Last news in Fakti

25 Април, 2015 14:18 1 214 0

БСП тръгва към местните избори с леви стандарти

  • бсп-
  • избори-
  • леви-
  • стандарти

Няма да допускат компромис с десни мерки и изповядване и провеждане на дясна политика, каквато сегашното правителство води

БСП тръгва към местните избори с леви стандарти - 1
Снимка: БСП

НС на БСП прие  изисквания и механизъм за оценяване на дейността на кметове и общински съветници, издигнати или подкрепени от БСП и коалиция и  за издигане на кметове и общински съветници от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Водещ принцип при издигането на кандидат за кмет  е избираемостта и обществения авторитет. Не могат да бъдат кандидати хора, които два пъти са губили избори за същата позиция.  Ще се държи на хора с политическа отговорност, висока обща култура, умения да ръководят екип. При издигането на кандидатите ще се отстояват принципите на обновление и приемственост.

Приета беше  коалиционна рамка за участието на БСП в „Местни избори - 2015”. В документа се отбелязва, че е необходимо максимално обединяване на ляво настроените избиратели около БСП. Партията ще търси съюзници с ясен политически облик  и с които да може да провежда лява следизборна политика. Потенциалните коалиционни партньори са партиите от коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, партии с ясна политика и  доказали своята защита на социалните ценности, както и партии, които могат да предложат изявени личности с висок професионализъм. БСП ще продължи диалога и ще търси партньорство с гражданските организации.
 

„Основни критерии на БСП за избор на кандидати за предстоящите избори ще бъдат съобразени с левите стандарти, приети от последното заседание на Конгреса на партията”. Това заяви пред медиите преди началото на заседанието на НС на БСП говорителят на ИБ на НС на БСП Мерджанов. Той подчерта, че левите стандарти залагат на провеждане на лява политика, включване на почтени и уважавани хора в листите, които са доказали своят професионализъм и работа в интерес на хората и за хората.

Атанас Мерджанов обясни, че на заседанието днес ще бъде обсъдена коалиционна рамка за предстоящите избори, която е достатъчно широка и дава възможност за споделяне на всички онези леви отговорности, които предстоят като предизвикателство пред кандидатите на левицата.

„Няма да допуснем компромис с десни мерки и изповядване и провеждане на дясна политика, каквато сегашното правителство води”, каза Меджанов. Той обясни, че ще бъде дадена оперативна свобода на общинските партийни организации, но  те трябва да се съобразят с политическата декларация, гласувана на последното заседание на Конгреса и с коалиционната рамка, която ще бъде обсъдена на днешното заседание. 

На въпрос дали АБВ е възможен коалиционен партньор, говорителят на партията отговори, че това е възможно само, ако се споделят леви политики и става дума за подкрепа на кандидатури и кметове, които са съобразили своята политика с левите стандарти. „БСП ще участва преимуществено с листи от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и нейните досегашни коалиционни партньори. Листите ни ще бъдат обявени след края на юли”, заключи Атанас Мерджанов.

„Правителството продължава да заменя реалните политически действия, законодателството и управленските решения със силно медийно присъствие, много често подменящо дневния ред на обикновения човек с теми, които са необходими за медийно въздействие върху общественото съзнание”. Това заяви при откриването на заседанието на Националния съвет на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той коментира, че за последния месец в икономическата област  правителството ревизира  прогнозата за бюджета. ”Очевидно е, че есента умишлено беше занижена прогнозата за 2015г. за да се обоснове орязването на 14 социални плащания, намаляване на средствата за образование и други социални сфери”, коментира Миков. Той обясни, че според актуализираната прогноза на Министерство на финансите-   от 0,7 % към приемането на бюджета за 2015г., прогнозата сега е удвоена. По думите му това е станало без в страната да са се случили особени икономически процеси, без засилване на чуждите   инвестиции, без усилване на икономическата активност, даже напротив.

Миков подчерта, че в областта на социалното осигуряване правителството не е изпълнило поетия ангажимент до края на месец март да има ясно виждане за необходимите промени в социално осигурителното законодателство. „Това което излиза е увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране със съответните реакции на големи социални групи”, каза още той. Според него е очевидно, че все още има колебания в правителството и ще се очаква в следващите дни това да се реализира като конкретна законодателна инициатива, извън разговорите в публичното пространство.

Михаил Миков заяви, че в областта на здравеопазването са факт ценоразписите и опашките на чакащите. Той подчерта, че на определени места в страната вече започват реакции както от медицинското съсловие, така и от граждани във връзка с орязаните и ограничени лимити в здравеопазването. Председателят на левицата припомни, че ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е провела среща с министър Москов, но са останали на съвсем различни позиции за развитието и бъдещето на българското здравеопазване.

По отношение на предстоящите избори, Михаил Миков заяви, че от тук нататък на партията и предстои много работа – и Националният съвет, и областните председатели, и общинските ръководства имат своя ангажимент по отношение на политическата декларация на Конгреса, разясняване на резолюцията за участие в местните избори, които да бъдат съчетани с нетърпящатата отлагане подготовка за предстоящите местни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове