Last news in Fakti

17 Март, 2015 10:06 1 281 1

С "Поправката КТБ" властта замита ли кражбите си?

  • поправката-
  • ктб-
  • властта-
  • замита-
  • кражбите

Оставам с впечатление, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е била качена на Луната и цялата държавна власт все едно гледа с телескоп и вижда, че някой я краде тази банка. Същите тези държавни органи – прокуратура и БНБ, затвориха КТБ. Същите те я разграбиха и позволиха тези неща, а сега се прави нов специален закон, за да се удовлетворят кредиторите. Кои кредитори?! Законът се създава с цел да се заметат окончателно следите. Създаде се безумна комисия в Народното събрание. Вежди Рашидов рева няколко месеца като ранен глиган и сега млъкна. Това за мен означава, че той си е решил проблема на 100%. Т.е. на него му е все тая ще има ли специален закон или не. Това каза по TV7 адвокат Николай Хаджигенов, който заедно с депутата от Реформаторския блок Петър Славов дискутираха предстоящите промени в Закона за банковата несъстоятелност, целящи да се вкара временен синдик в КТБ.

"Днес ще стане ясен окончателният текст. Има доста предложения. На практика се стъпва на съществуващ законопроект. Предвижда се основно да има прозрачност при продажба на имуществото. В края на миналата година бяха приети мерки, касаещи пряко имуществото и активите на КТБ – т.е. да не се разграбват и разпродават. Сега се установява, че е възникнал проблем с обезпеченията", обясни Славов.

Той е категоричен, че това не е специален закон, а промяна на съществуващ.

"Промените касаят висящите производства. Тезата, че със задна дата се вменяват задължения не е правилна", добави депутатът.

За Николай Хаджигенов обаче това си е специален закон.

"Това е димна завеса за пред обществото – елате да видите, че ние правим нещо. На финала се оказва, че правят едни краставици и то криви. Властта се опитва да измие това, което направи. Не просто проспаха многомесечно разграбване на КТБ, а според мен властта взе дейно участие в това нещо! С димната завеса се опитват да скрият нещата, които направиха и вероятно нещата, които тепърва ще правят, защото вероятно все още има интересни активи в КТБ", продължи адвокатът.

Петър Славов обясни, че промените предвиждат временен синдик да влезе да наблюдава имуществото и да предприеме мерки за неговото опазване.

"Очевидно в БНБ нещата не вървят. Съгласявам се с упрека към институциите", каза още Славов.

"Каквито и закони да напишете, като има прокуратура, която работи за частни интереси, като има БНБ, което работи за лични интереси, ползата е никаква", обърна се Хаджигенов към депутата.

От думите на Петър Славов стана ясно още, че с промените се вменяват права на временния синдик, който да може да атакува сделки с трети лица и да връща активи на масата на несъстоятелността.

„Проблемът в момента са обезпеченията, които обезпечават вземанията на КТБ“, заяви Славов пък по БНР.

„Този проблем се опитваме да коригираме и аз, като член на правната комисия, ще се включа в работата на бюджетната комисия, за да направим консолидирания законопроект за банковата несъстоятелност. Водещото е временният синдик, за да започне да въвежда тези отменителни искове по отношение на трети лица, които са се облагодетелствали от имуществото на КТБ и то неправомерно. Другото, за което настояваме реформаторите, е разследваща компания с опит в банковите фалити, която да каже къде е имуществото, за да знае временният синдик кого да съди“, добави той.

Славов обясни, че временният синдик може да влезе в КТБ от момента, в който промените бъдат обнародвани:

„Вече няма да трябва да се чака откриването на производство по несъстоятелност, което за съжаление вече не е ясно точно кога ще бъде открито. Не е правилно да се каже, че промените в Закона за банковата несъстоятелност са със задна дата. Това са промени, които касаят висящо производство, а не вменяват задължение със задна дата на едно или друго лице. Смисълът на Закона, както е написан, е след като се отнеме лицензията на една банка, в много кратък срок, да се открие производството по несъстоятелност и да има синдик, който да опазва имуществото и да възстановява неправомерно разпоредененото имущество. Само че с тези процедурни-процесуални трикове, които бяха направени по второто дело, което се води за самата лицензия пред Административния съд, на практика е спряно основното дело пред СГС в несъстоятелността и то въобще не може да започне.“

Депутатът обясни, че в момента има подадени частни жалби по административното дело, но лицата не могат да бъдат открити, за да си получат съобщението с указанията какво не е наред с жалбата им, за да може тя да бъде придвижена:

„Това е положението от месеци, т.е. очевидно става дума за недобросъвестно поведение и трябва да намерим механизъм, по който да влезе упълномощено лице от закона, което да бъде строго наблюдавано от Фонда за гарантиране на депозитите и от финансовия министър, и да бъде ясно с какво имущество разполага банката.“

По отношение на избора на синдици, Славов обясни:

„Списъкът, от който се назначава синдикът, води БНБ и е поверителен. Той не е публичен. Въвеждаме изискване този списък да стане публичен и да е ясно измежду кои лица ще бъде определен временният синдик или постоянният синдик. Има възможност синдиците да бъдат сменени в хода на производството, ако не си изпълняват задълженията. Най-важното е, че те ще представят ежеседмичен отчет за свършеното от тях.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 татко ти

    0 0 Отговор
    Хей, Славов....... ти наясно ли си, че ако не бяха хората в БНБ, сега нямаше да ги има поне още 2 банки?!! ..... Точно обратното е - БНБ не трябва да се полизира и на тамошните експерти само може да се завижда за усърдието им...Особено не тези, които са представители в ЕБО (Европейския Банков Орган). Искам да ви кажа, че от там получават само суперлативи и ако не ги подкрепяме тук, то те неизбежно ще отидат да работят някъде в Европа, защото са желани навсякъде, само не и в България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове