Last news in Fakti

9 Юли, 2015 15:58 778 0

Маските падат, реформата изисква да остана

  • христо иванов-
  • маските-
  • падат-
  • реформата-
  • изисква-
  • остана-
  • всс-
  • бойко борисов

Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много, заяви Христо Иванов

Маските падат, реформата изисква да остана - 1
Снимки: БТА

Съдебната реформа изисква да остана на поста и да работя. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много. Ще направя всичко необходимо, за да се случи реформата. Това заяви в Брюксел правосъдният министър Христо Иванов в отговор на въпрос, ще подаде ли оставка, за което го призова днес Михаил Кожарев от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Днес мнозинството на ВВС прие декларация срещу Иванов и реши да покани премиерът Бойко Борисов на заседания на съвета докато правосъдният министър е в Брюксел на среща с главният секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей.

Моят ангажимент е да направя всичко възможно да избутам съдебната реформа, колкото може по-далеч, заяви Иванов. „Ако това изисква моята оставка, с удоволствие. Но за момента това изисква да остана на поста и да работя”, добави Иванов.

Той заяви, че наближава изключително важен момент. „Или ще направим важната стъпка към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи да прекъснем системните елементи на модела, които позволяват корупцията и влиянието в съда; да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи взимането на решения и организирането на работата в съдебната власт”, подчерта Иванов. По думите му изборът е пределно ясен, в момента падат маските и всеки избира страната, на която иска да застане.

„Или българските политици и ръководните кадри в магистратурата ще вземем решение да мръднем от тази точка, или не. Очевидно има огромна съпротива, очевидно тази съпротива идва от хора, на които настоящият модел им харесва. Но настоящият модел на нещата не се харесва на българските граждани. ", смята още Иванов.

На днешната среща в Брюксел между Христо Иванов и Катрин Дей двамата са се обединили върху обща позиция.

За България е изключително важно да извърши организационните промени както по отношение на Висшия съдебен съвет, така и по отношение на изграждането на новия организационен модел на прокуратурата, предвиден в стратегията за съдебна реформа. Само така ще се постигнат резултати, които са адекватни на заложените цели в тази стратегия.

Основна тема на разговора им е било развитието на съдебната реформа в България. Катрин Дей е проявила интерес към политическата подкрепа за конституционните промени, промените в Закона за съдебната власт, както и към закона да предотвратяване на корупцията по високите етажи.

Ангажиментът на ЕК да подкрепя осъществяването на съдебната реформа в България остава все така силен, подчерта Катрин Дей, която от самото начало има водеща роля в Механизма за сътрудничество и оценка. Тя се оттегля от сегашната си позиция през есента, но екипът остава все така решен да следи изпълнението на ангажиментите по механизма, което означава изграждането на едно ново ниво на отговорност и лидерство в съдебната власт, както и последователни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта.  Желанието на комисията е необходимостта от механизма да отпадне, но за целта София трябва да представи конкретни резултати, заяви Иванов пред журналисти след срещата.

На срещата министърът е отбелязал и позитивните резултати, свързани с развитието на ситуацията в Софийския градски съд (СГС) – това че българските съдии са изиграли активна роля за старта на обновлението на този толкова важен съд, започването на дисциплинарни производства, както и фактът, че ВСС в крайна сметка състави доклад и анализира ситуацията там. Поставени са били и въпроси за случайното разпределение на делата. „За съжаление, не успяхме да кажем, че новият софтуер вече е въведен“, заяви министърът.

Той е посочил и предстоящите задачи в хода на реформата, като работа върху промени в НПК, които ще е добре да се извършат след  мониторинга за причините за забавяне на дела, реформа в юридическото образование и др.

Катрин Дей е отбелязала, че ако няма отговорно лидерство във ВСС, по никакъв начин не може да се очаква тези промени да дадат резултат. „Промените ще бъдат ефективни, ако има кой да ги приложи с воля, компетентност и легитимност, иначе те просто няма да заработят“, коментира министърът пред журналисти.

„Наближава изключително важен момент, когато трябва да направим стъпката към реорганизиране на мениджмънта на съдебната система, от което зависи първо да прекъснем системните елементи на модела, позволяващ корупцията и влиянието в съда, да имаме ново ниво на отговорност в тези институции, от които зависи вземането на решения и организирането на работата в съдебната власт. Очевидно това е сърцевината на всички проблеми“, каза още Христо Иванов и допълни, че  от българските политици и ръководните кадри в магистратурата се очаква да вземат решение за излизане от сегашното състояние.

Очевидно съпротивата е огромна, тя излиза от хората, на които настоящият модел им харесва. Но настоящият модел и състояние на съдебната система не се харесва на българските граждани, така че изборът е пределно ясен – падат маските и всеки избира страната на която иска да застане, каза министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове