Last news in Fakti

3 Февруари, 2015 15:26 2 551 0

Защо местят децата от SOS селището в Дрен

  • местят-
  • децата-
  • децата-
  • sos селището-
  • дрен

SOS Детски селища България представи плановете си за общността от SOS приемните семейства, живеещи в Дрен и Трявна

Променените тенденции в грижата за децата на световно ниво доведоха до промени в международната организация, както и до създаването на нов модел интегрирано в градска среда SOS детско селище.
Това стана ясно на състоялата се пресконференция днес SOS Детски селища България, които представиха своята визия за бъдещoто развитие на Сдружението, с която се цели да се отговори на сериозните промени в досега познатите модели на грижа за деца в риск, както и на социалното и икономическото развитие на обществото по света и у нас.

По време на пресконференцията, Ела Янчур, представител на международната организация SOS Children’s Villages International, и регионален директор за България сподели европейския и световен опит в развитието на SOS детските селища.

„В Европа ние вече не строим SOS детски селища, а се ориентираме към т.нар. интегрирани селища. Такъв е примерът с Флоридсдорф в Австрия - интегрирано селище в условията на градската среда на Виена. То е разположено именно там, където има повече възможности за социализация и здравни и образователни услуги“ разказа Ела Янчур, представител на международната организация SOS Children’s Villages International. „Интегрираният модел ни позволява да разпределяме по-ефективно ресурсите, като навсякъде си сътрудничим с местните власти и органи, за да можем да подкрепим децата и приемните семейства най-ефективно“, допълни Янчур.

Сдружение SOS Детски селища България започна прилагането на дългосрочната си стратегия за устойчиво развитие, която е съгласувана предварително с международната SOS организация и с нея са запознати по-големите дарители и партньори на SOS Детски селища България. Стратегията предвижда детските селища на Сдружението в страната да се развият по начин, който да осигури пълноценно детско развитие в съзвучие с променящите се държавна политика и практики в международната SOS организация.

Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата, сподели и основните аргументи за подкрепата, която НМД предоставя на SOS Детски селища: „НМД категорично подкрепя усилията на колегите от SOS да подобрят възможностите за децата в SOS детското селище и да им дадат шанс и възможност за по-добро образование, по-добра здравна грижа и шанс за по-добра професионална реализация. Въпросите за бъдещето на земята, сградите, работата на хората от село Дрен са важни и трябва да намерят своя отговор, но за нас на първо място трябва да са правата, нуждите и интересите на децата, за които семейството е най-добрата среда за развитие на детето, а социалното включване на децата е от първостепенно значение.“

С подкрепата на международно ниво и съдействието на държавните институции, традиционният модел на SOS Детско селище, който бе изграден в с. Дрен преди 20 години ще бъде заменен от нов – на интегрирано в градска среда в София и Перник SOS детско селище. Организацията подготви индивидуална програма за интеграция и подкрепа на всяко едно дете и приемно семейство. За да се гарантира успехът, планираните действия са съгласувани с международната SOS организация, а самият процес на преместването се следи от опитни експерти с цел постигане на плавна адаптация. На вниманието на международната организация стои и въпросът за бъдещото използване на изградената инфраструктура в Дрен и вземането на най-правилното решение за бъдещото й използване съвместно с община Радомир, като съсобственици и страни със споделена отговорност. Сдружението е готово да обсъди всички възможности за разрешаването на настоящата ситуация и ще продължи да поддържа имота, докато се постигне споразумение за бъдещото му предназначение.

Като най-голямата международна организация за закрила и работа с деца, SOS Детски селища осигурява възможно най-качествени грижи и подхожда с уважение и обич към всяко едно дете. Актуална информация за хода на процеса ще бъде предоставяна своевременно на всички заинтересовани страни. Настаняването на деца в подходяща среда и всяка промяна в грижите за тях се определя, проследява и оценява както от експертите в Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане, така и от SOS Children’s Villages
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове