Last news in Fakti

7 Януари, 2015 12:40 2 872 10

Нови изисквания за безопасността на децата в автомобилите

  • безопасността-
  • децата-
  • автомобилите-
  • европейското законодателство-
  • системите за обезопасяване-
  • страничен удар

Вече ще се включва изпитване на системите за обезопасяване и при страничен удар

Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. С него се въвеждат новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца. Те са въз основа на приетото ново правило №129 на Икономическата комисия на ООН за единни разпоредби относно одобрението на усъвършенстваните системи за обезопасяване на деца в моторните превозни средства.

Новите изисквания са свързани с монтиране на системата за обезопасяване на дете в положение, при което детето гледа назад, докато то е на възраст до 15 месеца, за разлика от предвидените към момента 9 месеца.

Освен това се включва изпитване на системите за обезопасяване и при страничен удар (досега – при челен и при удар отзад). Това ново правило ще доведе до значително повишаване на безопасността на системите, тъй като голям процент от пътно-транспортните произшествия включват страничен удар.

Изпитванията ще се правят и с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и врата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    няма проблеми може да вкарам един диван с колани на задната седалка, да го обърна на обратно. Даже, ако трябва и една мигаща табела, че има деца в колата + флагчета на тавана.
  • 2 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Като нищо лумпените от Юро могат да ни накарат отзад автомобилите ни да бъдат опаковани с 20-сантиметров дунапрен а децата задължително с каски , кислородни маски и облечени като хокеисти. Отделно автомобилите да бъдат ограничени да не могат да развиват повече от 35 километра в час и задължителто да са боядисани в крещящо розов цвят като имат монтирани минимум 700 светодиода по купето за да се виждат отдалеч . Относно техническия преглед - по 24 пъти годишно! А тате или мама като карат колата - първо през поликлиниката за психо тест и общо здравословно състояние което ще важи 6 часа след издаването...иначе 5000 юро глоба....че то нещо еврото се срина!........Мале дано не го прочетат това юролумпените че ни е свирено....
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Двамата отдолу навярно не си закопчават децата, ако имат такива, дори и с колан. Може и отпред на ейрбега да ги возите, да гледат пътя.
    Това изискване се прави, за да запази врата на децата при евентуален удар понеже бебетата са още слаби и може да понесат много сериозни увреждания.
    Не смятам, че каквото и изискване да приемат има някакво значение при нас. Има си изискавне за детски седалки, а хората които действително ги ползват се броят на пръсти.
    Най-отвратителното е детето да обикаля из купето или да е залепено отпред на таблото пред ейрбега. Дивака, българина, си е дивак и не иска да спазва нищо, но понеже и полицая е същия няма и кой да го глоби, за да се замисли поне малко.
  • 4 гост

    1 0 Отговор
    Напротив имам деца и се возят спрямо изискванията, досега. Относно колата, задната седалка фабрично става на децка. Ейрбега е от почти всички възможни страни и да, ако искам мога да го возя и отпред защото имам опция за изкючване на въздушните възглавници. Въпроса не е там обаче. Въпроса е в послушковци като тебе, които са готови на всичко, което им кажат. Чел не дочел започваш да коментираш и отгоре на всичко се започва едно жално оплакване от всичко и от всички. Знам, че е по-лесно да започнеш да мрънкаш, но си мрънкай на себе си ако обичаш. Ти като връзваш децата не се ли сещаш, че досегашните ти столчета няма да стават и пак ще трябва да спонсорираш някой производител на столчета, а след 3 години пак ще променят и новите.

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    0 0 Отговор
    И какво като споснорираш някой производител на столчета? По-важни ли са парите от живота на детето ти? Преди да започнете да пишете глупости погледнете статистиката на сайта на МВР и вижте смъртността в ПТП-та през годините и тогава преценете дали има смисъл от засилените мерки за безопасност.
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Абе какво ви става бе хора? Не парите за столчетата са проблема, а това че всички ще обслужваме нечии интереси, за това. Не ми казвайте, че това което искат да променят ще спаси децата ни. Това не са мерки, а повод някой да се облагодетелства. Няма нужда да гледам статистика и в скафандър да ги облечем като няма дисциплина за движение по пътищата и стриктен контрол няма да има промяна. Промяната трябва да тръгне от правилното възпитание и подход на децата в училище, а за родителите да стане ясно, че невниманието на пътя струва скъпо. Ето в тази посока трябва да се мисли. Какво ако съм спазил всички изисквания, ако тъпака каращ до мен е с летни гуми и кара със 130 докато е на сухо а след 30 метра вече се търкаля в насрещното.
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Е то имали такива столчета за кола който да са за 1.5 години и да са обратни на седалката ? Как дете на 1.5 години ще си побере краката така ?
  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Съвсем нормално ти казвам,че е добре това което са го приели: навярно седалките за обратно седене ще са по-големи, за да се побират и по-големи деца в тях понеже сегашните мисля, че бяха до 12-13кг.
    По повод мрънкането: не мрънкам, а се възмущавам от хора, които карат коли за хиляди левове, пеша не ходят, а се оплакват, че веднъж в живота на детето си ще трябва да датат 50, 60лв.
    Возят си децата като чувал с картофи, застани до една детска градина и виж кой как си докарва детето.
    И болезненото е,че това не са овчари, свинари или говедари, а са хора с образование и професии. Възмутен съм, а не мрънкам. Аз каквото мога за детето съм го направил.
    Навремето нямаше такива неща като колани на задните места и седалки за деца, но сега ги има и са евтини. Възползвайте се, хора!
  • 9 тошибиян

    0 0 Отговор
    защо във влаковете, рейсовете, трамвайте, тролейте няма такива неща?те по безопасни ли са?
  • 10 onq s konq

    0 0 Отговор
    Пак половинчати предложения и мерки!Не само детето на эадната седалка-ВСИЧКИ ПЪТНИЦИ В КОЛАТА,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ШОФЬОРА ТРЯБВА ДА СА С ЛИЦЕ НАЭАД!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове