Last news in Fakti

22 Април, 2015 11:15 835 0

Какво ще правят депутатите в лятната сесия?

  • депутатите-
  • лятна-
  • сесия-
  • герб

В началото на всяка парламентарна сесия е редно всяка парламентарна група да прави отчет за постигнатите резултати от своята работа

Какво ще правят депутатите в лятната сесия? - 1
Снимка: НС

Депутатите подновиха работа днес с прочитане на традиционните декларации с приоритетите на партиите.

От декларацията на ГЕРБ, която беше прочетена от лидерът на партията Цветан Цветанов стана ясно, че те ще залагат на реформи в сигурността и икономиката. Още преди ваканцията за Великден от ГЕРБ заявиха, че ще очакват подкрепа и за пенсионната реформа. Амбицията им е до края на май законите да са готови и пакетът от промени да влезе за обсъждане. По думите на Цветанов, благодарение на финансовите експерти на ГЕРБ, правителството е успяло да овладее кризата "КТБ", която бушуваше месеци наред заради пагубното бездействие на предишното правителство.

Цветанов съобщи още, че ГЕРБ ще подкрепи твърдо представената от правителството визия за съдебна реформа. Тя е в основната на функционирането на цялата държава, обясни депутатът от ГЕРБ. 

"Време е да сложим край на езика на омразата, на острото противопоставяне в българската политика, време е да се изчистим от корупцията." Това заяви от парламентарната трибуна в декларация за откриването на лятната сесия на Народното събрание (НС) съпредседателят  на Реформаторски блок (РБ) Радан Кънев.

Преди три месеца при откриването на предишната сесия на НС, нашата позиция беше свързана с ключовите приоритети на 43 - НС до лятната му ваканция, а днес можем спокойно да кажем, че настоящият парламент отстоява своите приоритети,заяви Кънев.

Той даде висока оценка на свършеното в сектор "Енергетика", в сектор "Сигурност". По думите му напредък има и сферата на стабилизирането на България в международен план и на излизането й от тежката ситуация, в която бе изпаднала.

Предстоящите  месеца ще дадат големите отговори за настоящото управление и за развитието на българската държавност, заяви реформаторът и напомни, че в КЗК настоящият парламент трябва да извърши същите промени, които е направил и в КЕВР.

"Вярвам, че 43-то НС ще бъде по-смело и ще посегне на свещените крави в съдебната система. Ние знаем мнението на българските граждани. Отговорът, който обаче трябва да им дадем е: Къде сме ние и дали заслужаваме доверието им, което получихме", заяви още Радан Кънев.

По думите му, всеки в момента мисли за предстоящите местни избори, а на първо място трябва да се мисли за работните места.

В началото на всяка парламентарна сесия е редно всяка парламентарна група да прави отчет за постигнатите резултати от своята работа. Патриотичен Фронт (ПФ) трябва да отчете изпълненото от поетите ангажименти към своите избиратели. Успяхме да постигнем някои ангажименти, макар и не чак толкова големи. Имаше и такива обещания, които не успяхме да изпълним. На първо място от поетите ангажименти е отстраняването на кадрите на антиконституционната партия ДПС от властта. Този процес върви към своя завършек. Това заяви от своя страна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

На второ място успяхме да извършим ревизия в енергетиката. Постигнаха се договорки с ТЕЦ Марица-Изток 1 и 3, които ще доведат до спестяването на едни 100 млн. лева. Голяма част от кранчетата, чрез които се източваше енергетиката за затворени, отбеляза още той.

По думите му друг успех е прекратяването на възможността България да се зароби с проекта "Южен поток".

Ще продължим да настояваме да се построи изцяло оградата по българо-турската граница, каза още той.

Според него политиката в образованието и здравеопазването е неуспешна и за да се извършат реформи в тези сектори трябва да се работи много. Тежко е положението и в борбата с битовата престъпност. В тази посока почти нищо не е направено, заяви Валери Симеонов.

Той се обърна към управляващите, че това е едно от основните настоявания на ПФ, за да имат подкрепата им. По думите му, в изборното законодателство също не е свършена много работа.

Той подчерта, че в това НС се забелязва един различен подход между политическите партии и по-голяма диалогичност от ГЕРБ, които са сменили диктаторския тон и търсят консенсус. Същото важи и за БСП.  Най-важното за България е да се запазим политическата стабилност и да се работи за нея.

БСП ще бъде последователна опозиция. Ние сме единствената алтернатива на това управление, каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП „Лява България“ Михаил Миков.

Приоритетите на левицата ще са защита на земеделските производители и туризма от санкциите срещу Русия, отстояване на правата на гражданите в здравеопазването и образованието, битка с монополите и защита на доходите на най-бедните.

"Явно, че през тази сесия ще продължи политиката на ниски доходи в страната", прогнозира Миков о отново подчерта, че от БСП ще се противопоставят, като предложат работещите бедни да бъдат освободени от данък.

„В последните две сесии най-повтаряната дума беше „реформа". Абсурдно е една страна на ЕС да бъде в международна изолация. България има доста тежки проблеми в отношение и със съседните балкански страни", каза още той.

Лидерът на левицата посочи, че „приказките на днешния премиер за Гърция, че в България щяло да стане зле като в Гърция, слагат нови бариери между нас и съседите ни", а в същото време се видяло, че на срещата в Будапеща България е била изключена от разговора.

Миков упрекна управляващите, че стоят безучастни, когато земеделските производители у нас отнасят евросанкциите срещу Русия заради кризата с Украйна, а млекопроизводителите са останали без компенсации. Туристическият бранш, електрокарната и мотокарната индустрия загиват, отчете соцлидерът и констатира, че в кризата с Украйна усещаме слабо европейската солидарност.

По думите му здравеопазването се е превърнало в "платена търговия с човешкото здраве и живот". Управляващите обръщали на стока дори и образованието.

Това ли е разбирането за върховенството на закона – ползването на майчин език да се наказва със затвор? Това попита лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан припомни наложените глоби на ДПС за това, че по време на предизборна кампания са се обърнали към избирателите си на майчин език, като подчерта, че глобата, която е наложена от областния управител на Пловдив Розалин Петков на дейци на ДПС е 681 лв. и тя е точно такава, за да показва, че това е годината на създаването на Българската държава.

По думите му, скоро това виновно поведение и ползването на майчин език няма да се преследва само с глоби, тъй като има предложение от коалиционните партньори ползването на майчин език да се квалифицира като престъпление от общ характер. За това престъпление ще се лежи в затвора от 3 до 6 години, заяви Лютви Местан.

„Това ли е вашето разбиране за върховенството на закона?“, попита той. Всички мълчат по тази тема, защото има един ясен процес-дясното все повече да се легитимира като национал-популизъм и това поведение на коалиционните партньори да е чиста проба фашизъм и неонацизъм, каза още той. Местан прочете и списък на партиите определяни като фашистки от доклад на ЕК. Ние като партия, която през 1991 г. не подписа Конституцията сме отворени за много по-дълбоки идеи, заяви още той.

"Потънахте в пълната си липса на безпомощност и концептуалност и визионерство, в юридическа безпомощност. Създавате усещане за размахване на думата реформа и за създаване на своеобразен мит, които да замести изчерпания мит на персоните месии", очерта лидерът на ДПС. 

Конструктивен социален коректив на управлението и през този сезон ще останат от АБВ, стана ясно от декларацията на партията, която беше прочетена от Кирил Цочев.

АБВ щяла да продължи реализацията на своите инициативи, като застава зад пакета от мерки на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин в пенсионната и социална сфера. Цочев припомни, че партията е предложила свои мерки за съдебна реформа.

За тях важно щяло да е приемането на промените в Закона за референдумите, както и законът за гражданския фалит и законът за опазване на селскостопанското имущество.

Енергетиката е един от най-важните за АБВ сектори в икономиката на страната и елемент на националната сигурност, заяви Цочев и подчерта, че сектора се свързвал най-вече с липса на прозрачност при вземане на решенията, както и с надмощието на частни корпоративни интереси.

Като че ли липсва желание за промяна, заяви още Кирил Цочев.

АБВ щели да работят и за стабилизиране на сектор „Сигурност", за повишаване на боеспособността на въоръжените ни сили и щели да искат обществен съвет да контролира и координира работата на МВР. 

Декларацията на „Български демократичен център“ (БДЦ) бе прочетена от трибуната на НС от съпредседателят на парламентарната група Светлин Танчев.

„Ще започна със съжаление за нещастията и страшните събития, които се случват постоянно около нас и  които очевидно ни доказват, че държавата не успява да се справя с тях: наводнения, скандали около бетонирането на черноморието, унищожаването на горите, проблеми с туризма и поредна вълна за Великден към Гърция, скандалите с КТБ, с липсата на уважение към хората, които създават българската култура, скандалите в съдебната система, отнемането на детски животи на пътя без адекватни последствия. Искрено ви казвам, че все по-голяма част от българските граждани не усещат държава и държавност“, заяви той.

„Вижте резултатите от изследванията на общественото мнение - управляваме държава от хора без перспектива, тормозени от институции, мамени от престъпници, бедни и готови на всичко, за да оцелеят, включително да стъпчат останалото си достойнство; Държава със сложни и затормозяващи условия за развитие на инициатива и предприемачество, обременявано с тежки разрешителни режими и глоби. Държава, която в дигиталната ера продължава да е в миналия век и сякаш умишлено не развива електронното управление и правителство.“, очерта Танчев.
По думите му, управлява коалиция, която жертва решимостта си за реформи в името на оцеляването си на местните избори.

„Преди три месеца си казахме, че ще променим тази ситуация, че ще има реформи и действия. Днес нищо не се е променило“, заяви Танчев.

'През бъдещия период от работата на 43-ото Народно събрание наши основни приоритети ще бъдат: Доходите на българите; Намаляването на административната тежест над българския бизнес; Справянето с бежанската криза и създаване на нова политика за българите в чужбина. Ще внесем законодателни промени, които ще подкрепят националния, българския бизнес“, посочи той.

По думите му на нашата икономика е необходим здравословен икономически протекционизъм.

“Трябва да защитим българското производство и селско стопанство, най-малко като се погрижим за границите си и контрола над митниците, през които минават стоки, които унищожават цели отрасли. Само с промяна на икономическата среда и с активни мерки срещу корупцията, можем да постигнем ефективност в усвояването на средствата от европейските фондове, на които основно се надява българският бизнес. Необходимо е държавата да се намеси в икономиката, като стимулира конкурентоспособността на българските малки и средни предприятия и ние ще предложим как да стане това”, заяви още Светлин Танчев.

„Ще продължим да участваме активно в дебата и законодателните промени, свързани със съдебната реформа и с належащите промени в Конституцията. Ще продължим работата си по здравната реформа, по преодоляването на проблемите с инфраструктурата и транспорта, опазването на околната среда. Отсега искам да заявя, че ще бъдем против идеите за въвеждане на задължително гласуване и промени в изборния кодекс в последния момент“, каза още той.

От „Атака“ предлагаме парламентът да приеме декларация, с която да признае турския геноцид над арменския народ, пък заяви от парламентарната трибуна Десислав Чуколов и призова тази точка да стане първа в дневния ред за петък.

„С една такава декларация ще се повиши рейтинга на Народното събрание. Това е първият геноцид през 20 век. След този геноцид Хитлер започва холокоста, даде пример депутатът. Австрийският парламент утре ще приеме такова решение. Германският парламент също ще приеме такова решение. Преди дни Европарламента също насърчи Турция към такава стъпка. Ние имаме задължение към тези хора. С такова решение ще покажем нашето съчувствие и уважение към арменския народ. Над 20 държави в ЕС са приели такова решение, каза още националистът”, каза още Чуколов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове