29 Декември, 2014 11:00 1 103 0

БГ дамите в Брюксел по-активни от мъжете

  • печата

Преглед на печата

БГ дамите в Брюксел по-активни от мъжете - 1
Снимка: Факти.бг

Ваучер от държавата за гледане на дете и домашен майстор, пише в. „24 часа“

Държавата ще въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора още от следващата година, съобщи пред “24 часа” вицепремиерът Ивайло Калфин. С ваучерите ще могат да се наемат и майстори за малки домашни ремонти, примерно електрически или ВиК, обясни социалният министър Калфин. Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата. Системата е част от мерките за насърчаване на заетостта и трябва да направи хората, които търсят работа, по-гъвкави.

БГ дамите в Брюксел по-активни от мъжете, констатира в. „Монитор“

Това показва отчетът за работата им, качен към профила на всеки от евродепутатите в сайта на институцията. Там е публикувана подробна информация за направените изказвания по време на заседания, предложенията за резолюции, както и отправените парламентарни въпроси от представителите ни в Брюксел. Всичките пет БГ дами в ЕП – Мария Габриел и Ева Паунова от ГЕРБ, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от ДПС и Илияна Йотова от БСП, могат да се похвалят с дълги списъци от изпълнени парламентарни задачи. В тяхната работа изпъкват като акценти защитата на правата на децата, миграцията, заетостта и мерките срещу насилието над жените. В същото време в отбора на българските мъже, който се състои от 12 души, има доста пасивни.

 

Продават 4128 имота на длъжници по празниците, информира в.“Труд“

4128 имота на длъжници се предлагат на публична продан по празниците, става ясно от регистъра на продажбите на частните съдебни изпълнители. 1193 от тях са апартаменти, голямата част от които двустайни. Къщите, които ще бъдат изгубени от собствениците им, са 512. Отделно се продават и 146 етажи от къщи, както и 26 цели жилищни сгради. На публична продан са обявени и 6 фабрики, сред които цех за оцет в Добричко, цех за вафлени кори в Търновско, дървообработващо предприятие в Плевен и хлебозавод в Омуртаг. 23 хотела ще бъдат загубени от собствениците им, като 8 от базите са на морски бряг. Частен съдебен изпълнител от Русе продава товарен кораб. Става дума за големия речен съд „Хохрайн“, построен през 1981 г.

НСО ще представя публично новите коли на властта, съобщава в. „Сега“

В понеделник Националната служба за охрана ще представя новите коли на властта.
Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили бе обявена през м. юли 2014 г. и е изпълнена през последните дни, съобщи пресцентъра на службата. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г. Доставката на леки автомобили висок клас (Audi А8 L) е изпълнена в пълен обем без неустойки. Возилата са предназначени за транспортното обслужване на министри, чуждестранни делегации и гости. Изпълнена е и доставката на леки автомобили компактен клас – Opel Astra – 12 броя, които ще осигуряват дейността на структурните звена на НСО, твърдят още от службата.

Висшите училища пред съдбовни реформи, прогнозира в. „Стандарт“

Все по-често се появяват коментари в европейските медии, че в близките няколко години в ЕС ще е необходимо осезаемо по-високо ниво на квалификация на работещите в условията на отшумяващата мащабна икономическа криза и наследената тежка обстановка на пазара на труда. Ето защо знанието във все по-голяма степен ще се превръща в необходимата предпоставка за устойчив растеж. Не може да не поражда сериозна тревога нарастващият брой на кандидатстващите в чужди ВУЗ-ове млади българи, както и натрапваното им усещане, че е по-престижно да завършат в чужбина. Висшето образование у нас наистина се нуждае от дълбоки и смислени реформи. Те трябва да бъдат последователно разположени във времето и реално осъществени, за да не се превръщат в добри пожелание на хартия.

Анорексията удря вече и жени в климактериум, твърди в. „Новинар“

Хранителните разстройства като анорексия, булимия и преяждане обикновено засягат момичетата в тийнейджърска възраст. През последните години обаче се наблюдава тенденция от тях да страдат все повече жени в климактериум. Това съобщи пред „Новинар” психиатърът д-р Светла Бояджиева, специалист в областта на хранителните разстройства. В същото време при мъжете се наблюдава „скрита болестност“ – представителите на силния пол не търсят помощ от медик, тъй като смятат подобни състояния за „женски заболявания“. Според специалиста хранителните разстройства у нас се увеличават прогресивно. Само през тази година на терапия в Центъра за лечение на хранителни разстройства „Василия” към „Токуда Болница София“ са се подложили 60 пациенти.

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите, интригува в. „Преса“

„Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, казал римски владетел, преди да напусне Средните Родопи. Легендата за несметното му богатство, останало в планината, все още е жива. Предавала се е от поколение на поколение в селата на границата между общините Смолян и Баните - Белев дол, Малка Арда и Кръстатица. Емблема на заровеното злато и иманярските нашествия през вековете станал Шилнестият камък в местността Врапово. Преданията разказват, че точно в околностите му е скрито внушителното имане на владетеля. Острата скала е единственото място без растителност в планината върху централния път за известното с минералната си вода село Баните. През 1937 г. около разклона за Кръстатица работници извадили три големи съда със златни монети.

Боян Биолчев оглавява журито на New Wave, обявява в. „Дума“

Обявени са имената на членовете на журито, които ще оценят най-добрите измежду 58 филма от 12 държави в рамките на второто издание на Международния студентски филмов фестивал New Wave, организиран от Нов български университет. Събитието ще се проведе от 21 до 24 януари 2015 г. в столичното кино "Одеон". Председател на петчленното жури е проф. Боян Биолчев - филолог, писател и сценарист, както и дългогодишен ректор на Софийския университет. Към състава се присъединява и Вяра Анкова, генерален директор на БНТ, продуцентът и режисьор Стефан Командарев, актьорът Асен Блатечки, режисьорката Весела Данчева. Наградите, за които се борят избраните филми, са Grand Prix, награда за най-добър чуждестранен игрален филм, най-добър български игрален филм и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове