Last news in Fakti

30 Декември, 2014 15:51 1 054 3

Очакваме миграционен натиск през март 2015

  • граница-
  • охрана-
  • натиск-
  • миграционен

От 1 март Министерството на отбраната ще подпомага с логистика и техника охраната на границата

Очакваме миграционен натиск през март 2015 - 1
Снимка: Министерски съвет

От 1 март Министерството на отбраната ще подпомага с логистика и техника охраната на българо-турската граница, като поеме и транспортирането на патрулите по зелената граница със специални машини. Това беше решено днес на оперативно съвещание по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов по повод необходимостта от координирани мерки за охраната на границата, съобщиха от правителствената информчационна служба.

На съвещанието присъстваха вицепремиерът Меглена Кунева, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

До март ще има усилена подготовка на служителите на Министерството на отбраната, които да се включат с логистика и транспорт, за да могат да допълнят усилията на вътрешното министерство. Една от задачите е да направим така, че

да няма нужда над 900 полицаи да бъдат командировани по границата

и да няма нужда от жива сила, която да се изтегля от вътрешността на страната, коментира на брифинг след заседанието Меглена Кунева.

Вицепремиерът посочи още, че е създадена координация между различните ведомства, за да се намалят максимално разходите, а в началото на следващата година ще има и ясно разписан план за действие.  Комбинираме усилията на министерството на отбраната, които така или иначе са ангажирани с поддържането на своята техника, с усилията на вътрешното министерство, което по закон охранява границата, както и с усилията на регионалното министерство и министерството на земеделието и храните, което пък е отговорно за изграждане на пътища в горските райони, а финансовото министерство ще намери начина за оползотворяване на средствата по най-пестеливия начин, допълни Кунева.  Координацията е част от доброто управление и задачата ни сега е сигурността на границите, заяви още тя.

Вицепремиерът Кунева коментира още, че именно

през март се очаква да се увеличи миграционният натиск към страната.

В първите работни дни на следващата година ще има среща между министерството на отбраната, на вътрешните работи и Държавната агенция за бежанците, за да се прецени какви сгради може да отпусне министерството на отбраната за трансформирането им в центрове за настаняване на бежанци. Кунева посочи, че политическата обстановка в Северна Африка и Близкия изток не дава надежди за скорошно разрешаване на конфликтите по дипломатически или политически път. Човек трябва да се готви за сериозни предизвикателства, а ако те са по-малки, толкова по-добре, коментира тя.

По отношение на инженерното преградно съоръжение по границата Кунева посочи, че изграждането на първите 30 км от него са довели до

7 пъти по-малко опити за нелегално преминаване на границата.

По думите й оградата означава сигурност и за българската, и за турската страна. За нейното бързо изграждане ще бъдат ангажирани и областните управители.

На заседанието днес беше обсъдено още и предложението на министър Вучков за назначаване на допълнителни щатове към Гранична полиция, доизграждането на инженерно съоръжение по българо-туркста границата и изграждането на пътна логистика на границата и подстъпите към нея.

Вътрешният министър посочи, че назначението на 500 гранични полицаи и 200 души администрация вместо командироването на сегашните полицаи от вътрешността на страната ще струва около 9 млн. лева годишно, което е два пъти по-малко от средствата, които сега отиват за командировки.

Вътрешният министър коментира още, че откомандироването на полицаите от най-опасните участъци няма да навреди на сигурността на границата. Той беше категоричен, че охраната в дълбочина ще продължи без прекъсване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калоян Велинов

    0 0 Отговор
    ОГРАДАААААААА И АРМИЯЯЯЯЯЯЯ
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    Tя до сега Гранична полиция се беше превърнала в семейна обштност а сега с назначаването на тези 900 души ЧР това с нетъпение очакват
    .Ке падне голямото наддаване който повече даде той печели.
  • 3 бургазлия

    0 0 Отговор
    МО е оптен по отношение на строителството и няма да се случи това което беше пр неговия предшественик да се забави и оскъпи строителството на първата 30 км.ограда.
    Това решение отдавна требаше да се вземе но така е в БГ .Винаги след събитията сме първи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове