24 Февруари, 2015 18:27 1 076 0

Поемането на нов дълг е признание за липса на реформа

  • дпс-
  • йордан цонев-
  • алиосман имамов-
  • против-
  • нов дълг-
  • заем-
  • тютюнопроизводителите

ДПС няма да подкрепи заема от 16 млрд. и призовава всички, които са против, да присъстват утре в пленарната зала

Поемането на нов дълг е признание за липса на реформа - 1
Йордан Цонев

Движението за права и свободи ще гласува против ратификацията на тегленето на нов дълг, заяви по време на пресконференция днес Йордан Цонев от ДПС и призовава всички, които ще гласуват "против", да бъдат утре в парламентарната зала.

Цонев посочи, че аргументите са в три посоки - финансови, икономически и политически. Той определи, че подходът по поемане на нов дълг е иновативен за страната и че не е добре обоснована необходимостта от такъв подход. Като втори финансов аргумент Цонев определи, че сметки на ДПС и на други експерти сочат, че не финансирането на падежиращите дългове и на бюджетния дефицит са продиктували необходимостта от поемане на дълг.

"Има разминаване, но смятаме, че финансовото министерство трябваше да бъде по-акуратно в сметките, да посочи точната необходимост", обясни Цонев. По думите му, поемането на нов дълг е признание за липса на реформа. "Ако в следващите три години дългът ще продължи да се увеличава, няма да бъде намаляван, или няма да бъде намален дефицитът, означава, че обещанието за правене на реформи, с което партиите дойдоха на власт, няма да бъде изпълнено", изтъкна Цонев.

ДПС не беше потърсено за официални консултации по поемането на такова дългово бреме, каза Цонев и допълни, че в следващите 30 години 16-те милиарда лева няма да бъдат връщани от Радан Кънев, нито от Валери Симеонов или от Бойко Борисов, а от всички. "В духа, в който сегашният премиер след изборите налага конструктивост и консултации, смятаме, че трябваше да има консултации и с опозиционните партии в парламента - БСП, ДПС, за да си изкажем мнението", посочи Цонев. Като доказателство, че от ДПС винаги са били добронамерени Цонев припомни, че при поемането на последния голям дълг на Симеон Дянков, при предишното управление на ГЕРБ, ДПС е запазило мълчание и е подкрепило споразумението за дълга.

"Смятаме, че всички, които участваха преди година и половина в протестите и в медийното отразяването на поемането на 1 млрд. лева дълг от кабинета "Орешарски", трябва да се извинят на целия български народ, заради лъжите, които изсипаха, защото структурата на онзи 1 млрд. е същата като тази на 16-те милиарда", посочи Цонев и добави, че ще отправят апел към президента, за да видят дали сега ще направи същото като тогава - да върне с вето актуализацията на закона за бюджета заради дълга. "Трябва да имаме еднакви позиции по еднакви проблеми. ДПС активно ще вземе участие в утрешния дебат и категорично ще гласува против", увери Йордан Цонев.

Страната реално се изправя пред дългова криза. В края на 2009 година дългът е бил под 10 млрд. лева. В края на програмния период на това управление, през 2017 година, той ще нарасне до 27,7 млрд. лева. Това е най-високият темп на нарастване на дълг в ЕС за последните 8 години, категоричен бе Йордан Цоев. По думите му с това темпо след няколко години ще минем критерия държавният дълг да е 60% от БВП.

"Ние от ДПС, които се съгласихме да сдадем властта с надеждата, че по-благоприятна политическа среда след изборите ще позволи пратвенето на необходимите за страната реформи, тъй като констатирахме, че средата за правене на реформи не е благоприятна. Това означава, че ние напразно сме направили тази стъпка", коментира Цонев.

Зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов пък коментира друга тема на днешната пресконференция и изтъкна, че е несправедливо тези, които в момента отглеждат тютюн, да не получават субсидии. Политиката на ЕС е не да стимулира производството на тютюн в България, а да стимулира спирането му, коментира той.

"Поради това и поради ограниченията, наложени от ЕС, не може да се промени референтният период или базата, върху която да се изчисляват съответните субсидии. И сега, и догодина ще срещате тютюнопроизводители, които отдавна са се отказали от производството на тютюн, да получават субсидии", обясни Имамов.

По думите му, те са произвеждали тютюн през изминалия референтен период и са имали договори. "Това им дава право, съгласно нормативните документи на ЕС да получават субсидии. Философията на ЕС по отношение на тютюнопроизводството е ясна - те стимулират процеса на затихване на производството на тютюн и не само в България. Това е процес, който тече в целия ЕС". Алиосман Имамов обяви, че този проблем може да бъде решен само ако 12-те държави в ЕС, които произвеждат тютюн, успеят да променят политиката на Съюза по отношение на тютюнопроизводството.

Имамов бе категоричен, че този сектор има бъдеще в България, защото 95% от тютюна, произвеждан у нас, се изнася.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове