Last news in Fakti

31 Януари, 2015 15:24 856 2

Миков: БСП е единствената идейна партия в България

  • бсп-
  • миков-
  • идейна-
  • партия

АБВ не е опасна, смята лидерът на социалистите

Миков: БСП е единствената идейна партия в България - 1
Снимка: БСП

„Единствената идейна партия в България беше, остава и съм убеден, ще бъде Българската социалистическа партия“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на откриването на семинара „Предизвикателствата пред лявото в Европа и България през 2015“ в Пловдив. По думите му сред вътрешнополитическите фактори, които имат значение за състоянието, за развитието на БСП- са отношенията с президента. Той припомни, че в периода 2002 – 2012 е имало президент, излъчен от левицата, но „сякаш не успяхме да извлечем достатъчно позитиви от това, особено през втората половина от този период“. Относно отношенията с днешния президент, който по думите му, демонстрира недопустимо поведение на държавен глава, Миков заяви, че днес е нужно БСП с по-голяма увереност да отстоява пред президента принципите на парламентарната демокрация, вкл. разделението на властите, и да изпълнява ролята си на обединител на нацията. Това ще затвърди характеристиките на БСП като национална и демократична партия.

БСП доказа, че може да устои на дългогодишните политически репресии

„БСП доказа, че може да устои на дългогодишните политически репресии от представители на десницата в периода 1997 – 2001 и в най-новия период- от стана  на ГЕРБ. Това е, защото БСП, за разлика от тези формации, е идейна партия. Освен това, ние сме и демократични- и това е особено видно в сравнението с ГЕРБ.”- изтъкна лидерът на БСП.  Относно отношенията с ДПС Миков заяви, че в това партньорство се е видяло, че когато несъвместимостта между либералните и социалистическите ценности ни накара да отстъпим от политически, от идейни, програмни позиции- последиците от това като отношение, като доверие в гражданите- са твърде тежки. В тази връзка той заяви, че БСП трябва да продължи да си партнира с онези партньори, които отговарят на политическия й профил и с които левицата споделя общи ценности. Миков използва случая да благодари на партньорите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и бе категоричен, че тази коалиция не е проект за едни избори.

Михаил Миков изтъкна, че  размиването на политическата идентификация и изводът, че няма ляво, няма дясно- са довели до това, на избори хората да решат да останат вкъщи. „Югът на Европа ни дава доказателства, че има ляво и ние трябва да утвърждаваме в нашата работа ясното, автентичното представителство на левите ценности, защото в най-бедната страна от ЕС- това е интересът на българските граждани.”- коментира председателят на БСП.

АБВ не е опасна 

Михаил Миков коментира, че АБВ  не е опасна партия за разделение на левицата, защото те не предлагат алтернатива за развитие. „Те изповядват един леко обиден за избирателя прагматизъм в реализирането на определени властови амбиции, полезни за тесен кръг от ръководството, но в никакъв случай, недаващи възможност и ресурс за реализиране на политика, заради която тези хора, които са пуснали бюлетината за АБВ, са участвали в иборите с очакване и надежда“, аргументира се Миков.  За АТАКА лидерът на социалистите заяви, че в последно време тя се опитва да заеме ниша в крайно лявото пространство, да играе ролята на крайната левица. Според него тяхната риторика има своята аудитория, но те не звучат докрай автентично - заради политическата си история, заради липсата на ясна политика, заради прекомерната злоупотреба с националистически и ксенофобски послания и заради липсата на европейска легитимация.

„Ние като социалисти трябва много по-активно да се съобразяваме с настроенията в обществото и да даваме постоянен отговор не само на национално равнище- а на областно, на общинско, в основните партийни организации, които трябва да излязат от апартаментите и опушените клубове. Най-важно е отношението с гражданина.”- призова Михаил Миков. 

За външнополитическите връзки на БСП Миков заяви, че партията трябва да продължи активните отношения  със семейството на ПЕС и други партии, извън това семейство, които споделят леви ценности. „Ние имаме големия шанс, че Сергей е председател на ПЕС, но това е и голяма отговорност – отговорност за подкрепа, но и отговорност за налагане на политики, които българските социалисти предлагат на партиите от ПЕС“, каза още лидерът на социалистите.

В заключение Михаил Миков поиска партията да се подмладява постоянно. „Във всички ръководни органи трябва да утвърдим квоти за млади хора, които да участват в тях“, предложи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кънев

    1 0 Отговор
    Освен, че е "идейна" партия, успява да си претворява идеите в банкови сметки! Браво!!!
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Натовски подлоги и предатели.

    Този нагъл украинец като иска да отиде да се запише в айдар а не да вкарва България в чужди мръсни войни за ресурси.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове