Last news in Fakti

31 Януари, 2015 13:47 968 3

Станишев представи левия разказ за Европа и България

  • станишев-
  • бсп-
  • левия-
  • разказ-
  • социалисти
Станишев представи левия разказ за Европа и България - 1
Снимка: БСП

„Днес БСП не е в международна изолация, както беше през годините преди да поема лидерския пост. Европейската левица наблюдава и се вълнува от процесите в партията. “ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на откриването на семинара „Предизвикателствата пред лявото в Европа и в България през 2015 г.“ в Пловдив. Той е категоричен, че БСП не е сама и ще получи силна европейска подкрепа отвън. “БСП е моята партия. Затова ще положа максимални усилия подкрепата от партиите от ПЕС за БСП да бъде видима и ефективна“, допълни той цитиран от пресцентъра на социалистите.

Според Станишев е време за силен старт на политическия сезон. “Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво. Да изпълни ролята си на говорител на своите избиратели и да влезе в битката за ценности. Защото „целият свят прави път на онзи, който знае къде отива“, каза още той. По неговите думи в политиката нищо не е предопределено. “Днес всичко зависи от нас. Преди две години кой можеше да предвиди, че такива мащабни масови протести ще свалят правителството на Борисов? Или кой можеше да предвиди, че ДПС, нашият коалиционен партньор, ще тръгне да сваля правителството с мандата на БСП? “, попита той и припомни, че след загубите на БСП през 2001 г. и през 2009 г. мнозина са пророкували, че на следващите избори БСП ще се бори да прескочи 4% бариера. “Но това далеч не се оказа вярно“, подчерта Станишев.

Лидерът на ПЕС е на мнение, че оттеглянето на държавата фаворизира „силните на деня” – монополи и корпорации са използвали липсата на контрол не за да произвеждат, а за да се вплетат във властта, за да изкривяват пазара в свой интерес. “И у нас, и по света това доведе до задушаване на демокрацията, до огромно неравенство, социален разпад и делегитимация на публичните институции“, обясни лидерът на ПЕС.  “И колкото и да се опитват родните критици да ни прехвърлят вината за неуспешния преход и разочарованието на българите, трябва ясно да кажем, че не ние сме авторите на този порочен модел! Напротив, оказа се, че в България единствената партия, която упорито заставаше срещу подобни политики е БСП“, уточни Сергей Станишев.

“Всички знаем, че сегашното правителство няма да реши нито един от фундаменталните проблеми на страната. Напротив – ще ги умножи и задълбочи. И няма как да очакваме десните в Европа и в България да предложат верния изход от кризата. Защото те са част от проблема и не могат да бъдат решението“, допълни Станишев.

Лидерът на ПЕС обясни, че навсякъде в Европа хората искат промяна – искат сигурна работа, искат справедливост и перспектива за по-добър живот. “Като лява партия, трябва ясно да кажем, че капитализмът не е морален по своята същност. Също така, че няма знак за равенство между „капитализъм“ и „демокрация.“ Според него днес в Европа и в света духат мощни ветрове на промяната. “Обективно махалото на световния часовник върви на ляво. Европа върви на ляво“. Станишев  даде пример с това, че когато преди 4 години е станал лидер на ПЕС, в Европейския съюз е имало само две държави, управлявани от леви премиери, а сега са 10. “На европейските избори през май 2014 г. ЕНП загуби значителна подкрепа – над 50 места по-малко в Европейския парламент. ПЕС запази позициите си. Но да си кажем честно – не бе припозната като алтернатива от гражданите на Европа. И опасността е, че ако социалдемокрацията не стане носител на промяната – други ще влязат в тази роля“, поясни той.

“Какво е нужно на Европа днес. След времето на „социалдемократическия консенсус“, установен след Втората световна война, след провала на неолибералния модел и породените от него непоносими изкривявания, днес е време за нов пакет от принципи и политики, които да отговорят на очакванията за промяна. И неговото име е „консенсус на солидарността“, допълни Станишев.

“БСП ще има бъдеще, ако съумее разбираемо и убедително да представи на хората левия разказ за това каква България искаме и ако го отстояваме последователно“, заяви Станишев. По неговите думи днес България се управлява от правителство, което е резултат на умората от един продължителен цикъл на противопоставяне, разделение, омраза и протести. “ГЕРБ спечелиха, не защото се носител на надеждата, а като по-малкото зло. Като силна партия, излъчваща стабилност и монолитност, която знае какво иска и разчита на сериозна европейска подкрепа“, обясни социалистът.

“Самата програма на правителството подсказва и основната слабост на това управление – „Програма за стабилизация на България за 2014-2018 г.“, заяви Станишев. Той е на мнение, че тя е програма за утвърждаване на статуквото. Според него единствените цели на това правителство са оцеляването и „усвояването“.

Станишев зададе и няколко въпроса: “Как многократните клетви на АБВ, че няма как да участват в самостоятелно дясно управление бяха погазени? И на каква цена? Как например обещанията на АБВ за прогресивно облагане се трансформираха в отнемане на близо 400 лв. от джоба на стотици хиляди бедни работещи българи?! На каква цена? Всички знаем отговора на този въпрос – разпределението на благини и постове, разпределяне на ресурс за изборите. Той припомни и изтеглянето на нов дълг само за една година - 8 млрд. лв. – по 1000 лева на всеки българин.“

Станишев е категоричен, че е време на всичко това БСП да окаже яростна съпротива. “На първо място – БСП има нужда от самочувствие и воля да отстоява постигнатото. Иначе никой няма да ни последва“, допълни той.

Станишев припомни и че БСП  е партията, която случва нещата. “Ние вдигаме доходите и пенсиите и правим социалното размразяване. Ние докарваме икономическия растеж и даваме перспектива за развитие на икономиката, ние сме коректните към бизнеса и създаваме усещане за стабилност и предвидимост. След 1997 г. БСП няма управленски провали“, поясни той.

“Държавата ни днес привилигерова едни и дискриминира други. И това не е справедливо“, категоричен е Станишев. Той даде пример с разпределението на парите за саниране на жилища и двойните сметки за ток. “

Лидерът на ПЕС заяви, че БСП трябва да се върне към свои утвърдени принципи – партийната дисциплина и вътрешна солидарност. “Само защитавайки се взаимно ще печелим обществено доверие и за партията си“, допълни той. Според него БСП ще излъчва сила, когато започне да отстоява хората си, политиките си, постиженията си. “Тогава ще вдъхваме доверие и ще ни следват. За да ни припознаят за алтернатива ни трябва разказ за бъдещето. Нужно е да очертаем и споделим с хората ясна и вдъхновяваща картина за това каква България искаме. Искаме България да е справедлива, социална, суверенна и просветена държава“, заяви Станишев.

Станишев подчерта, че за да се представи БСП солидно, трябва да се обърне към периферията. “Това означава и реален разговор с различни социални групи по места и перспектива за тях. В процеса на издигане на нашите кандидати – избираемост, личен авторитет и споделяне на нашата визия за бъдещето“, поясни той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 demokrat

    0 0 Отговор
    по голяма демагогия от това _ здраве му кажи!
  • 2 comment

    0 0 Отговор
    Смешник!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тоя нагъл украинец работи за фашистите в киев и бута България към пропаст. Да отиде и да се запише в шприцкомандите азов или айдар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове