар. „пенсионна реформа”, която видимо нарушава принципа Конституцията на България, но и общоевропейските ценности за правовата държава. Никой не може да спира действието на законите, защото Конституцията е над всичко. Поне така учат преподавателите по конституционно право у нас и в Европа..., коментира Миков.

Всичко това за мен е донякъде объркващо, но донякъде не е, защото сбъдва очаквания и доказва допускания, които има цялото ни общество. Нищо в модела на управление на ГЕРБ не се е променило към по-добро.
Задават се избори. Достатъчно е само да си даваме сметка за реалността около нас и да анализираме, заключава Миков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    Да я бяхте направили вие "прецедентно прозрачна"...

    Коментиран от #2

  • 2 Autohouse Randm

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове