Last news in Fakti

4 Февруари, 2015 14:59 694 1

АБВ иска спецкомисия за оценка на енергийния сектор

  • първанов-
  • абв-
  • спецкомисия-
  • енергийния сектор

Трябва да отхвърлим опитите България да бъде квалифицирана като фронтова държава, заяви Георги Първанов

“България трябва да отхвърли всякакви опити да бъдем квалифицирани като фронтова държава“.  Това заяви по време на среща с медиите председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

"Възразявам в България да бъдат разположени нови части, особено в контекста на разбирането за фронтовите държави. Смятам, че България не бива да допуска да стане територия за база на атаки срещу наши съседи. Това е политика, която съм отстоявал още от 90-те години. Искам да отбележа и критичното си отношение към начина, по който военният министър се разправя морално и законово с военното разузнаване в този момент, в който България има нужда от укрепване на своите служби. Да се опитваме да си разчистваме сметките с миналото  е недопустимо", посочи още Георги Първанов.

По думите му България трябва да разгледа и възможността за въвеждане на облекчен режим за получаване на гражданство за сънародниците ни, живеещи в Украйна. „На територията на тази държава има множество хора със силно българско самосъзнание и ние трябва да сме готови да посрещнем тези от тях, които решат да потърсят закрила у нас“, призова той.

АБВ иска спецкомисия за оценка на енергийния сектор

Пред представители на медиите Георги Първанов обяви , че ПГ на АБВ стартира инициатива за събирането на подписка в полза на създаването на специализирана комисия за оценка на състоянието на енергийния сектор на България.„Разчитам, че ще има подкрепа от всички парламентарни групи. Искаме истината за енергетиката да бъде извадена и да стане достояние на българския народ". 

Може да се мисли за контролни механизми при санирането

Председателят на АБВ коментира и стартиралата кампания за саниране на жилищните сгради в страната. „Ние одобряваме тази инициатива. Смятаме я за полезна и необходима и се надяваме тази идея да бъде реализирана по най-добрия начин. Ако някой има съмнение в процеса на санирането, нека да се измислят някакви контролни механизми. Разбира се, веднага искам да кажа, че това не отменя необходимостта , както внушават някой определени политически кръгове и институции, от развитието на ядрена енергетика и от развитието на сериозна газопреносна мрежа“, категоричен бе той.

В тази връзка Първанов коментира и заявената пред международните ни партньори позиция на премиера Бойко Борисов по „Южен поток“ и трасето на „Набуко“, която  част от журналистите определиха като еманципирана. „Той не търси еманципация, той търси закрила ! Той търси някой друг да ни реши проблемите – САЩ  да спрат Турция, Европа да се разбере с Русия. Аз съм за това тези фактори да подпомагат нашите усилия. Новият поток може да мине по трасето на "Набуко“, припомни позицията си лидерът на АБВ.

Възражения по здравната реформа

Председателят на АБВ изрази сериозни възражения и относно проекта за промени в закона за здравеопазването, предложени от ресорния министър Петър Москов. Едно от тях е свързано с намерението гражданите да бъдат задължени да изплатят всички невнесени здравни осигуровки за 15 години назад(откакто в България има НЗОК). Това, според Георги Първанов, противоречи на сроковете за давност заложени в родното законодателство. Той възрази и срещу гратисния период, който се предвижда да получи държавата по своите задължения за изплащането на здравните вноски. „Защо се цели дисциплиниране на индивидуално закъсняващите, а се оставя един такъв гратисен период на държавата от 10 години“ попита Първанов и посочи , че АБВ е открило и редица недостатъци в предложенията за реформи в ТЕЛК и НЕЛК.Във връзка с предстоящата реформа в здравния сектор ПГ на АБВ ще покани на разговор ресорния министър Петър Москов, обяви лидерът на АБВ.

ДПС превръща темата с Възродителния процес в приоритет

Встрани от темата Георги Първанов коментира въпроси, свързани със социалната политика, провеждана от екипа на АБВ в МТСП и желанието на държавата да започне да насърчава отговорното родителство. „Независимо от позицията на ДПС относно социалната политика на вицепремиера Ивайло Калфин, ние ще продължим да отстояваме нашата. Видях, че от ДПС реагираха остро. Питам се защо ДПС се опитват да политизират този въпрос, който е много важен и е свързан с демографията", попита лидерът на АБВ, според когото ДПС се опитва отново да спекулира и с темата, около Възродителния процес.

 „Виждам, че ДПС превръщат тази идея в основен приоритет за парламентрания си сезон. Ако това беше начин да се мобилизира електоратът им, не бих възразил. Около нас ври и кипи, цивилизационният дебат и той е много остър. Ние трябва да се върнем към моделите на етническата толерантност, която имаме повече от век. Твърдим, че големият проблем на всички етноси и религии в България е социалният“, посочи в заключение той.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    ой горкичкия първанка, обвиниха го че бил милионер, а тои тъне в мизерия и живее в панелка, само усмивчицата му е останала горкичкия, да му отворим една банкова сметчица......единственото което има е една не малка колекцийка от пушки дето само едната струва не по малко от 10 бона , ама карай , то това си е хоби
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове