Last news in Fakti

15 Януари, 2015 12:54, обновена 15 Януари, 2015 18:06 2 137 14

Кери: Говорихме за сигурност, енергетика и корупция

  • джон кери-
  • корупция-
  • енергетика-
  • сащ-
  • българия-
  • бойко борисов

Белият дом дипломатично ни отказа да ни махне визите

Кери: Говорихме за сигурност, енергетика и корупция - 1
Снимка: БТА

Регионални и глобални предизвикателства, енергийната сигурност и върховенство на закона са били основни теми на разговор между американския държавен секретар Джон Кери и премиера Бойко Борисов. Новината беше съобщена от Бойко Борисов след края на разговорите, който продължиха с 40 минути повече от предвиденото в протокола.

Благодаря на премиера Бойко Борисов за горещия прием. Живеем във времена на предизвикателства. Аз съм тук, за да кажа, че Америка е ангажирана с проспиритета и стабилността на България, заяви от своя страна Джон Кери. Той отбеляза, че България и САЩ са повече от десетилетие съюзници срещу тероризма и подкрепа на световната сигурност в Афганистан и Ирак. Нашата цел е да се справим с всички предизвикателства, които са пред нас. Ние говорихме по въпросите на сигурността, енергетиката, върховенството на закона и културното многообразие.

България и САЩ ще задълбочат плановете си за съвместни военни учения. Джон Кери отбеляза, че е отделено значително време на темата на енергийната сигурност не само за България, но и в Европа. Били обсъдени специфични мерки в тази област, отбеляза Джон Кери.

България трябва да пресече въпросите на корупция и да подкрепи върховенството на закона. Кери припомни, че две години е работил като прокурор и през този период е работил срещу корупцията в администрацията.

Продължил е да се бори срещу корупцията срещу сенатор. Трябва да се реформира съдебната система, отбеляза Кери. Не на последно място е борбата и с организираната престъпност, каза Джон Кери.

Ние приветстваме да има безвизов режим между България и САЩ. Ние ще продължим да работим по този въпрос в бъдеще, за да постигнем по-добро пътуване, отбеляза Джон Кери. Той припомни, че програмата за безвизово пътуване е с много строги изисквания и не зависи от волята на политиците. Основна част от тази програма заемат и въпросите за сигурността. Джон Кери припомни, че за миналата година отказът за визи е бил 15,2 % срещу изисквани от закона 3%.

Вие разбирате, че ние политиците трябва да спазваме закона, лаконично заключи Джон Кери.

Сега е момента да надградим сътрудничеството в обмена на младежи.

Помагаме за опазването на Свети Тодор в Бобошево и Свети Йоан в Несебър , отбеляза Кери. Трябва да защитим нашите думи с действия, за да изпълним не само поставените цели, но и демокрацията.

България се опитва да се изправи на крака: предвиждат ли се американски инвестиции и ще проучват ли фирми от САЩ шистов газ? На този журналистически въпрос Джон Кери отговори: „Ние обсъдихме това, няма съмнение, че има големи възможности за инвестиране. Обсъдихме значението на енергийната диверсификация. Това не е насочено срещу която и да е държава, става дума за реалност: никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга“, категоричен бе държавният секретар и увери, че САЩ са готови да помогнат България да защити бъдещето си и да вземе трудни решения.

„Дълбоко сме ангажирани да привлечем инвестиции за енергийното бъдеще на България. В този смисъл ще изпратим енергиен експерт, който да работи с вашето Министерство на енергетиката, за да се разработи план. Ние ще осигурим помощ за разработване на план за енергийното бъдеще на страната“, обеща той.

Ключ за привличане на инвестиции е в България да има открито управление, върховенство на закона, реформа в съдебната система. Колкото по-бързо се направят реформи и се създаде подходящ климат, толкова по-бързо ще постъпят инвестиции, подчерта Джон Кери. „Зная, че хората се притесняват какво ще стане след спирането на „Южен поток“: ние разбираме това и сме ангажирани да помогнем на вашето правителство да постигне правилните решения в правилната посока, каза още Кери.

Премиерът Бойко Борисов допълни: „Многократно сме заявявали, че има мораторуим върху проучването на шистов газ, докато се намери технология, която 100% да гарантира чистотата на екологията в най-плодородната част на България и нашите партньори знаят тази позиция“. За Уестингхаус Борисов каза: „Има работна група и съм поискал компанията да е инвеститор в тоя проект“. Интерконекторът в Гърция да бъде изграден с европейски пари, е също сред исканията на нашето правителство, за което ще съдейства ЕК. „Запознах ги и с идеята за газовия хъб на турската граница, ако проектът между Русия и Турция наистина се осъществи“, подчерта още Борисов.

Кери изтъкна, че САЩ подкрепят разговорите между Уестингхаус и правителството.

България заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени, особено като се има предвид фактът, че „Южен поток“ няма да се осъществи. Полагаме специфични усилия да насърчим ускоряване на усилията за решаване на тези въпроси. Особено насърчаваме построяването на интерконектора между България и Гърция, този въпрос е важен и за България, и за нас“, отговори Кери на друго питане.

САЩ работят усилено да деескалират ситуацията в Украйна. Надяваме се, че в следващите дни разговорите, които се провеждат, ще доведат до резултат и до спазване на Минското споразумение и че Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение. Дали ще реши по свои причини да се занимава с отмъщение, това е нещо което ние не можем да гадаем. Ние смятаме, че е много важно да бъде уважаван суверенитетът на България и че Русия ще вземе различни решения от демонстрираните в момента. Надявам се да се постигне стабилен и проспериращ регион, което е добре за всички, коментира още държавният секретар на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 626

    1 0 Отговор
    Джон Кери ни каза да папкаме и да слушкаме.
  • 2 жмьп

    1 0 Отговор
    Тоя джон кери е най големият американски п..раст !!!
  • 3 плам

    1 0 Отговор
    СИГУРНОСТ НЯМА,ЕНЕРГЕТИКА НЯМА,КОРУПЦИЯ ГОЛЯМА,САЩ НИ ОГРАБВАТ 25 г.И НИЩО НЕ СА НАПРАВИЛИ ЗА ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ,ДЪРЖАВАТА НИ Е ПРЕД ФАЛИТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАКИВА,ЩЕ ЖИВЕЕМ НА ЗАЕМ НО ДО КОГА,ЩЕ ДОЙДАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ ЩЕ ОТКРАДНАТ И МАЛКОТО КОЕТО Е ОСТАНАЛО И ЩЕ СИ ТРЪГНАТ,А НИЕ ОСТАВАМЕ,СЕГА МОЖЕШЕ ДА СМЕ ЕНЕРГИЕН ЦЕНТЪР И ПОЛОВИН ЕВРОПА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАС НО ХОРА КАТО БОЙКО ОСВЕН ДА ЛИЖАТ ГЪ .А НА АМЕРИКАНЦИТЕ ДРУГО НЕ МОГАТ,ТЕ НЕ МИСЛЯТ ЗА БЪДЕЩЕТО И ЗА ХОРАТА
  • 4 истина

    1 0 Отговор
    ОЛИЗАХТЕ Г.ЗА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ,СЕГА КАТО СЕ ВИДЯ ЧЕ НА ХОРАТА ИМ СТАНА ЯСНО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ГУБИ МИЛЯРДИ ОТ СПИРАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК ,ВЗЕХТЕ ДА ВЪРТИТЕ Г.ЗА,ДА ЗАМАЗВАТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО,АМА НЯМА СМИСЪЛ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ВИ ВИДЯ ,ЧЕ ОСВЕН ЗА ЛИЧНА ИЗГОДА НИЩО ДРУГО НЕ ВИ ИНТЕРЕСУВА,ТЪПИ ГЕРБЕРИ,ФАЛИРАХТЕ КТБ ЗА ДА ВЗЕМЕТЕ ВЛАСТТА,ТА ДА СПРЕТЕ ЮЖЕН ПОТОК,ТА ДА НАПРАВЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАТО ШВЕЙЦАРСКО СИРЕНЕ ДА ТЪРСЯТ ШИИЗТОВ ГАЗ,АМИ АКО НЕ НАМЕРЯТ,ЗАЩОТО НАДУПЧИХА ПОЛША И СЕ ОКАЗА ЧЕ НЯМА НИЩО И СИ ТРЪГНАХА.КАКВО ЩЕ ПРАВИМ АКО НЯМАМЕ ГАЗ ТЪПИ ГЕРБЕРИ,ХЪБОВЕ АМА ДРУГ ПЪТ,АЗ ЩЕ ВИ КАЖА ЩЕ КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ ЮЖЕН ПОТОК ПРЕЗ ТУРЦИЯ,НО ПО СКЪПО,А ВИЕ ТРЯБВА ДА ИДЕТЕ В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
  • 5 унуфри

    1 0 Отговор
    Нашият седи като насран физиономия на гъзолизец и предател.Когато бяхме с Русия имахме.... 6 атомни реактора и изнасяхме ток в десетки държави. 240000 хл. заети в военната промишленост .А сега не правим и копчета за НАТО малкото останали заводите се взривяват и умират хора а в другите мизерстват без заплати както и цялата държава. Имахме 30 броя модерни истребители за времето от които са останали 3-4 бр. и много други неща.Като например десетки ВЕЦ от които и след 26 години произвеждаме 30% от необходимата енергия.Та ония от Правец никога не съм го виждал толкова аки пре Брежнев. САЩ помогна на Ирак;Либия иУкраина и явно това ще стане и с нас.
  • 6 кмета

    0 0 Отговор
    лъжете америка направи много научи как със самолет да пуска вируси то не било грип а ми дремна шарка
  • 7 Гошо летеца

    0 0 Отговор
    Къде са ми самолетитеееее? Лети ми сеееее!
  • 8 Атанас

    0 2 Отговор
    Аз пък казвам че Кери и Бойко са пичове ! ;-)
    Като чета обичайните коментари се питам - всеки българин - експерт в геополитика, енергетика, икономика и тн.
    Пък на улицата като кучета - тъпи, злобни, завистливи - никакъв респект .... абе куче, че те сгази и нема да му мигне окото.
    Така че - по-малко философия и се погрижете за психическото си здраве, а не е лошо и за физическото ;-)

    Коментиран от #12

  • 9 Монго

    0 0 Отговор
    Пък батко дойде и ни дръпна ушаците...
  • 10 некойси

    0 0 Отговор
    Отвъдокеанските ни началници са дошли да ни нагледат и да се уверят че техния интерес тук е защитен.
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Боко тоя американски п..раст пак му нализахте г..ъ А? ПРОДАЖНИ Гербаджии! кери шматката дойде да краде от България ! Където са отишли тия янки нито една държава не е добре ГЛАД И МИЗЕРИЯ ! И България я очаква същото ПРОДАЖНИЦИ !!!
  • 12 ай брамс

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Атанас":

    Супер пичове са! Толкова много са направили за България! Единия ни докара Мариците, да ни е скъп тока, а другият ни го вдига през 3 месеца! Америка за 25 години ни е дала толкова много! Ей сега ще ни продадат и самолети и ракети, че и войничка може да ни спретнат, е само срещу няколко милиарда, ама кво от туй тя нашата икономика ще ги поеме, нали сме прости, ще плащаме!
    Най хубавото е обаче, че оставиха бившите другари да си гледат кефа и да правят каквото си искат, за това сега ни управляват генерали вместо икономисти, какъв кеф само!
    Американците си гледат интереса, каналите за дрога и оръжието, а истинското мнение за Тиквата и обкръжението го има в Уикилийкс в официалната грама на амриканското посолство, заради, която изгониха посланика Байърли!
    http://e-vestnik.bg/11837
  • 13 ай брамс

    0 0 Отговор
    Кери иска да ни накери с шистовия газ! Иска да превърне Добруджа в пустиня, иска да ни трови! Гледайте сеир, как скоро ще се домъкат кръвопийците от Шеврон. Тук обаче не са познали, щото ще играе брадвата.
  • 14 гост

    0 0 Отговор
    Браво На ай брамс ! И АЗ съм стеб взимам всичкото джепане и ги почваме американските педерасти Ако видим зор звъним На ПУТИН!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове