Last news in Fakti

15 Януари, 2015 11:54 1 186 4

САЩ стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО (обновена)

  • джон кери-
  • плевнелиев-
  • посещение-
  • "атака"-
  • чуколов

България и САЩ препотвърдиха отношенията си на стратегическо партньорство

САЩ стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО (обновена) - 1
Снимка: БТА

България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността.

Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които разговаряха днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции, подчерта президентът Плевнелиев. Българският държавен глава беше категоричен, че очаква 2015 да бъде „годината на реформите“ у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

Президентът Плевнелиев подчерта, че не само България, но и регионът на Югоизточна Европа работи за повече свързаност и интеграция в областта на енергетиката, с което да се преодолеят зависимостта в доставките на енергийни ресурси.

 „Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа“, заяви българският държавен глава.

Росен Плевнелиев благодари на Джон Кери за последователната подкрепа на правителството на САЩ за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на Българската армия с партньорските армии от НАТО.

„България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности“, подчерта президентът. Според българския държавен глава с развитието на сектора на високите технологии у нас, страната ни има възможност да се специализира в областта на кибер-сигурността в рамките на НАТО.  Президентът запозна държавния секретар и с Програмата „България в НАТО и европейската отбрана 2020“ и с проектите за намаляване на зависимостта на страната ни от един оръжеен доставчик. Двамата направиха анализ на рисковете и заплахите, произтичащи от геополитическата нестабилност в региона и набелязаха мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните заплахи.

Държавният секретар потвърди заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Джон Кери оцени високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море.

Постигането на работещо споразумение в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е средство и за ЕС, и за САЩ да насърчат икономическия си растеж и да изградят нови стандарти за икономическо сътрудничество в света, заяви още по време на срещата президентът Росен Плевнелиев.

Посещението на Кери се провежда при засилени мерки за сигурност в столицата.

Депутати от "Атака" се събраха пред сградата на БНБ заради огражденията около президенството. От партията се оплакаха, че не са били допуснати и до сградата на Министерски съвет, за да изразят отношението си към посещението на Кери.

Националистите носеха плакати с надписи: "Je suis Bulgarian. I protest against the US pressure for shale gas fracking in Bulgaria! Je suis bulgarian. I oppose the war against Russia ! Je suis bulgarian. I am against the TTIP!" (Аз съм българин. Протестирам срещу американския натиск за добив на шистов газ в България. Аз съм българин. Протестирам срещу войната в Русия. Аз съм българин. И съм против TTIP - Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции).

Зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов заяви, че една от причините за „нашествието“ на западни дипломати е Трансатлантическото споразумение, според което всяка транснационална компания може да съди държавата, ако нещо не й хареса. Партията му била твърдо против това споразумение.

Чуколов беше категоричен, че с протеста си националистите изразяват мнението на милионите българи, че България не трябва да бъде колонизирана държава. „В момента Джон Кери упражнява натиск на подопечните му нови управници, за да се възобнови добивът на шистов газ; да се използва нашата територия за война срещу Русия; да се подпише Трансатлантическото споразумение. Ние сме против тези неща. Последните 25 години виждаме как всяко българско правителство безпрекословно слуша американския господар и всички партии, които са били на власт изпълняват техните нареждания“, коментира Чуколов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Абе как господ е съберач А? А тоя плевнята от него по голям ПРЕДАТЕЛ България В Историята не имала ! Мишката се смее доволно но не знае тоя дино че едошъл да краде от България !
  • 2 Пламен Бакърджиев

    0 0 Отговор
    Разбира се, че стоят твърдо. Нали по този начин управляват половината свят, независимо дали е съгласен или не.
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    "САЩ стоят твърдо зад всички...", забелязахте ли къде стоят САЩ
  • 4 MEKERE

    0 0 Отговор
    Наивник! - президент
    Послушник! - президент
    Г.золизец! - президент
    Лакей! - президент
    Поплювко! - президент
    Лавандула! - президент
    Предарел! - президент
    Родоотстъпник! - президент
    Мижетурка! - президент
    Гръм да го порази!
    Бял ден да не види!
    И още имам ама за после, то . . .
    ДАНО РУСИЯТА ДА СЕ ИЗПРАВИ И ТОГАЗ С ТАКИВА, КАТО НЕГО БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ РАЗПРАВИ !
    НЯМЯ ДЕ ДА ИДЕШ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове