Last news in Fakti

9 Февруари, 2015 17:31 4 759 17

Цветан Цветанов осъден на 4 години затвор и на втора инстанция

  • сас-
  • сгс-
  • цветан цветанов-
  • осъдителна присъда-
  • 4 години-
  • лишаване от свобода-
  • обжалване

Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на СГС, но решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок

Цветан Цветанов осъден на 4 години затвор и на втора инстанция - 1
Снимка: архив БТА

Тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Спас Иванчев и членове Елена Каракашева и Петър Михайлов потвърди днес 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, произнесена на първа инстанция от Софийския градски съд (СГС) на 29 май 2014 г., съобщиха от пресцентъра на САС.

С тогавашното решение на съдия Тони Гетов Цветанов бе признат за виновен в престъпление срещу правосъдието по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу трима души и бе осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим, както и на забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

САС намира присъдата на СГС за правилна и законосъобразна и я потвърждава изцяло. Решението на Апелативния съд обаче също не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Става дума за отказаните от Цветанов СРС-та срещу бившия ръководител на БОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Процесът стана известен в медиите като делото за шестте "не!!!”-та. 

В мотивите си САС се аргументира защо Цветанов е извършил престъплението при пряк умисъл.
"Обществото има очаквания, а законът изисква безупречно изпълнение на задълженията на този пост, който е изключителен по своя характер и се ползва с изключително също така обществено доверие, тъй като на него се очаква спазване на закона и защита правата на гражданите. Вместо това е проявено поведение, което е във висша степен нетърпимо и което показва, че степента на обществена опасност на подсъдимия е твърде висока, като се е оказал не на висотата на заемания пост и на законовите изисквания, неумеещ и неготов за законопослушание”, казва се в мотивите.

Колкото по-високо в йерархията е един държавен служител, представител на една от трите власти в държавата, с толкова по-големи правомощия и отговорности е натоварена неговата длъжност. Разбира се, и вредните последици от неспазването на закона са много по-големи и най-вече се разрушава общественото доверие - нещо много необходимо при спазване на обществения договор при функционирането на демократичната държава, категорични са от САС.

Според магистратите от Апелативния съд Цветанов е “проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените установени от закона задължения. Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона", изтъква се в мотивите към присъдата, които се отнасят до вида и размера на наказанието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В ПУКОВ

    1 0 Отговор
    И да видя не вярвам 4е ДР. Цветанов ще бъде осъден абсурт
  • 2 1313

    0 0 Отговор
    ако този лежи в затвора аз ще лежа карибите
  • 3 Тато

    0 0 Отговор
    Другарки и другари, това е абсурд!
  • 4 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Посланик в Куба или при братя Изпързалеви!
  • 5 Факира

    0 1 Отговор
    Доколкото знам Цветанов не е вкарвал невинни хора в затвора, но за сметка на това излови доста от криминалният контингент.
    От другата страна са "ляво" мислещите жителчета на страната, които много-много не им дреме дали престъпниците ще влязат в затвора, но искат така "по-видните" люде ако може да ги приберат някъде та да няма кой да им дава акъл.
  • 6 909

    1 0 Отговор
    Ще обжалва и ще отърве кожата с условна присъда това е ясно !
  • 7 ха

    1 0 Отговор
    Ей този наглец трябва да търка наровете в затвора!
  • 8 пенсионер

    2 0 Отговор
    то само Цветанов да е още колко има за затвора като него но не ги пипат .Не случайно се протакат и отлагат делат да мине давнос т.
  • 9 999

    1 0 Отговор
    Като всички престъпници в демократична България и той ще отърве к.....а.
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Нека сега да лежи 4 години в имението но братя Галеви и да му слугуват чираците да види хубаво ли е без парламент и без ежедневен тормоз от питания! Но поне да му пратят Фидосова за компания на първо време, да прави физарядки!
  • 11 ужас

    0 0 Отговор
    ужасна държава ,осъден на две инстанции се разхожда свободно,гради законите на България обикаля света и злепоставя страната ни ,има пълен достъп до всички секретни материали и е в комисията за СПСтата,ужас .Това ако е обикновен човек веднага ще го затворят.Бог да пази България
  • 12 SOS

    0 0 Отговор
    Ще отърве кожата защото си избра шев на ВКС който да го спаси ! Те за това бяха машинациите и борбата във ВКС !
  • 13 mazonakis

    0 0 Отговор
    Такива като тоз и Боико Борисов и Ония на КТБ където изкрадаха банката трябва да лежат в затвора алкатрас до живот
  • 14 ханс

    0 0 Отговор
    Ако този физкултурник влезе в затвора значи България вече се е оправила и можем да кажем ,че сме Европейци!!!
  • 15 ха ха ха

    0 1 Отговор
    Заместник шефа на най голямата партия влиза в затвора?! Няма такава държава!
    Ако Цецо е записал разговора на Главата с Бирата, евала! Може да излезе честен милиционер, не слушайте, какво ви пускат по "новините".
  • 16 червей

    0 0 Отговор
    Крайно време е тоя пипон да търка нара при бай Ставри!Толкова ги е натворил ,че и това му е малко,но като си има Мента раджия за адвокат и си назначи куп свои протежета в съда пак ще ни се хили ката пача !
  • 17 Монго

    0 0 Отговор
    Този няма да влезе в затвора, а на бас...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове