9 Юни, 2015 15:58 1 015 7

Връщането на ГЕРБ повишава цената на тока

  • връщането-
  • герб-
  • повишава-
  • цена-
  • ток
Връщането на ГЕРБ повишава цената на тока - 1
Снимка: БТА

„Връщането на ГЕРБ и на дясната коалиция на власт се отразява на цените на електроенергията“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията.

Според него е очевидно, че се толерират частни монополи – ЕРП-тата, във внесения проект на доклад и започва старата игра, която ощетява държавните дружества – НЕК. Той обясни, че се предвижда увеличение на дефицита за сметка на печалбите на ЕРП-тата и признаване на т.нар. технологични разходи и леко завишаване на нормата на печалба, както е било по времето на предишния кабинет „Борисов“.

„Процеси, които изкараха хората на улицата“, коментира Миков.

Председателят на БСП е на мнение, че увеличението на цените на електроенергията ще се отрази, както на битовите потребители, така и на бизнеса.

„Това ще рефлектира върху цените на стоките и то нагоре. Ефектът от това, което прави групата на ГЕРБ, РБ и патриоти в КЕВР ще доведе до увеличение на цените. Те трябва да бъдат компенсирани и това ще бъде наше последователно предложение“, подчерта той.

Миков представи графики за това, какво ще се случи с цените на електроенергията за бита. Председателят на БСП се обърна към синдикатите, защото според него тази ситуация в сектора ще доведе до проблеми във въгледобива – намаляване на потреблението на български въглища и съкращения на работници.

„От средата на 2013г започва леко увеличение на „норма на възвръщаемост“ или по-точно казано печалба, както и за рязко увеличение на признатите технологични разходи. Ако те по време на предишното редовно правителство бяха 8%, то изведнъж стават 13.46%, като по странен начин се смесват разходите за инвестиции и тези за ремонти в предложения проект на доклад на групата на ГЕРБ, РБ и патриоти в КЕВР.

„Обсъдихме необходима актуализация на бюджета. Ако е вярно това, което се твърди - за драстично преизпълнение на приходите, чудесна новина, то спешно трябва да бъде обсъдено увеличение на 14-те замразени плащания с Бюджет 2015“, заяви още той. Миков посочи някои от тях: размерът на месечните помощи на деца, замразени през декември 2014г, помощ при близнаци, обезщетение за отглеждане на дете, месечна добавка при деца с увреждания, помощ при първокласник.

„Правителството няма свои политики в демографската сфера. И когато тези средства ги има в бюджета, трябва спешно преразглеждане на тези плащания“, категоричен е Миков. Според него трябва да се обсъди и средномесечният доход за придобиване на право на семейни помощи. Той припомни, че е била отнета възможността от 10% възстановяване на данъка върху МРЗ.

Миков каза още, че по време на Изпълнителното бюро се е бил обсъден и първоначален проект на предизборна платформа за участие за местни избори, като развитие на левите стандарти. Миков съобщи, че е членовете на бюрото също категорично се разграничават от действията на Георги Кадиев за агитация на майчин език.

Организационният секретар на БСП Станислав Владимиров съобщи, че 16 са утвърдените кандидати за кметове на левицата. Двама от тях са бивши народни представители - Георги Андреев, който ще бъде кандидат-кмет във Ветрино, Варна област и Пламен Славов за Карлово. По думите на Владимиров процесът по номиниране продължава и ще завърши в края на лятото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    0 0 Отговор
    При следващото поскъпване ще има нови избори така или иначе.
  • 2 ВИЛИ МИЛАНОВ

    1 0 Отговор
    Нагъл червен б....к
  • 3 ГРН

    0 0 Отговор
    Знаем ние, заради чии милиардни лъжи, дългове и разкатаване сега расте. Позитанските.
  • 4 Миковатамайка

    0 0 Отговор
    МИКО МИКОООО ,как се изказа ,а КТБ кой го о.ра,Оре;ката и Станишката дето са за социална политика и където съсипахте всичко ,отделно че сте преяли и сте леко милионери а лъжете народа че ви пука за него,не че и колегите ви не са същите като вас ,но по големи наглеци от бсп за мен няма
  • 5 Анонимен

    0 0 Отговор
    Поскъпването няма как да го избегнем потребителите ,просто ще се наложи да правим повече икономии на тока !
  • 6 кореч

    0 0 Отговор
    Така е - тези със шутове трябва да ги изгоним.
    Ако скочи тока дори с 1ст, трябва да стане масови протести.
    Мътна и кървава - тея по друг начин няма да се разберат!
    Трябва да сме единни българите и да си помогнем сами.
    На никой не му е кеф децата му да са роби предполагам - затова трябва да се действа!!!
  • 7 Анонимен

    0 0 Отговор
    То ще поскъпне тока от другия месец още !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове